PDA

View Full Version : Proglašeno osam izbornih lista


iSelektor
20-04-2012, 16:51
Sve dinamičnija predizborna događanja u Novom Pazaru
http://www.danas.rs/upload/images/news/2012/4/20/nikolic_ocp_w380_h300.jpg

Novi Pazar - Noćas u ponoć ističe rok za predaju izbornih lista. Izborna komisija u Novom Pazaru do srede je proglasila osam izbornih lista sa 345 kandidata. Izborni materijal za lokalne izbore preuzela je i grupa građana „Dveri“, ali u Izbronoj komisiji tvrde da ova grupa građana još nije najavila svoj dolazak i predaju liste. Pune liste, sa po 47 odborničkih kandidata, predali su koalicija SDPS-SDP-DS-SZS - Evropski Novi Pazar - Rasim Ljajić, SPS-SRS-JS-PUPS - Zajedno za Novi Pazar, SNP-URS - dr Mirsad Đerlek, LDP-ZEP Zeleni-DPS - Čedomir Jovanović, SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin, BDZ - Sve zajedno - Emir Elfić i Pokrenimo Novi Pazar - Tomislav Nikolić (SNS-DSS-NS - Pokret snaga Srbije).

Na izborima u ovom gradu samostalno će učestvovati najmlađa bošnjaška stranka - Bošnjačka narodna stranka, koja je podnela manjinsku listu sa 16 odborničkih kandidata. Uporišta u biračkom telu akteri predstojećih izbora traže u direktnim razgovorima sa građanima, na učestalim konferencijama za medije i saopštenjima za javnost. Na ulicama su vidljivi tragovi predizbornog nametanja kroz prelepljivanja i cepanja plakata političkih protivnika, pa i prelepljivanja bilborda. SNS je saopštila da je početkom ove sedmice u selu Miščiće ukraden bilbord sa fotografijom njihovog lidera i predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića.

POTPISI PODRŠKE ENIGMA

Žestoka vidljiva bitka za birače vodi se među bošnjačkim partijama, posebno na relaciji Sandžačka demokratska partija (SDP) - Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ). BDZ ne propušta priliku da svoje najveće političke konkurente SDP i SDA prozove i optuži. Iz SDA odgovora nema na takve prozivke, ali iz SDP i partija okupljenih oko nje stižu. Prethodne dane obeležila je priča o validnosti potpisa koje je za lokalne i parlamentarne izbore prikupljala BDZ i predsednički kandidat muftija Muamer Zukorlić. Najpre je TV Jedinstvo, koja je pod kontrolom opcije koju predvodi muftija Zukorlić objavila da je podršku toj predsedničkoj kandidaturi dao otac Rasima Ljajića, predsednika SDPS. Iste večeri Ljajićev otac je to demantovao na Regionalnoj televiziji, čiji osnivač je grad, tvrdeći da mu je rečeno da potpisuje za jedinstvenu Islamsku zajednicu i da je na taj način prevaren, a „to nije muslimanski niti je po šerijatu. Hoće da me posvađaju sa sinom, porodicom i celom familijom“.

Narednog dana jedan član Gradskog veća na konferenciji za novinare je rekao da se i ime njegove supruge našlo na spisku Zukorlićeve kandidature i najavio je podnošenje krivične prijave. U gradu se sve glasnije komentariše da su se ljudi našli na listama podrške BDZ i predsedničkoj kandidaturi muftije Zukorlića, a da za to nisu znali. Pominju se lica koja dolaze na kućne adrese i tražila potpisivanje peticija za izgradnju komunalne infrastrukture, puteva... Gradska uprava se odmah ogradila i saopštila da oni ne vode takve akcije i da se sve što se radi na području grada je po programu.

Deo konferencije za novinare Fevzije Murića, predsednika Stranke za Sandžak, bio je posvećen upravo ovoj pojavi. U toj stranci postoji tridesetak prijava građana koji tvrde da su se našli na listama podrške BDZ i predsedničkog kandidata Zukorlića, i to u „obe knjige ali pod različitim brojevima“. Murić je pozvao javno tužilaštvo da ispitaju te slučajeve.

Pojedinci tvrde da je nemoguće za pet dana da se prikupi i overi 12.111 potpisa koliko je predato RIK za Zukorlićevu kandidaturu. RIK je proglasila predsedničkog kandidata sa nešto više od deset i po hiljada potpisa podrške. Pretpostavke se kreću od toga da su ovi politički takmičari „insajderski“ došli do biračkih spiskova do toga da su iskorišćeni posebni birački spiskovi napravljeni za izbore nacionalnih saveta. Zukorlićev izborni štab i BDZ demantuju takve optužbe i tvrde da su oni oštećeni. Zukorlićev izborni štab zatražio je od RIK uvid u jedinstveni birački spisak građana Srbije i u rešenja o brisanju birača iz biračkog spiska i izmeni, dopunu ili ispravci neke činjenice o biraču. Tvrde da su „neki građani koji su potpisom podržali kandidaturu obrisani iz biračkog spiska kako bi bili onemogućeni da glasaju 6. maja“.

