PDA

View Full Version : Najtoplije Leto U Najhladnijem Gradu Srbije


Tahirovce
31-08-2007, 07:17
TEMPERATURA OD 36,2 STEPENA, APSOLUTNI MAKSIMUM U SJENICI



NAJTOPLIJE LETO U NAJHLADNIJEM GRADU SRBIJE



Za poslednjih, nešto više od šezdeset godina, od kada se, zvanično vrše merenja u Sjenici, najtopliji dan sa temperaturom od 36,2 stepena Celzijusa, bio je 23.avgust ove godine. Inače, po svim parametrima, ovo je najtoplije leto u najhladnijem gradu Srbije.

,,Za tromesečni period: jun, jul i avgust, beleži se rekordan broj tropskih dana sa temperaturama iznad 30 stepeni. Takvih dana u Sjenici ove godine, bilo je 22. primera radi, samo u julu je bilo jedanaest tropskih dana, sto je za deset više, u odnosu na višegodišnji prosek – objašnjava za naš sajt , Fadil Mahmutović šef Meteorološke stanice u Sjenici – Rekordne temperature beležene su u svim letnjim mesecima, ali temperatura od 36,2 stepena je apsolutni maksimum ikada.''

Mahmutović kaže da srednje mesečne vrednosti temperature vazduha, takođe prevazilaze prosečne vrednosti. Prema višegodišnjem proseku, srednja mesečna temperatura za jun je 13,9, ove godine 17 stepeni, višegodišnji prosek za jul je 15,1, ove godine 18,8, a srednja mesečna vrednost temperature za avgust od 15,8 stepeni, ove godine je pomerena na, nešto više od 18 stepeni.

Ako zanemarimo zdravstvene tegobe hroničnih bolesnika, topli dani prijaju mnogima. ,,Konačno doživesmo leto ove godine'', kažu Sjeničani. Posledice suše međutim, najviše će pogoditi poljoprivrednike, a farmeri, koji nemaju rezerve sena, već razmišljaju o smanjenju stočnog fonda, jer je, zbog suše, drugi otkos izostao.

Prema meteorološkim podacima, u prvoj polovini juna palo je 62 litra kiše po metru kvadratnom, a nakon toga je nastupio sušni period. U julu je palo svega 19,6 litara kiše, što je daleko ispod proseka. Količina padavina u avgustu od 55 litara po kvadratnom metru je blizu proseka, ali je raspored padavina bio vrlo nepovoljan. Padavine su zabeležene jedino četvrtog i dvadesetisedmog avgusta.

Klimatska karakteristika sjeničkog kraja su velika temperaturna odstupanja. U toku samo jednog dana, temperaturna kolebanja dostižu i do 25 stepeni, pa ma koliko dani bili vreli, noći su sveže. Temperaturna amplituda na godišnjem nivou iznosi čak 74 stepena, što predstavlja rekord u Srbiji, nekadašnjoj Jugoslaviji, pa i šire