PDA

View Full Version : Sklapanje braka izmedju Bajrama


Unicknnamed
11-08-2011, 20:42
Pitanje: Od mnogih ljudi čuo sam da nije lijepo sklapati brak između Ramazanskog i Kurbanskog bajrama, ali nikada mi niko nije objasnio zašto, tako da nikada nisam ni bio siguran da li je ovo istina. Ako vam ne bi bilo teško da pojasnite ovo pitanje. Unaprijed hvala.



Odgovor:
Sklapanje braka između Bajrama ili u bilo koje drugo vrijeme je šerijatski dozvoljeno.
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, oženio se u mjesecu ševvalu iako je on mjesec između dva Bajrama.
Dakle, poslije ramazana i prije zul-hidždžeta. Neki islamski pravnici, fakihi, smatraju poželjnim ovaj period za vjenčanja. Muslimanu nije dozvoljeno da osjeća bilo kakav vid praznovjerja u pogledu sklapanja braka između dva Bajrama. Ovakav čin je grijeh zbog kojeg se čovjek musliman mora pokajati.

Korijen ovog ubjeđenja dolazi još iz vremena fatimijsko-rafidijske države. Naime, u to vrijeme širila se ideja o zabrani veselja jer su se tobože pripremali za mjesec muharrem. Smatrali su da su ovo mjeseci tuge i oplakivanja Husejna i ehlul-bejta.

Od Aiše,radiallahu anhu, prenosi se da je rekla: ‘’Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, me oženio u ševvalu. Koja je to žena bila sretnija od mene!’’ (Buharija)

Urve prenosi da je Aiša, radiallahu anhu, smatrala poželjnim da se sklapa i stupa u brak u mjesecu ševvalu. (Sahih Muslim)

Imam Nevevi kaže: ‘’Aiša, radiallahu anhu, ovim je imala za cilj oboriti teoriju paganskih običaja koji su bili zastupljeni među ljudima. Smatrali su da je pokuđeno i loše stupati u brak u ševvalu. Ovakvo ubjeđenje je neistinito i bez ikakvog utemeljenja.’’ (Komentar na Muslimov Sahih)

Ibn Kesir kaže: ‘’Poslanikovo, sallallahu alejhi we selleme, stupanje u brak sa Aišom u mjesecu ševvalu je odgovor i odbacivanje teorije paganskih običaja o zabrani sklapanja braka između dva Bajrama.’’ (Bidaje ve-nihaje)

Imam Ševkani tvrdi da ovaj hadis nepodrazumijeva poželjnost sklapanja braka između dva Bajrama nego daje braku tom periodu dopušten i da se time ne prihvata sama teorija o poželjnosti ovog čina. (Nejlul-evtar)

Dakle, ako se uzme u obzir da je ovakvo ubjeđenje praznovjerje, onda muslimanu nije dozvoljeno vjerovati ili se vladati po ovakvim stavovima.
Allahov Poslanik,sallallahu alejhi we selleme, kaže: ‘’Učinio je širk onaj koga od namjere odvrati njegovo praznovjerje.’’ (Musned od imama Ahmeda)

Kao zaključak iz prethodnih predaja može se reći da je vjerovanje u nepoželjnost sklapanja braka između dva Bajrama praznovjerje.
Brak je dopušteno sklapati u svim vremenima.

Allah najbolje zna.

Odgovorio: Harmin Suljić

STRANAC
17-08-2011, 10:09
"da se mene pita" ja ga nikako ne bih sklapao a vi kako hocete :)))

tidza
17-08-2011, 14:58
Valja pokusati pa tek onda donositi zakljucke,mogu ti reci da se i sama slazem sa tvojim prijedlogom :):uhhhh:

SEJO31-de
19-08-2011, 13:28
"da se mene pita" ja ga nikako ne bih sklapao a vi kako hocete :)))
Jedan put zec kroz noge prodje... :) :)

Jabuka Divljaka
19-08-2011, 21:49
rijetki mogu da pricekaju..
ali, ja bih svakako izbjegla januar, to mi je zivotni energetski neprijatelj taj mjesec..
a veljacha (februar) priprema za brzo iscekivanje marta.. tek u aprilu.. moze da se bude sto.. ovako izmedju dva bajrama... tesko..

Skorpija
19-08-2011, 22:13
bez komentara,,,:))))

Jabuka Divljaka
19-08-2011, 22:17
ako pishe u Kur'anu,, tako treba postupat.. a sto se tiche pravilnika sheriatskih, oni nisu uskladjeni na isti nachin u svakoj drzavi.. Umme..
neka razmisljaju oni kojima se zhuri.. ili kojima to i treba.. :)