PDA

View Full Version : Ugljanin: Poseta diplomata znacajna za Sandzak i drzavu


iSelektor
17-03-2012, 00:30
Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin izjavio je danas, na dočeku grupe stranih diplomata u Novom Pazaru, da je dolazak tolikog broja njih značajan dan ne samo za Sandžak, kao najnerazvijeniji deo Srbije, nego i za celu državu.

http://desmond.imageshack.us/Himg684/scaled.php?server=684&filename=2256531523350213ugljani.jpg&res=medium

Delegacija ambasadora 14 arapskih i afričkih zemalja boraviće od danas do nedelje 18. marta u Sandžaku, gde će se upoznati s turističkim i ekonomskih potencijalima u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši.

Radni boravak diplomata organizuje Biro Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja u Novom Pazaru, na čijem je čelu ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin.

"Cilj ove posete je da predstavnicima zemalja arapske i afričke grupe prezentujemo ovaj deo Srbije, njegove ekonomske i turističke potencijale. Tokom ova tri dana obićićemo kulturno-istorijske spomenike, ali i uspešne privrednike, kako bi iz ovog dela Srbije poneli dobre utiske", rekao je Ugljanin.

On je dodao da je ključna stvar nerazvijenosti tog dela Srbije to što je "daleko od očiju" javnosti.

"Mi neprestanemo skrećemo pažnju države, ali i međunarodne zajednice na stanje u ovim opštinama, a naš glavni koncept je ekonomski razvoj i znanje", rekao je Ugljanin.

Ambasador Alžira u Beogradu Abdelkader Mesdua zahvalio je Ugljaninu u ime diplomata na samoj ideji da oni posete Sandžak.

"Mislim da će ova poseta otvoriti mnoge mogućnosti i most kojim ćemo povezati Srbiju i Sandžak s našim zemljama. Očekujemo da tokom tri dana vidimo mnoge projekte i mogućnosti ovog kraja, ali ćemo pre svega upoznati ljude koji ovde žive", rekao je Mesdua.

Ambasadori su u prostorijama Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja u Novom Pazaru videli promotivni film o potencijalima i investicionim mogućnostima tog kraja, a tokom dana će obići Asocijaciju tekstilaca i izložbene prostore fabrika nameštaja i obuće.

Ambasadori i konzuli 14 zemalja arapske i afričke grupe (Alžir, Angola, Egipat, Gana, Gvineja, Irak, Kongo, Kuvajt, Liban, Libija, Maroko, Palestina, Sirija i Tunis) će u naredna dva dana obići najznačajnije privredne pogone ostalih sandžačkih opština iz oblasti mlekarstva, drvno-prerađivačke i industrije obuće.