PDA

View Full Version : Aktivnom Politikom Zaposljavanja Protiv Nezaposlenosti


Tahirovce
07-09-2007, 18:17
OBUKA ZA NEZAPOSLENE KOJI POKREĆU SOPSTVENI BIZNIS



AKTIVNOM POLITIKOM ZAPOŠLJAVANJA PROTIV NEZAPOSLENOSTI





Primenom mera aktivne politike zapošljavanja, od 31.12.2006. godine, broj nezaposlenih lica u Zlatiborskom okrugu smanjen je za tri hiljade. U Sjenici je, u tom periodu, broj nezaposlenih smanjen za 300 lica. A prema najnovijim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS), filijale u Užicu, na evidenciji nezaposlenih u ovoj opštini ima ukupno 5.234 lica, a od toga 2.507 su žene. Ovih dana, u prostorijama NZS u Sjenici, organizovana je obuka nezaposlenih lica koja pokreću sopstveni biznis.

,,Nacionalna služba kao jedan moderan javni servis, ima niz mera aktivne politike zapošljavanja, a jedna od tih mera je i program samozapošljavanja, namenjen licima koja imaju, ekonomski opravdanu ideju, koju nameravaju da pretoče i legalizuju u sopstveni biznis. NZS je jedna od retkih institucija, koja pruža i finansijsku ali i nefinansijsku podršku pokretanju sopstvenog biznisa, a ljude pre svega interesuje ta finansijska podrška i što se tiče subvencija, interesovanje u Zlatiborskom okrugu je tradicionalno veoma veliko'', kaže za www.sjenica.com , PR (saradnik za odnose sa javnošću) NZS filijale u Užicu, Biljana Terzić. Ona ističe da su trenutno aktuelna dva programa za samozapošljavanje. Jedan se odnosi na subvenciju za samozapošljavanje, odnosno bespovratna sredstva u iznosu od 130.000,oo dinara po zahtevu. Ali, s obzirom na ograničenu kvotu, kako kaže Terzićeva, sredstva ne mogu dobiti sva lica koja konkurišu. Prednost imaju određene kategorije nezaposlenih lica kao što su: lica sa invaliditetom, korisnici novčane naknade, samohrani odnosno nezaposleni roditelji, dugoročno nezaposlena lica (preko 12 meseci), lica ispod tridest odnosno preko pedeset godina starosti i slično, i prednost imaju žene. Konkurs traje do ispunjavanja planirane kvote, a krajem septembra znaće se ko je dobio sredstva.

Drugi program za samozapošljavanje se odnosi na povoljnija kreditna sredstva u organizaciji Fonda za razvoj R. Srbije i NSZ. ,,U pitanju je nešto pvoljniji kredit, u odnosu na trenutno aktuelne na tržištu kapitala, u iznosima od 5.000. do 30.000.evra, sa kamatnom stopom od 1% na godišnjem nivou, uz grejs period od godinu dana i rokom otplate od tri do pet godina. Pošto su u pitanju kreditna sredstva, i u ovom slučaju postoje određeni instrumenti zaštite u vidu menica, zaloga na opremu, hipoteke na neku nepokretnost, ili ugovora o jemstvu nekog pravnog lica. Ovo je samo deo, trenutno aktuelnih programa NSZ koja se, naročito strategijom promena od 2005.godine, primenom niza mera aktivne politike zapošljavanja, bori protiv nezaposlenosti'', kaže PR NSZ filijale u Užicu Biljana Terzić.

Novi projekat na tržištu rada je projekat pod nazivom ,,Otpremninom do posla'', namenjen viškovima zaposlenih, koji su primili ili tek treba da prime otpremninu, i poslodavcima u privatnom sektoru. Projekat treba da omogući viškovima zaposlenih, da kroz ulaganje cele ili dela otpremnine, zasnuju radni odnos na neodređeno vreme kod novog privatnog poslodavca, a i stovremeno, poslodavac dobija mogućnost da zaposli radnika sa iskustvom uz finansijski podsticaj. Pokretanje ovakvog projekta, koji je predviđen za period od januara ove do kraja decembra naredne godine, je u skladu sa jednim od ciljeva da se sredstva od otpremnine stave u funkciju radnog angažovanja. Radi se o inovativnom programu, koji je osmišljen tako da odgovori jednom od gorućih problema tržišta rada u Srbiji u toku poslednje faze restruktuiranja i privatizacije preduzeća. Projekat se sprovodi u okviru Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Za njegovu realizaciju zaduženi su NZS i Centralni projektni tim Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansijer je Austrijska agencija za razvoj (ADA).

Prošle godine, na području Zlatiborskog okruga, pet ustanova je ušlo u program organizovanja i izvođenja javnih radova, na kojima je bilo angažovano oko 90 lica, uglavnom nekvalifikovane radne snage, koja inače teže dolazi do posla. To je bila šansa da se privremeno radno angažuju, a takva šansa postoji i ove godine. Odlukom Vlade Republike Srbije, upućen je Javni poziv za organizovanje radova od javnog interesa i za ovu godinu. Republičkim budžetom za to je opredeljeno 220.000.000,00 dinara. Sredstva će se koristiti za nezaposlena lica uključena u javne radove. Na javni poziv mogu aplicirati: državni organi i organizacije, lokalne samouprave, javne ustanove i preduzeća, privredna društva i preduzetnici, zadruge, nevladine organizacije i udruženja građana. Prijave za organizovanje i sprovođenje javnih radova podnose se Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, od 10.septembra do 10.oktobra, a obrasci se mogu dobiti u filijali NZS, saznajemo od PR Biljane Terzić.