PDA

View Full Version : Oland ili Sarkozi


STRANAC
03-05-2012, 10:02
I pored oštrih reči Sarkozi gubi

Pariz -- Međusobne optužbe pljuštale u TV debati Nikole Sarkozija i Fransoa Olanda pred drugi krug izbora za predsednika Francuske. To je laž, uporno se branio Sarkozi.

http://www.b92.net/news/pics/2012/05/03/3800290954fa1b957d827e953460383_orig.jpg
TV duel zaokupio je pažnju Francuza (Beta)

Aktuelni predsednik je svog protivkandidata i favorita u drugom krugu optužio da je "sitan klevetnik".

TV debata trajala je dva i po sata, a ankete pokazuju da je i posle žustre debate, Sarkozi pred porazom i da će većina Francuza 6. maja svoj glas dati socijalisti Olandu. Izveštači ocenjuju da je debata pokazala priličnu međusobnu netrpeljivost.

Fransoa Oland je bio prvi govornik u tv debati koja je postala žestoka nakon što je Oland optužio Sarkozija da u javnom sektoru postavlja rukovodioce po partijskoj liniji. Sarkozi je na to besno odgovorio da je to laž i kleveta.

"Vi ste sitni klevetnik zato što to kažete", rekao je Sarkozi, preneo je Frans pres.

Francuska agencija je prenela da je tokom debate o ekonomskoj politici Sarkozi ponavljao "to je laž, to je laž", dok je socijalista takođe ponavljao na neke Sarkozijeve tvrdnje da to "nikada nije rekao".

Oland je u debati obećao da će biti "predsednik pravde" ako pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora, u nedelju, 6. maja.

"Mi prolazimo kroz ozbiljnu krizu", rekao je Oland i obećao politiku zasnovanu na "fiskalnoj i socijalnoj pravdi". On je poručio da će biti "predsednik koji će ujediniti narod".

Oland je optužio Sarkozija da je podelio francuski narod i koristio globalnu ekonomsku krizu kao izgovor za neispunjena obećanja.

"Sa vama je vrlo prosto: nikad niste krivi. Uvek imate žrtvenog jarca. 'Nisam ja, to je kriza koja me je zadesila'", rekao je Oland.

Sarkozi, koji je na vlasti proteklih pet godina, ponovo je optužio protivkandidata za iznošenje netačnih podataka o ekonomiji.

"Gospodine Oland, kada tako besramno lažete, da li to treba da prihvatim ?" - upitao je Sarkozi, kada je Oland rekao da je predsednik uvek zadovoljan rezultatima.

"To je laž. To je laž. To je laž", rekao je aktuelni predsednik Francuske, ističući da je primer koji želi da sledi Nemačka, a ne Španija ili Grčka, preneo je Rojters.

Sarkozi je izjavio da je pred francuskim biračima "istorijski izbor" i negirao je da je podelio zemlju.

"Tokom mog petogodišnjeg mandata nikada nije bilo bilo kakvog nasilja. Tokom svog mandata imao sam samo jednu jedinu ideju na umu: da ne bude nasilja. Francuska je krenula napred sa reformama", rekao je Sarkozi.

Konzervativni kandidat je rekao da Francuska treba da smanjuje troškove i dugove, dok je Oland pre za stimulativne programe vladinim sredstvima.

Oland je kritikovao poreske reforme koje levičari vide kao suviše pogodne bogatima, preneo je Asošijeted pres.

"Reći da nudimo poklon bogatima je (...) kleveta. To je laž", rekao je Sarkozi, na šta se Oland nasmejao, prenela je američka agencija.

Kandidati su sučelili stavove i o politici prema imigrantima, pa je Sarkozi, govoreći o pozivima da se ograniči broj useljenika, istakao da "granice nisu loša reč", a AP prenosi da je i Oland zauzeo sličnu poziciju i u neuobičajeno čvrstoj formi za jednog levičara u Francuskoj govorio o zahtevima muslimanske zajednice za specijalnim tretmanom.

