PDA

View Full Version : Troje mrtvih u bombaškom napadu u Liježu


superbaka
13-12-2011, 20:12
Najmanje četiri osobe su poginule, među njima i napadač, a 75 osoba je ranjeno, među kojima i jedna beba, kada je muškarac naoružan granatama i kalašnjikovim počeo da puca po ljudima u centru belgijskog grada Liježa, javila je belgijska novinska agencija Belga

Incident se desio pola sata posle podneva, po lokalnom vremenu, a mediji navode da se veruje da je jedan od poginulih napadač, muškarac star oko 40 godina. Iako se u prvim izveštajima govorilo da je najmanje dvoje ljudi uključeno u napad, zvaničnici su kasnije saopštili da se radi o jednom napadaču. Oni su takođe odbacili tvrdnje da se radi o terorističkom napadu.

Prema medijskim navodima, taj čovek je bacio nekoliko granata na veoma prometnu autobusku stanicu na Trgu Sen-Lamber u centru Liježa, gde se nalazi i zgrada Palate pravde, pre nego što je i sebe digao u vazduh. Očevici su prijavili četiri eksplozije i pucnje iz vatrenog naoružanja.

Novinar belgijske televizije VRT razgovarao je sa nepoznatim muškarcem koji je ranjen u napadu, a koji je rekao da je "neko bacio granate i pucao".

Jake policijske snage brzo su pristigle na lice mesta i zatvorile ceo trg. Na televizijskim snimcima vide se mrlje od krvi svuda po trgu. Portparolka državnog tužilaštva, Valeri Šaps potvrdila je da je u Liježu došlo do eksplozije i pucnjave, kao i da ima povređenih.

Napad u belgijskom gradu Liježu nije bio povezan sa terorizmom, naveo je zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Peter Mertens, prenosi agencije. On je dodao da je bio samo jedan napadač, i da je ta osoba poginula u incidentu. Prema izvorima iz pravosuđa koje navode agencije, napadač je identifikovan kao Nordin Amrani i odranije je poznat policiji. On je u septembru 2008. osuđen na četiri godine i 10 meseci zatvora zbog posedovanja oružja.

Amrani je ranije u utorak pozvan u policijsku stanicu na ispitivanje zbog optužbi koje mu se stavljaju na teret. Ovaj stanovnik Liježa je izašao iz kuće sa pištoljem, puškom i tri granate.

Kako javlja BBC, sedam osoba je u veoma teškom stanju, a lekari se bore i za život 18-mesečne bebe. Uspaničeni građani utočište su potražili na obližnjim trgovima nakon napada dok je policija blokirala taj deo grada
Belgium grenade attack: First video of Liege city center after tragedy - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=AeUiap5eQwo&feature=player_embedded)