PDA

View Full Version : Jkp ,,vrelo'' Najavljuje Iskljucenja Neredovnih Platisa


Tahirovce
22-08-2007, 16:34
SJENIČANI DUGUJU 25 MILIONA DINARA ZA VODU



JKP ,,VRELO'' NAJAVLJUJE ISKLJUČENJA NEREDOVNIH PLATIŠA SA VODOVODNE MREŽE



Ukupna dugovanja za utrošenu vodu, prema JKP ,,Vrelo'' u Sjenici, trenutno iznose oko 25 miliona dinara, od čega individualna domaćinstva (oko 500 domaćinstava), duguju 15 miliona, a pravna lica 10 miliona dinara. Problem naplate potraživnja u komunalnom preduzeću, prisutan je duže od deceniju i po. Pošto do sada, ni brojna sudska utuženja nisu dala rezultate, ovih dana razmatra se mogućnost primene metode isključenja vode neredovnim platišama.

,,Prinuđeni smo da razmatramo i ovu nepopularnu metodu isključenja neredovnih platiša sa vodovodne mreže, jer ni brojna sudska utuženja do sada nisu dala rezultate – objašnjava za www.sjenica.com , vršilac dužnosti direktora JKP,,Vrelo'' Vukoman Luković – Problem je prisutan dugi niz godina, i trenutno naša ukupna potraživanja prevazilaze cifru od 25 miliona dinara. Dodatni problem kod pravnih lica, odnosno privatizovanih preduzeća, kao što su: Napredak, Vesna i Raška, jeste što njihova dugovanja niko ne može da plati. Dogovor o kompenzaciji, postignut je jedino u slučaju AD PIK ,,Pešter'', ali za to je potrebna i skupštinska saglasnost, koju ćemo, nadamo se, dobiti, jer na taj način, opština postaje valasnik 165 ari zemljišta, na kome je izgrađena stočna pijaca, i istovremeno preuzima obavezu isplate zaostalih dugovanja prema našem preduzeću'', ističe Luković. On podseća da je vodovodna mreža zastarela i da su zato gubici vode veliki. A za rekonstrukciju iste, odnosno zamenu azbestnih cevi, koje su još uvek u velikoj meri u sastavu vodovodne mreže Sjenice, potrebna su finansijska sredstva.

Liković podseća da je cena vode po kubnom metru, u odnosu na okruženje, u Sjenici daleko povoljnija i iznosi 12 dinara, dok su s druge strane, troškovi proizvodnje i distribucije veliki. ,,Mesečni izdaci komunalnog preduzeća, samo za utrošenu električnu energiju, u proseku iznose oko 800 hiljada dinara. Ni u slučaju stoprocentne naplate potrživanja, koja ukupno prema mesečnim fakturama iznose oko 600 hiljada dinara, ne bi se mogle podmiriti mesčne obaveze za utrošenu struju. Iako će, zbog nedostatka odgovarajućih ventila u vodovodnoj mreži biti teško vršiti pojedinačna isključenja, mi smo prinuđeni da nađemo način da naplatimo dug'', kazao je Luković.

Dužnicima, koji se jave na vreme, nudi se mogćnost dogovora o najpovoljnijim načinima otplate duga na rete. U okviru priprema za primenu mere iskljčenja, stanovnicima stambenih zgrada, u kojima ne postoji nikakva mogućnost pojedinačnih isključenja, komunalci su predali liste sa imenima dužnika, za svaki ulaz posebno. Očekuje se, da će se i na takav način postići određeni pozitivni rezultati i poboljšati naplata.

supergirl
22-08-2007, 21:59
A za rekonstrukciju iste, odnosno zamenu azbestnih cevi, koje su još uvek u velikoj meri u sastavu vodovodne mreže Sjenice, potrebna su finansijska sredstva.

Sramota!!! Kako vlada ne da pare za to!?