PDA

View Full Version : Cekajuci sedmomilijarditog Zemljanina


STRANAC
25-09-2011, 17:24
Ujedinjene nacije pretpostavljaju da će 31. okotbra ove godine naša planeta Zemlja brojati tačno 7 milijardi ljudi.

U očekivanju da 31. oktobra na svet dođe sedmomilijarditi Zemljanin, UN su sredinom meseca pokrenule kampanju pod nazivom "Sedam milijardi aktivnosti" kojom nastoje da okupe političare, svetsku javnost, predstavnike velikog biznisa i naučnike u borbi za očuvanje planete i poboljšanje životnih uslova budućih naraštaja.

"Sedmomilijarditi građanin će se roditi u svetu kontradiktornosti. Imamo mnogo hrane, a ipak milioni gladuju. Svedoci smo luksuznog načina života, a milioni su ipak siromašni. Pružaju nam se velike mogućnosti za napredak, ali smo suočeni s velikim preprekama", rekao je Ban Ki Mun, generalni sekretar UN na svečanosti povodom pokretanja ove inicijative u sedištu UN u Njujorku.

Broj žitelja planete udvostručio se u drugoj polovini 20. veka premašivši šest milijardi 1999; trebalo je da protekne svega 12 godina da dodamo još jednu milijardu; do 2023. na Zemlji će živeti osam milijardi ljudi, a do kraja veka više od 10 milijardi, ističe se izveštaj Fonda UN za stanovništvo (UNFPA).

"Niža stopa smrtnosti, duži životni vek i brojno mlado stanovništvo u zemljama s visokim natalitetom doprineli su brzom rastu broja žitelja planete proteklih nekoliko decenija. Zemlje gde vlada siromaštvo po pravilu imaju najbrži rast stanovništva i najveći natalitet. Krajnja beda, neredovno snabdevanje hranom, nejednakost i visoka stopa nataliteta i smrtnosti pothranjuju ovaj začarani krug", smatraju autori izveštaja.

Za demograski rast "najzaslužnija" je podsaharska Afrika, gde se broj stanovnika povećava brže nego što je iko očekivao, zatim pojedini delovi Arabijskog poluostrva i oblasti između Avganistana i severa Indije.

Prognoze UN potvrđuje i francuski Nacionalni institut za demografske studije (INED), ističući da bi afričko stanovništvo moglo za samo jedan vek da se više nego učetvorostruči i da se sa 800 miliona u 2000. poveća na 3,6 milijardi u 2100. uprkos visokoj smrtnosti zbog side.

"Za manje od jednog veka, svaki treći stanovnik Zemlje živeće u Africi, dok danas na Crnom kontinentu živi tek svaki sedmi žitelj Zemlje", izjavio je za AFP autor studije Žil Pizon.

Šta to znači za opstanak naše planete? Da li Zemlja može da "izdrži" toliko ljudi?

Zemlja ne raspolaže sa dovoljno resursa za tako brz porast stanovništva.

Iako će proizvodnja hrane zadovoljiti potražnju u naredne dve decenije, dugoročne prognoze govore o sve većoj nestašici u mnogim zemljama, posebno u podsaharskoj Africi.

Obradive površine, voda i drugi prirodni resursi biće još više ispošćeni i istrošeni, a proizvodnja otpada će povećati negativno delovanje čoveka na životnu sredinu.


AP
U studiji koju su uradili istraživači Instituta za stanovništvo i razvoj u Berlinu, u saradnji sa UNFPA, posebna pažnja posvećena je visokoj stopi rađanja u Africi i perspekrivama razvoja kontinenta. Studija nedvosmisleno pokazuje da bez boljeg obrazovanja i ravnopravnosti polova zemlje ne mogu da kontrolišu natalitet i kao primer navode Niger.

Ipak, berlinski istraživači ističu da čak i naizgled "beznadežni slučajevi" mogu da ostvare napredak. Kao primer navode Južnu Koreju.

"Mnogi su zaboravili da je na kraju Korejskog rata krajem 50-ih godina zemlja bila veoma siromašna i stručnjaci su smatrali da je napredak nemoguć. Međutim, vlada je investirala u obrazovanje, planiranje porodice i tržište, što je omogućilo velikom broju mladih da se školuje i zaposli. A jedna od posledica bio je i smanjen natalitet. Zahvaljujući novoj politici i usporenom rastu stanovništva, ljudima je ostajalo više novca za školovanje i natalitet je nastavio da pada", ističe se u nemačkoj studiji.

Slična strategija mogla bi da se primeni i u Africi i drugim delovima sveta s visokom stopom nataliteta.

Iako su veze između broja stanovnika, obrazovanja i životne sredine vrlo kompleksni, jedno je jasno: ukoliko se nešto ne preduzme da bi se usporila demografska eksplozija, i Zemlja i njeni žitelji će neminovno trpeti posledice. Jer, planeta ne može sve da nas izdrži.

Gde nas najviše ima:

1. Kina (1,33 milijardi)
2. Indija (1,17 milijardi)
3. SAD (306,8 miliona)
4. Indonezija (243,3 miliona)
5. Brazil (191,5 miliona)
6. Pakistan (180,8 miliona)
7. Nigerija (162,3 miliona)
8. Bangladeš (142,3 miliona)
9. Rusija (141,9 miliona)
10. Japan (127,3 miliona).
Sa ukupno 3,59 milijardi stanovnika, prvih sedam zemalja čine više od polovine svetske populacije.

(MONDO)

STRANAC
25-09-2011, 17:25
elem, dje god je jad i beda tu najveci pr.prirastaj...

Tahirovce
25-09-2011, 19:46
Pa kad nemaju internet i tv :) sta ce rade drugo od aksama do sabaha :) ...

tidza
25-09-2011, 20:20
:smeh2::smeh2: