PDA

View Full Version : Pester- Pet diploma sa farme


Skorpija
18-10-2011, 12:50
Ibro Hamidović, ugledni stočar sa Peštera, iškolovao je petoro dece. Kćerke Edina i Aida su završile fakultete (dizajn i ekonomiju) i otišle svojim putem, udate su i žive u Novom Pazaru. Dve fakultetske diplome (pravo i DIF) doneli su i sinovi Irfan i Read. Prvi živi u Sarajevu, drugi u Sjenici. Najmlađi Merdan završava Višu mašinsku školu, a trenutno je "na učenju", a delom i na radu u Holandiji.


http://www.sandzaklive.rs/images/stories/Ostalo1/hamidovic.jpg

- Srećan sam zbog njihovih diploma, ali nisam srećan što bar jedan od sinova nije ostao ovde da razvijamo farmu i stočarstvo.

Svi su, dok su se školovali, radili poljoprivredne poslove i, mada danas imaju porodice i puno obaveza, leti dolaze da poplastimo seno, pokupimo letinu, prodamo sir, spremimo ogrev...

Možda se sinovi neće vratiti, ali ja sam još u snazi, a u budućnosti, ko zna, možda će me naslediti neko od mojih unučadi - priča Hamidović.

Ibrova farma broji 30 krava mlekulja. Svakodnevno, ovaj uzorni stočar, zavisno od doba godine, proizvede od 200 do 300 litara mleka, koje uglavnom (pošto nema organizovanog otkupa) pretvara u poznati sjenički sir.

- Krenulo je i nama ovde na Pešteru: asfaltiraju nam puteve, stižu telefoni, grade se nove farme... I država se trudi da kreditima i raznim podsticajnim sredstvima pomogne poljoprivrednicima. Ipak, još smo daleko od pravih uslova za stočarsku proizvodnju.

Decenijama smo živeli "ni na nebu, ni na zemlji", mladi su odlazili, a mnogi su prodavali svoja stada i išli u Novi Pazar da taksiraju, švercuju ili diluju devize, jer je sve bilo unosnije i cenjenije od poljoprivrede i stočarstva - kaže ovaj razboriti seljak sa Peštera.

- Mladi hrle u grad, jer još vlada verovanje da je poljoprivreda nesigurna, a u gradovima ih ne čeka ništa posebno. Uslovi za stočarsku proizvodnju bolji su nego bilo gde u Evropi. Mladi sa Peštera ne bi se potucali po Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj... Naše mleko bolje je od alpskog, a sjenički sir je ravan francuskom i švajcarskom - smatra ovaj uzorni domaćin.

Rad se isplatio
- Kada bih se vratio u mladost i mogao da biram, ponovo bih, bez trenutka razmišljanja, izabrao Pešter i stočarstvo. Bilo je puno muke i neizvesnosti, radilo se danonoćno, ali i isplatilo se.

Srećan sam i što radim posao koji volim, što sam "svoj čovek i svoj direktor", što sam decu izveo na put i što u svakom trenutku moji sinovi, ako kojim slučajem ostanu bez posla, mogu da se vrate u Draževiće i budu gazde - poručuje Ibro Hamidović.

tidza
20-10-2011, 08:45
Svaka mu cast,postovaje veliko za gospodina Hamidovica,posebno mi je drago sto je tako djecu vaspitao i izveo na pravi put,jos jednom sve pohvale s moje strane :bravo::bravo:

Tahirovce
20-10-2011, 09:15
Ja se licno poznajem sa ovim gospodinom bio sam i kod njega kuci. Izuzetan domacin, jako fina i prijatna porodica. Nisu napomenuli da je Ibro prvak Srbije u sviranju frule, kad sam bio kod njega na posijelu imao sam cast da ga slusam kako svira ...

Undercover 007
20-10-2011, 16:25
Njega ne poznajem ali sve cestitke zasluzuje.Poznajem Irfana i Aidu iz srednje skole i mogu reci da bih ja pozelio imati takvu djecu.Veliki selam za porodicu Hamidovic!!