Oland je rekao da neće dopustiti različite menije u javnim kafeima, niti posebne sate u bazenima za žene i muškarce, kako bi udovoljio zahtevima muslimanske zajednice.

On je obaćao da će čvrsto podržavati francusku zabranu nošenja velova koji pokrivaju lice, preneo je AP.

"Primenjivaću pravo" o velovima, rekao je Oland, dodajući da različiti termini u bazenima "neće biti tolerisani".

AP naglašava da je Sarkozi zauzeo napadačku poziciju od samog početka duela, naginjući se preko stola tokom većeg dela debate, za razliku od Olanda koji je bio zavaljen u fotelju, ređe podizao glas, a u jednom trenutku kao da je čak zevnuo.

Rojters je preneo da su ulice Pariza bile neuobičajeno prazne, jer su mnogi ostali da gledaju duel.

Konzervativni predsednik i njegov protivnik socijalista levog centra mesecima se žestoko sukobljavaju. Sarkozi optužuje Olanda da je nesposoban i lažov, a Oland svog rivala naziva neuspešnim predsednikom.

S ozbirom na to da zaostaje u odnosu na Olanda uprkos agresivnoj predsedničkoj kampanji, Sarkozi će pokušati da nadmaši rivala u verbalnom duelu u kome je Oland veoma spretan, mada je blage naravi, primećuje Rojters.

Prema najnovijim rezultatima istraživanja javnog mnjenja, Oland u odnosu na Sarkozija ima prednost od šest do 10 odsto uoči drugog kruga predsedničkih izbora, u nedelju 6. maja.

Sarkozi je najnepopularniji predsednik koji se kandiduje za drugi mandat i prvi u modernoj istoriji koji je u prvom krugu izbora izgubio od protivkandidata, navodi britanska agencija.

STRANAC
06-05-2012, 13:21
Pariz -- Francuzi u drugom krugu glasanja odlučuju ko će biti novi predsednik, Nikola Sarkozi ili Fransoa Oland. Do podne glasalo 30,66 odsto birača.

Oba kandidata su glasala.

Do podne je glasalo 30,66 odsto glasača, što je veća izlaznost nego u prvom krugu u isto vreme kada ih je glasalo 28,29 odsto, pokazuju podaci francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ova izlaznost u 12 časova po lokalnom vremenu je ipak niža nego za vreme predsedničkih izbora 2007. godine, kada su se glasači izuzetno mobilisali, i u isto vreme tada je glasalo 34,11 odsto glasača.

U prvom krugu 22. aprila ukupna izlaznost bila je 79,47 odsto.

SEJO31-de
06-05-2012, 13:30
ako se obistine ankete i zadnja istrazivanja Sarkozi moze polako pakovat svoje stvari...

SEJO31-de
06-05-2012, 15:59
Francuz od 86 godina umro je jutros pošto mu je pozlilo nakon što je u mestu u blizini Liona glasao u drugom krugu predsedničkih izbora, saopštile su lokalne vlasti.

Nesrećni čovek se srušio čim je ubacio listić u glasačku kutiju, u malom mestu Žu nedaleko od Liona, na istoku Francuske, prenela je agencija Frans pres.

I pored brze intervencije hitne pomoći, reanimacija je bila bezuspešna i on je preminuo, a birači su upućeni na drugo glasačko mesto.

U međuvremenu, još dvema osobama je pozlilo u istom regionu i one su hospitalizovane, navodi francuska agencija

STRANAC
06-05-2012, 18:02
Pariz -- U drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj do 17 sati na birališta je izašlo 71,96 odsto glasača, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

STRANAC
06-05-2012, 19:52
Prema prvim procenama, socijalistički kandidat Fransoa Oland osvojio je od 52-53 odsto glasova birača, pobedivši Nikolu Sarkozija na današnjim predsedničkim izborima u Francuskoj.

SEJO31-de
06-05-2012, 20:13
Pristalice socijalista poceli sa slavljem...

STRANAC
06-05-2012, 20:14
mislim da imaju pravo i mislim da ce Oland pobediti ovog iskompleksiranog nacistu koji je uveo radikalno lose zakone za islamsku populaciju u francuskoj....

