PDA

View Full Version : Nezadovoljni Privatizacijom Drustvenih Preduzeca U Sjenici


Tahirovce
28-09-2007, 17:50
UDRUŽENJE MANJINSKIH AKCIONARA I SINDIKAT ,,SOLIDARNOST – NOVI SINDIKAT''



NEZADOVOLJNI PRIVATIZACIJOM DRUŠTVENIH PREDUZEĆA U SJENICI



Udruženje manjinskih akcionara (UMA) Srbije, na čelu sa predsednikom Brankom Dragašem, u junu 2005.godine, osnovalo je Regionalnu kancelariju UMA sa sedištem u Sjenici za opštine: Sjenica, Novi Pazar, Tutin i Raška. Od decembra prošle godine, u Sjenici je formiran i ogranak sindikata ,,Solidarnost – Novi sindikat'', koji svoje aktivnosti realizuje u saradnji sa Udruženjem manjinskih akcionara. Njihov zajednički zadatak je ostvarivanje radničkih i sindikalnih prava u toku privatizacije, za koju smatraju da je nepravedno izvršena u svim preduzećima u Sjenici. Od osam društvenih preduzeća: Borići, Napredak, Vesna, Raška, Pešter, Autotransport, Novogradnja i Trgovačko preduzeće ,,Sjenica'', nije privatizovano jedino TPP ,,Sjenica'', a ni jedan radnik iz Sjenice do sada nije ostvario pravo na akcije.

Koordintor regionalne kancelarije UMA Azim Muhović kaže da su najaktivnije kancelarije u Novom Pazaru i Sjenici. UMA u Sjenici trenutno broji oko 1500 članova, a medju njima su najbrojniji radnici Vesne koji, kako kaže Muhović, imaju pravo na 15% akcija. ,,Naš najveći uspeh je – kaže Muhović – edukacija građana o tome šta su akcije i kako se stiču u društvenim i javnim preduzećima. Jer, radnici su nakon privatizacije ostali na ulici, potpuno neinformisani o načinima i mogućnostima ostvarivanja svojih prava. Mi smo dosta učinili i u smislu dopisa prema državnim institucijama, ministarstvima, Agenciji za privatizaciju, pravosudnim organima. Na taj način smo ih informisali o katastrofalnom stanju u sjeničkoj privredi.'' Muhović tvrdi da se zaobilazi i ne poštuje Ugovor o privatizaciji, da se otuđuje imovina i da se na taj način gube i akcije i kapitalna vrednost firmi. Pored aktivnosti u smislu zaštite interesa i prava radnika i penzionera, UMA je, kao nevladina organizacija, registrovana i za procenu vrednosti kapitala firmi u toku i nakon privatizacije. ,,Za Trgovačko preduzeće je izvršena procena kapitala, ali radnici o tome nisu informisani. Pošto ni nama ti podaci, od strane subjekta preduzeća, nisu dati na uvid, mi ćemo se direktno obratiti Agenciji za privatizaciju'', ističe Muhović.

Slične stavove po pitanju privatizacije sjeničkih firmi izneo je i, potpredsednik sindikata ,,Solidarnost – Novi sindikat'', Rade Rakonjac iz Sjenice. On je rekao da je ovaj sindikat jedna nova organizacija, formirana sa ciljem da se, vođenjem iskrene politike prema zaposlenim radnicima, popravi rejting dosadašnjih sindikata.

,,Sindikat ,,Silidarnost-Novi sindikat'', najviše aktivnosti ima u zapadnoj Srbiji, a najveće uspehe postiže u Vojvodini. Na nivou opštine, ovo je prva sindikalna organizacija u Sjenici. Ovde radimo u kooperaciji sa Udruženjem manjinskih akcionara i borimo se za slična pitanja, odnosno prava radnika. Konkretno u Poljoprivredni-industrijskom kombinatu ,,Pešter'', formirali smo mesni odbor sindikata i iz cuga učlanili 110 radnika. Pokušavamo da nateramo većinskog vlasnika da ispuni zakonske obaveze iz Ugovora o kupoprodaji, i da na neki način spasimo poslednju poljoprivrednu firmu u ovom regionu'', kaže za naš sajt Rade Rakonjac potpredsednik novog sindikata u Srbiji, ističući da je, između ostalih, i u ovom preduzeću izvršena nepravedna privatizacija, a da lokalne vlasti ne ulažu dovoljno napora da ublaže posledice.

Rakonjac predlože da se, u lokalnim medijima, održi okrugli sto sa najodgovornijim predstavnicima vlasti, sindikata, akcionara i privrednim predstavnicima. Da se na takvom sastanku zajednički sagleda stanje, i postigne dogovor o aktivnostima, kojima bi se sprečilo dalje privredno propadanje Sjenice. ,,Ja ne znam apsolutno sa čime će političari u predstojećoj kampanji izaći pred narod, i čime će se pohvaliti da su uradili unazad ove četiri godine'', zaključuje Rakonjac.

supergirl
29-09-2007, 18:44
,,Ja ne znam apsolutno sa čime će političari u predstojećoj kampanji izaći pred narod, i čime će se pohvaliti da su uradili unazad ove četiri godine''

:) Pa,naci ce se nesto!