STIŽU PREDSEDNIČKI KANDIDATI

Predsednički kandidat muftija Muamer Zukorlić svoju kampanju, za sada, zasniva na učestvovanju u televizijskim emisijama i govorima na tribinama „Stanje naroda“ koje organizuje Bošnjačka kulturna zajednica. Pre dva dana u posetu ovdašnjim biračima stigao je predsednički kandidat Tomislav Nikolić, koji je rekao da je došao da prenese poruku „da je ovo nama jednako u srcu kao Subotica i Pirot i Beograd i Vranje“.

-Želimo da Novom Pazaru vratimo stari sjaj, da se vrati proizvodnja i zapošljavanje, a iz toga uvek proisteknu dobri međuljudski odnosi. Sve nas je vlada ujedinila siromaštvom i vreme je da počnemo da se razvijamo, da živimo kao ljudi, kao dobre komšije, jedan pored drugog, jedan za drugog, da se ne delimo ni po polu, ni po pripadnosti naciji, ni veri, rekao je Nikolić i naglasio da „ako do sada političari nisu uspevali da obezbede slogu u Sandžaku ili Raškoj, kako ko kaže, mi moramo. Nama je to dužnost, jer mi drugu državu nemamo, ni Srbi ni Bošnjaci ni bilo ko drugi ko živi u Srbiji“.

-Molim vas, da živite kao braća, da živite složno, da jedni druge pomažete, izdržavate kad treba. Glasajte za sebe. Kako mislite da je najbolje za vas, tako glasajte, ali ne vidim da će išta biti bolje ako ova vlada ostane. Mi smo potpuno spremni, treba nam vaše poverenje. Sarađivaćemo sa svima ko želi dobro i Pazaru i Srbiji, ne pitajući ni ko je , ni šta je ni kako se zove, bitno je samo da celokupnom narodu želi dobro - poručio je Nikolić građanima u pešačkoj zoni u centru grada i izrazio zadovoljstvo što je sa jednom bošnjačkom strankom napravljena zajednička lista jer i faktički „dokazujemo da nam je svaki deo Srbije podjednako drag“.

Nikolić je boravak u ovom gradu započeo posetom poljoprivrednom gazdinstvu u selu Deževa, prošetao je pešačkom zonom, probao čuvene pazarske ćevape i posetio porodicu Samira Kardovića, privatnog preduzetnika i visokog funkcionera BNS, koja je u koaliciji sa SNS na parlamentarnim izborima. Predsednik BNS Mujo Muković je ocenio da „Bošnjaci hoće promene, koje može da im donese samo Nikolić i lista Pokrenimo Srbiju“ i izrazio uverenje „da će Bošnjaci Nikoliću dati značajan broj glasova još u prvom krugu predsedničkih izbora“. Predsednik SZS Fevzija Murić smatra da sandžački Bošnjaci neće dati podršku Tomislavu Nikoliću „pa neće ni sada, jer je očigledno da je između Zukorlića i Nikolića sklopljen dil, kako bi bila oslabljena pozicija Borisa Tadića“. Drugi predsednički kandidati se očekuju.

„Sve zajedno“ predala listu

Koalicija pet stranaka nacionalnih zajednica pod nazivom „Sve zajedno“ predala je Republičkoj izbornoj komisiji listu za paralamentarne izbore sa 69 poslaničkih kandidata, koju je potpisima podržalo oko 12.000 građana. Nosilac liste Emir Elfić, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice, rekao je novinarima da listu čine i članovi Građanskog saveza Mađara, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Demokratske zajednice Hrvata i Slovačke stranke. Elfić je istakao da je cilj njihove kandidature da osvoje najmanje pet poslaničkih mandata kako bi stvorili mogućnost da se „izbore za prava nacionalnih zajednica u Srbiji“.

Dinkić u Pazaru

Lider URS Mlađan Dinkić rekao je da će, ako postane premijer, u Novi Pazar dovesti investitore i otvoriti dve do tri hiljade radnih mesta. Na konvenciji sa koalicionim partnerom za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin, Sandžačkom narodnom partijom (SNP) Mirsada Đerleka, Dinkić je rekao da je „spreman i sposoban da napravi čudo“ i u Novom Pazaru.

Predsednik SNP i kandidat te stranke za gradonačelnika Novog Pazara Mirsad Đerlek rekao je da je za političkog partnera izabrao URS i Dinkića zato što on „oporavlja gradove“. „Neka drugi vode Srbiju, ja hoću da vodim Novi Pazar“, rekao je Đerlek, bivši funkcioner Sandžačke demokratske partije i gradonačelnik Novog Pazara.

Autor: Slađana Novosel

halilce
20-04-2012, 23:30
Čitam i čudim se...dao potpis,pa nije dao..njegov potpis se našao na listi,tužiće...mabliži se 6 maj..saznaće se..ko je varao ako prevaren,ko je pobednik,ko gubitnik..

Tahirovce
20-04-2012, 23:41
Mi necemo da komentarisemo ove gluposti izmedju sdp i zukorlija, ja samo u sebi kazem dabogda oci povadili, do jucu se lajali na nas a sad ...

halilce
20-04-2012, 23:45
..da li vade ili ne..videćemo..možda je to ono što samo vi vidite..ali nemoj se ni zanositi sa onom "dok se dvojica svađaju,treći koristi"...

Tahirovce
22-04-2012, 11:13
ne zanosim se ja samo se prisecam nekih stvari ...