PDA

View Full Version : Novi, iOS 5 za Iphone


STRANAC
07-06-2011, 08:34
juce je prezentovan novi operativni sistem za Iphone koji nosi naziv iOS 5.0

evo sta sve donosi u sebi:


- Notification Center (Centar za obavestenja)
- iMessage (komunikacija porukama preko svih iUredjaja)
- Newsstand (kupovina casopisa)
- Reminders (podsetnici)
- Twitter (integradija u celom iOSu)
- Poboljsana kamera
- Safari (jezičci, format za citanje, cucanje teksta za citanje)
- PC Free (Nezavisnost od racunara)
- Editovanje fotografija
- Novosti u Game Centru
- Bezicna sinhronizacija
- Multitasking gestovi na iPadu
- AirPlay mirroring za iPad 2

inace,za sada je dostupan samo programerima registrovanim kod Apple,a za nekoliko dana moci ce da ga preuzmu svi korisnici putem iTunes...

ZA SADA SE NE PREPORUCUJE UPDATIRANJE NA OVU VERZIJU JER JOS NEMA POTVRDE O MOGUCNOSTI JAILBREAK-A OVE VERZIJE...

STRANAC
07-06-2011, 08:39
takodje,na juce odrzanoj konferenciji kompanije Apple,odrzanoj u San Francisku pod nazivom WWDC 2011 predtsvaljen je i novi operativni sistem za Apple racunare i nosi ime Mac OS X Lion...

Najnapredniji OS koji donosi preko 250 opcija od kojih su Multi-Touch gestovi, Aplikacije u punom ekranu, Mission Control, Mac App Store, Launchpad, Resume opcija, Auto Save i Versions, AirDrop, novi Mail... Kostace svega 29.99$ i moci ce da se preuzme sa Mac App prodavnice.

STRANAC
07-06-2011, 08:47
jos jedna velika novina za sve Apple uredjaje je servis nazvan iCloud...
evo sta sve donosi ovaj servis:

iCloud je novi Apple servis koji skladisti muziku, fotke, aplikacije, kalendare dokumenta i drugo. Pa ih bezicnim putem salje na sve iUredjaje - automatski. Najlaksi nacin baratanja sadrzajem.

iTunes in the Cloud

Sva muzika koju kupite preko iTunesa se automatski nalazi na svim iUredjajima, bilo gde, bilo kada. iCloud je automatski preuzima pomocu WiFi ili 3G mreze. Mozete preuzeti muziku koju ste vec ranije kupili.

iTunes Match

Resenje za muziku koju hocete da slusate, a nije kupljena preko iTunesa. Cuvanje cele kolekcije koju ste npr ripovali sa CD-a za samo 24.99$ godinje.

Radi tako sto iTunes odredi koje pesme iz kolekcije postoje na iTunes serveru i ona se dodaje u vasu iCloud biblioteku da je slusate bilo kada preko bilo cega. A vrlo je moguce da se ta muzika nalazi u iTunes prodavnici. iTunes ne uploaduje SVE pesme nego ih analizira, a vi uploadujete samo one pesme koje ne postoje u njihovoj bazi. A sto je najbolje, sve pesme se pustaju u 256Kbps kvalitetu, iako su vase pesme mozda bile u losijem kvalitetu.

Photo Stream

iCloud omogucava da kada slikate fotku, ona se sama pojavi na ostalim iUredjajima, Mac ili PC racunaru, bez slanja, bez sinhronizacije. Takodje se slike salju na Apple TV pa se mogu pokazivati prijateljima.

Posto iCloud barata fotkama, nikada vam nece ponestati mesta na iUredjaju. Na uredjajima se cuva poslednjih 1000 fotki, na serveru se cuvaju sve do 30 dana a na racunaru se cuvaju zve i zauvek.

Aplikacije

Sve preuzete aplikacije mozete videti u istoriji kupovine na App Prodavnici. Mozete ih iznova preuzimati besplato na bilo koji iUredjaj. A kada kupite novu, iCloud ce je automatski poslati na ostale iUredjaje.

iBooks

Kao aplikacije, preuzimajte knjige naknadno, besplatno, i imajte uvid u istoriju kupovine. Ako zapcnete citanje na jednom iUredjaju, nastavite na drugom tamo gde ste stali. Isto vazi i za beleske koje se salju na ostale iUredjaje.

Dokumenti

Kreirajte i pregledajte jedan dokument na razlicitim iUredjajima jer se automatski sinhronizuju i to poslednja verzija.Natavite tamo gde ste stali bez potrebe za cuvanjem.

Backup

Automatski bekap i restore preko Wi-Fi mreze. iCloud bekapuje samo ono sto je novo, a ne od pocetka svaki put. Isto i za restore.

Takodje iCloud sinhronizuje email, kontakte i kalendar.

iCloud je integrisan kroz iOS 5 i sve radi automatski. On skladisti sav sadrzaj tako da je uvek dostupan sa iUredjaja. Kada se prijavite, dobijate 5GB prostora. Servis iCloud dolazi besplatno uz iOS 5 ove jeseni.