PDA

View Full Version : Nacionalna i politicka prevara


iSelektor
20-04-2012, 16:55
Džemail Suljević, predsednik Narodnog pokreta Sandžaka optužuje BDZ

Novi Pazar - Džemail Suljević, lider Narodnog pokreta Sandžaka (NPS), na konferenciji za novinare u Novom Pazaru, saopštio je da njegova partija na izborima neće podržati Bošnjačku demokratsku zajednicu (BDZ), a podršku predsedničkom kandidatu muftiji Muameru Zukorliću uslovio je njegovim odricanjem od BDZ. Suljević je rekao da njegova partija ne može da podrži BDZ jer je za lokalne izbore u Sjenici „podnela manjinsku listu, a to znači da oni traže da glasamo da smo manjina“ i objasnio da se NPS zalaže da Bošnjaci u Srbiji budu konstitutivni narod.

- BDZ želi da podvali sopstvenom narodu, istakao je lider NPS i pozvao Bošnjake da ne glasaju za BDZ. Suljević je naglasio da njegova partija ne priznaje nijedno Bošnjačko nacionalno veće i objasnio da su morali da podrže nepriznato BNV zbog Islamske zajednice (IZ). „Imali smo intervencije sa svih strana, pa čak i iz Sarajeva, da ako na izborima za nacionalne savete ne podržimo Bošnjačku kulturnu zajednicu, izdaćemo IZ i na indirektan način pomoći ćemo druge programe SDA, SDP...“
- I dalje ćemo podržavati IZ sve dok govore da im je duhovni centar u Sarajevu, a ne u Beogradu. Zalažemo se za jedinstvenu IZ i pozvaćemo sve efendije za jedinstvenu IZ Sandžaka sa svih 11 opština (Srbija i Crna Gora) i duhovnim centrom u Sarajevu - objasnio je predsednik NPS. Ocenio je da „nije dobro da se jedan hodža kandiduje za predsednika države, ali ideja nije loša zato što je izvesno da će biti drugi krug“.

- Spremni smo da podržimo muftiju Zukorlića za predsednika Srbije, ali pod uslovom da se odrekne BDZ, zaključio je Suljević. Ovakvo reagovanje predsednika NPS za mnoge je bilo iznenađenje, jer je Suljević predsednik Nacionalnog veća Sandžaka (NVS) koje je formirao muftija Muamer Zukorlić. NVS se u javnosti predstavlja kao ponovno oživljavanje institucije autonomije Sandžaka.

Na glasačkom listiću u Sjenici 11 izbornih lista

Sjenica - Narodni pokret Sandžaka je uspeo da prikupi potpise za kandidaturu većinske liste za lokalne izbore u Sjenici, potvrdio je za naš list predsednik ove stranke Džemail Suljević. Za lokalne izbore u Sjenici očekuje se 11 lista.
Nermin Kamberović, prvi na listi BDZ u Sjenici odgovorio je na Suljovićeve optužbe, navodeći da su na manjiskoj listi zbog koalicionog sporazuma sa partijama nacionalnih manjina na državnom nivou, kojim se definiše takav nastup i na lokalnom. ‘’Čudno je da se članovi NPS busaju na tu činjenicu, kada je i sama ta partija registrovana kao manjinska. Oni zapravo nisu spremni da stanu pod bajrak BDZ, a u krajnjoj liniji, bojim se da u sve to državna bezbednost nije umešala prste’’, kazao je Kamberović. On je rekao da je NPS-u nuđeno pet odborničkih mandata, što je, ‘’više nego što zaslužuju, s obzirom na činjenicu da su u poslednjem skupštinskom sazivu imali samo tri odbornika.’’ S. Lj.


Autor: S. N.