SEJO31-de
06-05-2012, 20:17
ma evo i Elko poceo da slavi ,znaci gotovo je... :) :)

STRANAC
06-05-2012, 20:25
gotovo je:

Fransoa Oland zvanično je novi predsednik Francuske. Socijalista je osvojio 51,9 posto, a dosadašnji predsednik Nikola Sarkozi 48,1 posto.

STRANAC
06-05-2012, 20:29
Sarkozi: "Fransoa Oland je predsednik Francuske, i svi to moramo poštovati".

STRANAC
07-05-2012, 11:55
Oland izvodi Francusku na novi put

Pariz -- Novi francuski predsednik Fransoa Oland razgovaraće sa stranim liderima uz stav da podsticanje privrednog rasta treba da zameni godine rigorozne štednje.


http://www.b92.net/news/pics/2012/05/07/21222264934fa7977fe8213252525168_orig.jpg



Oland zvanično preuzima dužnost 15. maja, ali će već danas obaviti prve razgovore sa evropskim partnerima predstavljajući svoje ideje.

"Evropa nas posmatra, štednja više nije jedina opcija. Kada su rezultati saopšteni, verujem da je to širom Evrope izazvalo olakšanje, rodilo nadu da rigorozne mere ne moraju više biti neminovna sudbina", poručio je Oland.

Oland je kazao da je prvu zvaničnu posetu inostranstvu rezervisao za nemačku kancelarku Angelu Merkel, dok ga je Barak Obama pozvao u Belu
kuću na bilateralni susret uoči samita Grupe 8 i NATO koji bi trebalo da se održi za dve sednice u SAD.

Španski premijer Marijano Rahoj i Oland najavili su da će danas imati telefonski razgovor. Novi šef francuske države iz redova socijalista trebalo bi takođe već od danas da počne konsultacije oko formiranja buduće vlade.

Osim o preispitivanju evropskog budžetskog pakta, Oland se tokom predsedničke kampanje zalagao i za veće poreze za bogate, kao i za borbu protiv nezaposlenosti otvaranjem novih radnih mesta za mlade.

Oland je u nedeljnim izborima savladao Nikolu Sarkozija sa osvojenih 52 odsto glasova.

"Merkoland" novi evropski par snova?
Da li je ''Merkoland'' novi, evropski ''par snova'', pitanje je koje se postavlja odmah ''dan posle'', uz jasan odgovor mnogih poznavaoca nemačko-francuskih odnosa da međusobne blokade nisu ni u čijem interesu i da se Francuzi nisu odlučili protiv Nemačke, već za Francusku.

Nemačka strana, istovremeno, naglašava povezanost u Evropi i nemačko-franucske odnose, kao motor razvoja Evropske unije (EU), ali i ne zaboravlja da kurs štednje, koji Berlin zastupa u vremenu krize - nema alternativu
.
Kako će dalje biti na relaciji Berlin-Pariz, moglo bi se već naslutiti iz toga što je Merkelova, za koju se kaže da je političar koji se preciznošću naučnika i pomoću sopstvenog mozga uvek dočepa cilja, već razgovarala sa novizabranim francuskim šefom države Fransoa Olandom i uputila mu poziv da što pre dodje u nemačku prestonicu.

Iako je do poslednjeg momenta podržavala potučenog bivšeg šefa države Nikolu Sarkozija, izbor njegovog protivnika Olanda, iz ugla Merkelove, i nije baš neka lepa pojava, ali je podnošljiva-kažu analitičari.

Nemačka daje Evropi ton, Francuska se bori protiv privrednog kraha i želi predsednika koji će je dostojno i snažno predstavljati i - sa Merkelovom pričati ravnopravno- kratko i jasno kažu nemački analitičari, koji ''priznaju'' da će Oland, naravno, za nju biti težak pregovarač, ali i ''upozoravaju'' da će i on videti, kako tek ona zna da bude teška.

