PDA

View Full Version : Rešad Hodzic: Autonomija je besmislena prica (Novi Pazar)


iSelektor
13-04-2012, 04:41
Rešad Hodžić, predsednik Sandžačke demokratske partije (SDP)

Autonomija je besmislena priča

Novi Pazar - U poslednje četiri godine pokazali smo da se politikom može baviti normalno, da političar i retorika mogu biti drugačiji, da može da se funkcioniše i bez automobila i obezbeđenja. Postigli smo cilji da se politici prilazi na drugačiji način, da se poštuju vrednosti i institucije i da se institucionalno deluje.

Nažalost, imali smo malo pomoći od ministarstava pravde i unutrašnjih poslova da se to sve dovede na nekakvu meru i da u gradu svi podjednako poštuju zakon, ocenjuje Rešad Hodžić, predsednik Sandžačke demokratske partije (SDP).


Šta je Novi Pazar dobio za ove četiri godine od kako SDP predvodi vlast u gradu?

-Voleo bih da se građani u Novom Pazaru i u drugim opštinama gde smo na vlasti, sete kako su njihove ulice izgledale pre tri ili četiri godine. Što se tiče izgradnje infrastrukture, zadovoljan sam. Zadovoljan sam saradnjom sa Ministarstvom za infrastrukturu i Direkcijom za puteve Srbije, jer smo napravili dobru vezu. Novac koji smo dobili namenski smo potrošili i zbog toga smo iz godine u godinu dobijali sve više. Zadovoljan sam i sa izgradnjom drugih kapitalnih objekata. rade se dve škole, jedan dečiji vrtić treba da otvorimo ovih dana, završava se Gerentološki centar, a tu su i dugoročni projekti kao što je izgradnja auto-puta, aerodroma u Lađevcima i potpisivanje ugovora za izgradnju gasovoda. Sve ovo garantuje da Novi Pazar za naredne četiri godine može da bude pravi regionalni centar interesantan za domaće i inostrane investitore, to nam stvara mogućnosti za otvaranje novih fabrika i veće zapošljavanje.


Vaša koalicija sa SDPS, DS i Strankom za Sandžak (SZS) prva je predala izbornu listu i prva krenula u zvaničnu predizbornu aktivnost. Kako ocenjujete dosadašnji tok kampanje svih aktera narodnih izbora?

-Mi smo potpise skupili za manje od 24 sata i prvi predali listu. Mislim da zaslužujemo broj jedan iz više razloga. Od svega što se sada nudi na ovom prostoru, mi smo opcija koja građanima nudi mir, red, rad i prosperitet, da budemo centar savremenog regiona u Srbiji. Želimo da budemo jedna savremena evropska regija. Naša kampanja se zasniva na radu i produžetku svega započetog. Nažalost, ne mogu da kažem da svi učesnici izbora imaju istu želju i isti motiv da vode normalnu kampanju, već se bave lažima, dezinformacijama, medijskim blaćenjem naših funkcionera. Udaraju na sve ono što je kod nas kvalitetno i što je podložno proveri. Tamo gde smo postigli najveće rezultate oni nas optužuju i blate. Ostali su imali problema, na prvom mestu je prikupljanje potpisa, bilo je tu puno nepravilnosti, ali i izrečenih neistina na račun Izborne komisije i gradske uprave. Sigurno je da će ovi izbori biti drugačiji, jer ova Izborna komisija neće biti ni nalik na onu iz 2008. godine, posao će odraditi regularno i profesionalno.


Koliko su Bošnjaci u Srbiji ugroženi, s obzirom da se poslednjih meseci intenzivira priča o ugroženosti prava te nacionalne zajednice i diskriminatorskom odnosu države?

-Ta priča je popularna kod Zukorlića tri, četiri godine, a sada su počeli i iz Stranke demokratske akcije da se bave tom tematikom. Bošnjaci su najviše ugroženi od ovih opcija koje sam pomenuo. Oni koji se odluče da zaokruže Zukorlića i BDZ, grdno se varaju da nešto može biti bolje. Mi ovu državu moramo prihvatiti kao svoju domovinu i od nje tražiti sve ono što traži svaki građanin iz Kraljeva, Kragujevca, Novog Sada ili bilo kog drugog grada. Mi od Beograda moramo da tražimo da Novi Pazar bude centar regiona i na dobrom smo putu da to ostvarimo za koju godinu. Ukoliko se bilo šta desi ružno, možemo da se zatvoriti u verske okvire, jer Zukorlić želi da od Novog Pazara da napravi geto i radi ono što radi sa IZ. Realna i normalna priča je regionalizacija. Što se tiče autonomije, ako Srbija bude sastavljena od više autonomija, pa i Zaječar bude autonomija, onda ćemo tražiti da i Novi Pazar to bude. Sve druge priče o autonomiji su zvučne, bombaste i besmislene.


Šta građanima Novog Pazara nudite za novi četvorogodišnji mandat?

- Nudimo sigurno mnogo više od ovoga što smo uradili u ovom mandatu. Prvu godinu sadašnjeg mandata smo izgubili, jer smo startovali iz minusa. Svaku narednu godinu odradićemo brže, bolje i efikasnije. U oblasti obrazovanja idemo ka rasterećenju škola i rada u dve smene. Kada je zdravstve u pitanju i tu situacija mora da se promeni. Dom zdravlja je sada pod ingerencijom grada, ali i Opšta bolnica koja je pod upravom Ministarstva zdravlja, moraju da promene način rada da pacijenti budu zadovoljniji, da se uvede red i da budu zadovoljni i pacijenti i zaposleni. Ovi izbori su kraj svima koji nas vode unazad i zato će biti političke stabilnosti, koja nam stvara mogućnosti za otvaranje mnogo više novih radnih mesta Pokušavamo da oživimo novu ekonomiju, da pomognemo privrednicima i dovedemo investitore, ali imamo teško breme iz prošlosti od propalih privatizacija giganata sa ovog prostora. Poljoprivreda, kao jedan od naših značajnih resursa, može da računa na više programa.Imamo potencijal da naredne četiri godine provedemo u kontinuitetu.


Ne shvatam Zukorlića

- Kao šlag došla je kandidatura Muamera Zukorlića za predsednika Srbije. Neverovatno je da se jedan poglavar verske zajednice kandiduje na političkim izborima i to za predsednika Srbije, čije institucije ne priznaje i poziva na građansku neposlušnost. Sa druge strane, na njegove zapaljive govore i ponašanje njega i njegovih saradnika, niko od državnih organa ne reaguje. Ne verujem da u Sandžaku i Srbiji ima neko ko ne shvata šta ovaj čovek želi. Njegova kandidatura je očajnički potez proizašao iz dve, tri stvari: prvo, da dokaže i pokaže svima kako sve može, drugi njegov cilj su finansijska sredstva koja će dobiti iz državnog budžeta, a ne verujem da će preći jedan odsto i moraće da ih vrati i treći razlog je da brojem glasova koje osvoji trguje u drugom krugu i to znamo da će ih dati ili prodati Tomislavu Nikoliću, ubeđen je Hodžić.


Autor: S. Novosel