PDA

View Full Version : AKORDI TRADICIONALNE MUZIKE EVROPE, NA SJENICKOM JEZERU


Tahirovce
16-08-2007, 18:26
ČLANOVI FRANCUSKE GRUPE ,,PAPYROS'N'' POSETILI SJENICU



AKORDI TRADICIONALNE MUZIKE EVROPE, NA SJENIČKOM JEZERU



Zaslugom rođenog Sjeničanina Alja Salihagića, koji dugo godina živi i radi u Strazburu, Sjenica je dobila brojne donacije, a takođe njegovom zaslugom, ovaj grad su posetili i članovi muzičke grupe ,,Papyros'N'' iz Strazbura. Ova francuska muzička grupa, čiji je osnivač Jean – Claud Chojcan (Žan – Klod Šožkan), profesor klasične gitare muzičke škole u Strazburu, vrlo aktivno doprinosi očuvanju i negovanju tradicionalne muzike različitih zemalja Evrope. Na svojim internacionalnim turnejama, oni konstantno uče i beleže, a potom mladima prezentuju, različite etno melodije iz različitih zemalja Evrope i sveta, dokazujući da je bogatstvo i lepota u različitosti.

Na njihovim koncertima svaki stranac prepoznaje svoju muziku i samim tim prestaje da bude stranac. Postaje građanin Sveta. Na oduševljenje slušalaca, njihov šarenoliki repertoar multikulturalnih melodija, briše sve granice i pruža osećaj neograničene slobode.

Pre nekoliko dana na sjeničkom jezeru, samo malobrojni su imali priliku da čuju, na jednom mestu ,,muziku sveta''. Ali, to je, kažu, samo početak. Uspostavljeno je trajno i nezaboravno prijateljstvo između Sjeničkih tamburaša i članova orkestra ,,Papyros'N''. Planirana su redovna naizmenična gostovanja. Gosti su oduševljeni gostoprimstvom i ljubaznošću domaćina, a za muziku iz sjeničkog kraja kažu da je na svoj način posebna i nežna. Oduševljenje je bilo obostrano. Specifičan način muziciranja francuske grupe, oduševio je Sjeničke tamburaše. ,,Imali smo čast i zadovoljstvo da dva dana provedemo u druženju sa uvaženim profesorom i članovima francuskog orkestra, i retku priliku da uživamo u njihovom muziciranju. Dobili smo poziv da i mi gostujemo u Strazburu i tamo predstavimo našu muziku, a nadamo se da će i oni ubuduće redovno gostovati u Sjenici, što će doprineti afirmaciji muzičkih vrednosti i kod nas'', rekao je za www.sjenica.com , šef orkestra ,,Sjenički tamburaši'' Imko Hadžić, izrazivši posebnu zahvalnost sugrađaninu Alju Salihagiću.

supergirl
22-08-2007, 21:06
Sta je, bre, ovim Parizanima ove godine!?

36310
22-08-2007, 23:38
Pa uocili ljudi da je najvise stranih registracija ove godine u Sjenici bilo iz Francuske pa su se verovatno zbog toga kod nas najvise i zadrzali...

supergirl
23-08-2007, 15:47
Pa,i to sto kazes! Ne da sam ove godine glumela poliglotu na poslu,nego.... Da ste me samo culi kako sam muhabetila na francuskom!