PDA

View Full Version : PARIZANI SU U SJENICI, KULTURA SE IPAK DESAVA


Tahirovce
22-08-2007, 15:37
U GRADSKOJ BIBLIOTECI ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE ALANA BURGASERA



PARIŽANI SU U SJENICI, KULTURA SE IPAK DEŠAVA



Kulturnu manifestaciju ,,Parižani u Sjenici'', osmislila je, i uz podršku pojedinaca iz Sjenice realizovala, u svetu poznata Sjeničanka Sofija Ćuk Garofani. I ovoga puta, izostala je očekivana zvanična podrška lokalnih vlasti. Za Parižane, koji su došli u Sjenicu, nije bilo zvaničnog prijema u opštini, pa su se, neki gosti, francuski slikari, vratili u Pariz pre planiranog roka.

Sofijina ideja o ovakvom projektu, nastala je pre dvadesetak godina, kada je svoj urođeni talenat, već usavršila na Akademiji primenjenih umetnosti u Parizu, i to predstavlja njen doprinos rodnom kraju, kao i svojevrstan omaž njenim pokojnim roditeljima. U dvorištu porodične kuće Ćukovih, izložene su slike realizovane tokom boravka francuskih umetnika u okviru manifestacije ,,Parižani u Sjenici'', a u gradskoj biblioteci ,,Muhamed Abdagić'', održano je književno veče francuskog pisca Alana Burgasera, potpredsednika jedne od pariskih opština i bivšeg savetnika za kulturu u Vladi Francuske. Kulturna saradnja Sjenice i Pariza, kao svetske kulturne metropole, je ipak nastavljena jer – kako reče profesor Burgaser – Kultura je centralni element za dijalog i toleranciju.

U uvodnom izlaganju, pozdravljajući prisutne, Alan Burgaser je između ostalog rekao:,,Želim da izrazim zadovoljstvo što sam, nakon dvadeset godina, zaslugom vaše i naše Sofije, ponovo u Sjenici. Na radnom stolu u mom kabinetu u Parizu, stoji razglednica još iz perioda 1914. godine, na kojoj piše ''svetu je poslata mladost i poezija''. Svojom pozitivnom energijom, jednim kontinuitetom i upornošću, Sofija je uspela da učvrsti mostove saradnje. Teško je pratiti situaciju u vašoj zemlji. Kada sam prvi put došao, to je bila Jugoslavija, nekoliko godina kasnije bila je opet Jugoslavija ali u manjem sastavu, posle toga Srbija i Crna Gora, a sada samo Srbija. Ali Srbija sa jednim ogromnim prirodnim i duhovnim potencijalom. Još tokom prvog boravka u ovom kraju upio sam toliko vaše ljubavi, da sam vrlo često mislio o vama, a to svedoče moja dela i moja ponovljena poseta sa suprugom Mišel. I ovom prilikom želim da zahvalim svima, koji su mi omogućili prijatne trenutke i tokom ovog boravka, izmedju ostalih i Sjeničkim tamburašima, koji su nam svojom virtuoznošću, uveselili boravak u predivnom ambijentu sjeničkog jezera.''

Stihovi i prozni odlomci Alana Burgasera, iako kazivani na francuskom, dopirali su do, zbog skučenog prostora u gradskoj biblioteci, malobrojne publike, a za razumevanje suštine kazanog, zaslužna je umetnica svetkog glasa, gost i domaćin u svojoj Sjenici Sofija Ćuk Garofani. Kao rezultat, u sećanju duboko urezanog prvog boravka, francuski pisac je sjeničkoj publici najpre pročitao poemu pod nazivom ,,Ursule'', inspirisanu istoimenim selom u sjeničoj opštini. Ova poema napisana je pre dvadeset godina, prilikom druženja sa sjeničkim piscem Muratom Baltićem, a štampana je u zbirci pesama sa motivima iz ovog kraja. Svojom dubokom, introvertnom poezijom, francuski pisac govori i o patnjama našeg naroda u vreme embarga i NATO bombardovanja.

Na književnoj večeri Alana Burgasera, svojim stihovima predstavili su se i zavičajni pisci Sjenice: Velibor Veličković, dr Isma Gašanin i mlada pesnikinja Irma Zimonjić, kojoj je, kao podsticaj mladima, uručena značka kluba Francuskih književnika. Među prisutnim književnicima, ovom prilikom razmenjena su književna dela. A u znak paznje prema domaćinu, i sa ciljem da mladi u Sjenici više uče francuski jezik i bolje upoznaju kulturu ove zemlje, profesor Alan Burgaser je gradskoj biblioteci poklonio knjigu na francuskom sa ilustracijama pod nazivom ,,Francuska i njene kulture'', autora Alena Šinjona.

Pored književne večeri, u okviru ove kulturne manifestacije, organizovana je i izložva slika. Mlada umetnica iz Herceg Novog slikarka Darja Štrbac, izrazila je zadovoljstvo učešćem u ovom, kako je rekla, smelom projektu, i oduševljenje sjeničkom prirodom, koja predstavlja simbol ovog regiona. Svoje impresije izrazila je slikom, ukrštajući sjeničku i primorsku kulturu, koju je nazvala ''Sjenički kaktusi''. Njena slika, biće slika za tapiseriju, što predstavlja nastavak davno započetog projekta. A sa ciljem oživljavanja starih zanata, uključujući prvenstveno mlade, naredne godine planira se osnivanje ćilimarske radionice u Sjenici.

STRANAC
22-08-2007, 17:00
predivna stvara za sjenicu...

zao mi je sto nisam bio tamo...



a sto se tice lokalnih vlasti,

da ste otisli u kafanu "lane" bila bi sva politicka (nazovi)svita...

to im je verovatno prece,ali nece valjda jos dugo...

36310
22-08-2007, 19:12
...a sto se tice lokalnih vlasti...



Sto se njih tice bolje je sto nisu prisustvovali ovom skupu jer povod okupljanju je bila kultura a kultura i politika,priznaces,neidu zajedno.

Barem ne kod nas.

supergirl
22-08-2007, 21:03
tih-tih!

STRANAC
22-08-2007, 21:22
...a sto se tice lokalnih vlasti...



Sto se njih tice bolje je sto nisu prisustvovali ovom skupu jer povod okupljanju je bila kultura a kultura i politika,priznaces,neidu zajedno.

Barem ne kod nas.

apsolutno se slazem sa tobom ovde,

ali,mislim da je trebalo ispostovati te goste i jednim znacajnijim prijemom,

ali kao sto ti vec rece,nemaju oni kulture za to...

askica
23-08-2007, 09:52
Izgleda da Sjenica počinje da se budi jer čini mi se da nije do sada imala ovoliko kulturnih događaja kao ovog leta.



I mnogo mi je drago zbog toga... :mrgreen:

supergirl
23-08-2007, 15:54
Priznaj,2004. je bila bolja. Sandzacke,pa onda ceste svirke u parku,a bilo je i prijema,izlozbi.... Inace,jedini skupovi koji (da li na zalost,ili ne) pretstavljaju nasku kulturu su vasari!