PDA

View Full Version : Rekonstrukcija Magistralnog Puta M 8


Tahirovce
08-08-2007, 18:05
REKONSTRUKCIJA MAGISTRALNOG PUTA M 8



SAVREMENIM KOLOVOZOM DO SJENICE



Sa površinom od 1059 kilometara kvadratnih, sjenička opština je jedna od najvećih u Srbiji. Putna mreža je duga i razgranata, ali putna infrastruktura je na vrlo niskom nivou. Preme republičkom proseku, pre dve godine, u Sjenici je bilo svega 22 odsto puteva sa asvaltnim kolovozom, odnosno jedna petina. Opšta slika je znatno popravljena u poslednjih dve godine, ali je, po pitanju infrastrukture, Sjenica i dalje na začelju. Ove godine, radi se rekonstrukcija magistralnog puta M 8 kroz Sjenicu, u dužini od 6,5km. Do sada je urađeno 2,5km., a ostatak se planira do kraja građevinske sezone. Radovi se finansiraju iz sredstava Nacionalnog investicionog plana, a izvođač je preduzeće za puteve ,,Novi Pazar – put'' AD.

,, Do sada je urađeno 2,5km. savremenog puta širine sedam metara, što sa bankinama, čini ukupnu širinu putnog pojasa od 9m. i 40cm. U odnosu na ono što smo do sada imali, to je jedan savremeni put, koji omogućava bržu i bezbedniju prohodnost, kakvu pružaju savremeni kolovozi svuda u svetu, i to Sjeničanima mnogo znači - kaže za www.sjenica.com , šef sjeničke sekcije preduzeća za puteve AD Novi Pazar – put, Nijazija Muminović. On ističe, da bi planiranih 6,5km, na delu između Štavlja i Sjenice, trebalo bi da bude rekonstruisano do kraja građevinske sezone, a iz sredstava Nacionalnog investicionog plana, za to se planira oko 320 miliona dinara, od čega bi za ovu godinu trebalo da bude odobreno oko 190 miliona dinara.

Pored radova na rekonstrukciji magistralnog puta, izvršena je i sanacija udarnih rupa na putevima. Prema rečima Muminovića, za to je ove godine utrošeno čak sedamstotina tona asvalta. Jer je postojeći asvalt, rađen pre dvadesetak godina sa samo jednim slojem bitošljunka od 5 do 6cm i bez zaštitnog sloja, pa su se udarne rupe pojavile već nakon dve godine i uvek se ponovo pojavljuju. Putevi su toliko ,,iskrpljeni'' da se više ne poznaje osnovni sloj, ali- tvrdi Muminović- i to pruža kakvu-takvu bezbednost u odvijanju saobraćaja i bržu prohodnost.

Lokalni putevi na teritoriji sjeničke opštine su uglavnom neasvaltirani, a njihova mreža je duga i razgranata. Od regionalnih putnih pravaca, asvaltiran je samo jedan, prema Ivanjici. Ostali su delimično asvaltirani. Od ukupno 31km. regionalnog putnog pravca Duga Poljana – Karajukiće Bunari – Ugao, prema granici sa Crnom Gorom, asvaltirano je samo 6km. Na regionalnom putu Sjenica – Bare – Kumanica, koji vodi do pruge Beograd – Bar, od ukupno 41km, asvaltirano je 12,5km, kao i 9km, od ukupno 36km, na regionalnom putu Sjenica – Raždaginja – Buđevo – Karajukiće Bunari prema Leskovi. Magistralni put kroz Sjenicu je jedan Novi Pazar – Sjenica – Nova Varoš. Ovaj put, sa širinom od 5,5metara, nema elemente magistralnog puta, ni po pitanju krivina, uspona, niti samog asvalta, izuzev dela na kome se vrši rekonstrukcija i za koji se može reći da je savremena saobraćajnica.

,,U poslednjih dve godine, opšta slika putne mreže u Sjenici je poboljšana, ali smo i daje na začelju u odnosu na ostale opštine. Sada imamo blizu 34 odsto puteva sa savremenim kolovozom. I to nije više petina, već nešto više od trećine ukupne dužine puteva na području Sjenice. U toku prošle godine imali smo značajne aktivnosti. Radili smo na regionalnom putnom pravcu prema Barama, na lokalnom putu Vrsjenice – Kijevci – Čitluk, zatim na lokalnim putevima u Dragojloviću, Raspoganču, Štavlju, kao i na asvaltiranju gradskih ulica. Ali u finansijskom smislu, u odnosu na sredstva koja se ulažu, ova godina bi trebalo da bude uspešnija. Svi radovi su finansirani, uglavnom iz republičkih sredstava, delom iz NIP-a, a delom od JP,,Putevi Srbije''. Očekujemo da će do kraja građevinske sezone biti i dodatnih aktivnosti na izgradnji ulica u gradu, kao i na regionalnom putu prema Barama'', zaključuje šef sjeničke sekcije novopazarskog preduzeća za puteve AD Novi pazar – put, Nijazija Muminović.

supergirl
10-08-2007, 23:40
Radili smo na regionalnom putnom pravcu prema Barama, na lokalnom putu Vrsjenice – Kijevci – Čitluk, zatim na lokalnim putevima u Dragojloviću, Raspoganču, Štavlju, kao i na asvaltiranju gradskih ulica.

Ene!!! A Vrcicku mahalu nisu pomenuli!!!

halilce
11-08-2007, 00:05
Nisu ni tvoju.... :mrgreen:

tu treba drugi sloj asvalta!