On želi konjunkturne programe, ona budžetsku disciplinu - ali ako ''Merkoland'' bude pametan tim, onda će njih dvoje da se slože o zajedničkom putu, na kome će moći kod ''domaće publike'' da sačuvaju ''obraz'', jer obostrana blokada nije ni u čijem interesu - smatraju nemački analitičari.

I, kada sve izgleda da će ''Merkoland'' postati novi, evropski ''par snova'', za Merkelovu se pojavljuje problem na ''domaćem'' terenu i to u vidu njenih najbližih-koalicionih partnera liberala šefa diplomatije Gvida Vestevela i vicekancelara Filipa Reslera.
Većina Nemaca smatra da ona drži stvari pod kontrolom i to što je ona takva, pomaže njenoj Hrišćansko-demokratskoj uniji i njoj daje nadu da će 2013. godine ponovo biti izabrana za kancelara.

Najveći rizik za Merkelovu su liberali, koji bi, ako se odluče u pravcu koalicije sa socijaldemokratama i partijom Zeleni, pomerili statiku moći.
Za liberale, kojima je od juče, na izborima u Šlezvig-Holštajnu, kada su prekinuli seriju poraza i osvojili više od osam odsto glasova i koje sledeće nedelje, na izborima u Severnoj Rajni Vestfaliji, izgleda, očekuje još jedan mogući uspeh bi bilo smisleno da se kroz koaliciju sa socijaldemokratama i zelenim, kako se kaže, oslobode dugogodišnjeg ''zatočeništva'' od demohrišćana.

Iako do saveznih izbora ima još dugo i iako se o mogućem ''pretrčavanju'' liberala na stranu socijaldemokrata i zelenih potpuno neobavezno govori, moglo bi to Merkelovu alarmirati. Liberali bi, mogli iz ugla demohrišćana, da izgledaju ne kao neko s kim će se dobiti vladina većina, već kao neko s kim će većina biti sprečena.

Merkel, naravno, sledeće godine može da teži i takozvanoj ''jamajka koaliciji'' sa liberalima i zelenim, ali je pitanje kako bi njeni konzervativci i zeleni funkcionisali

STRANAC
10-05-2012, 14:56
Fransoa Oland i zvanično predsednik


Socijalista Fransoa Oland zvanično je danas proglašen za predsednika Francuske pošto je, prema konačnim rezultatima glasanja, osvojio 51,6 odsto glasova.

http://www.mondo.rs/slike/vesti/002/440/v244027p0.jpg

"Ustavni savet proglašava Fransoa Olanda predsednikom Francuske Republike. Njegov mandat će trajati pet godina, u skladu sa Ustavom, i počeće najkasnije 15. maja u ponoć", izjavio je predsednik Ustavnog saveta Žan-Luj Debre.

Debre je saopštio konačne rezultate drugog kruga predsedničkih izbora, održanih 6. maja, prema kojima je Oland osvojio 51,6 odsto glasova, a odlazeći predsednik Nikola Sarkozi 48,4 odsto.

To znači da je za socijalističkog kandidata glasalo 18.000.668 Francuza, a za lidera desničarske Unije za narodni pokret 16.860.685 osoba.

Ranije je dogovoreno da će Sarkozi predati vlast Olandu 15. maja, preneo je AFP.

iSelektor
11-05-2012, 22:08
http://www.b92.net/news/pics/2012/05/07/21222264934fa7977fe8213252525168_orig.jpg



Tacno se vidi da ona (zena mu) kolo vodi u njihovom braku!!!

Tahirovce
11-05-2012, 23:49
Tacno se vidi da ona (zena mu) kolo vodi u njihovom braku!!!

po ovoj slici ona ko da Hitlera pozdravlja ...

iSelektor
11-05-2012, 23:54
Zamislja ga negde u dubini duse... zlo joj iz ociju viri :)

Tahirovce
11-05-2012, 23:55
To sto njoj viri iz ociju mi u Sjenici drukce zovemo ....

SEJO31-de
11-05-2012, 23:56
hahahahahahahaaaaa

SEJO31-de
11-05-2012, 23:57
i dragce drugacije kaze... :) :)