PDA

View Full Version : Jedna izgradnja zavrsena, druga pocinje


iSelektor
03-05-2012, 13:33
Novi obrazovni, sportski i infrastrukturni objekti u Novom Pazaru

http://i.imgur.com/i0N3U.jpg

Novi Pazar - Poslednjih dana ovaj grad je u znaku otvaranja novih obrazovnih, sportskih i infrastrukturnih objekata. U naselju Hadžet otvorena je noa zgrada dečijeg obdaništa, u kojoj će na celodnevnom boravku biti 400 dece.

U izgradnju je uloženo 38 miliona dinara, koje je Ministarstvo prosvete obezbedilo od Evropske investicione banke. Otvaranjem nove zgrade obdaništa, tri ostala objekta Predškolske ustanove „Mladost“ biće znatno rasterećena, ali će za trećinu biti smanjena i lista čekanja na slobodno mesto. Do sada je u tri objekta ove ustanove bilo smešteno 1.200 mališana i još toliko se nalazi na listi čekanja. Procenjuje se da treba još nekoliko zgrada jer u ovom gradu ima oko 14 hiljada dece do sedam godina. Početak izgradnje obdaništa na Hadžetu obeležili su nesporazumi između Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, čiji zvaničnici su tvrdili da se objekat gradi na „otetom vakufskom zemljištu“, i gradske uprave, koja je svoje vlasništvo nad spornom parcelom dokazivala kupoprodajnim ugovorom iz osamdesetih godina prošlog veka.

U ovom gradu se nastavlja izgradnja osnovnih škola. Pre dva dana položen je kamen temeljac za izgradnju škole u krugu bivše Fabrike obuće „Ras“. Moći će da primi 1.200 učenika i imaće sportsku halu. Izgradnju finansira turska agencija TIKA sa 1,8 miliona evra. Planirano je da ova zgrada bude potpuno završena i opremljena do početka drugog polugođa sledeće školske godine.

Osnovna škola „Rifat Burdžović Tršo“ dobila je novi dograđeni deo. Nova školska zgrada izgrađena je i opremljena po savremenim standardima i u njenu izgradnju uloženo je skoro 90 miliona dinara. Sredstva su obezbedili Ministarstvo prosvete iz zajma Evropske investicione banke i grad Novi Pazar. Svečanosti u ovoj školi prisustvovali su i ministri prosvete i rada i socijalne politike Žarko Obradović i Rasim Ljajić. Izgradnjom novog dela u OŠ „Rifat Burdžović Tršo“ stvoreni su uslovi da se nastava odvija u dve smene. Škola ima više od 1.620 učenika i u odeljenjima ih ima od 35 do 40. Istog dana dvojica ministara su obišla i gradilište nove osnovne škole u naselju Deževski put, koja će početi da radi 1. septembra. Njenom izgradnjom biće rasterećena OŠ „Bratstvo“, najopterećenija u gradu sa dve hiljade đaka. Investitor je isti kao i kod OŠ „Rifat Burdžović Tršo“.

Ovaj grad je, konačno, dobio i novu sportsku halu na Rekreacionom centru. Izgradnja je počela 2001. godine i do prošle godine bilo je ruglo grada. Za njen početak gradnje vezane su mnogobrojne sumnjive finansijske transakcije, koje bi, kako se očekuje, jednog dana trebalo da postanu predmet interesovanja policijskih i pravosudnih organa. Prema raspoloživoj dokumentaciji, od početka izgradnje do 2008. godine u njenu izgradnju je uloženo 1,2 miliona evra. Ovaj sportski objekat je završen zahvaljujući donaciji bratske opštine Pendik iz Turske, koja je u završne radove uložila 350 hiljada evra i 200 hiljada uložila je ovdašnja lokalna samouprava. Sportska hala je izgrađena po savremenim standardima, namenjena je malim sportovima, a moći će da se igraju i međunarodne utakmice. Sada može da primi 1.200 gledalaca, ali je u planu da se do jeseni proširi za još oko 800 mesta izgradnjom teleskopskih tribina. Završena je i izgradnja fudbalskog stadiona u naselju Šutenovac. Postavljena je ograda, trava, rasveta i izgrađene četiri svlačionice. Investicija je vredna 25 miliona dinara i obezbedila ih je gradska uprava.

Pešačka zona
Studentima Državnog univerziteta i učenicima tri srednje i jedne osnovne škole danas će na upotrebu biti predata potpuno uređena nova ulica. Naime, Ulica Vuka Karadžića u kojoj se nalaze ove obrazovne ustanove, pretvorena je u pešačku zanu, nalik na onu u centru grada. U uređenje tog prostora gradska uprava je uložila 12 miliona dinara.

Autor: S. Novosel