PDA

View Full Version : UŽIVO POD NOŽ


ado
01-08-2007, 11:13
Riza Hajradinović (71) iz Sjenice prvi je pacijent u Evropi koji je posmatrao operaciju na svom srcu



BEOGRAD - Riza Hajradinović (71) iz Sjenice prvi je pacijent u Evropi koji je posmatrao operaciju na svom srcu! Da stvar bude interesantnija, on je, prema rečima tima doktora Instituta za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije, prvi pacijent na Starom kontinentu koji je samo osam sati nakon operacije koronarnih arterija na kucajućem srcu pušten na kućno lečenje!



Profesor Miljko Ristić, kardiohirurg koji je učestvovao u jučerašnjoj operaciji Hajradinovića, kaže da je hirurška intervencija trajala oko sat i po vremena, a da je pacijent za to vreme, zahvaljujući specijalnoj visokospinalnoj anesteziji, bio budan.

- Ovo je prvi put da je operacija na kucajućem srcu urađena s visokospinalnom anestezijom. U pitanju je visokorizična metoda, jer ta vrsta anestezije zahteva visoku stručnost i preciznost. Ipak, ovakva vrsta intervencije je, iako teža za hirurge, lakša za pacijente - navodi doktor Ristić.





OPERIŠU UZ MUZIKU



Dok je trajala prva operacija srca na budnom pacijentu, lekari, osoblje ali i sam Riza Hajradinović, uživali su u muzici.

- Prilikom gotovo svake operacije mi slušamo muziku sa radija. I u toku jučerašnje intervencije slušali smo pesme Zvonka Bogdana - navodi profesor Ristić.









On dodaje da se tim hirurga odlučio za ovu vrstu operacije zbog toga što je Hajradinović težak bolesnik, koji je samo nekoliko dana pre intervencije preživeo jak infarkt miokarda.

- Za takve pacijente standardna totalna anestezija predstavlja veliki rizik, traumu i stres za organizam. S druge strane, visokospinalna anestezija, iako rizična sama po sebi, omogućava da pacijent prilikom intervencije bude budan, što smanjuje dužinu oporavka pacijenta - ističe naš sagovornik.



Ekipa Kurira juče je obišla Hajradinovića, pre njegovog odlaska na kućno lečenje.

- Ništa nisam osećao, pa čak ni strah. Slušao sam muziku i razgovarao s osobljem - kaže Hajradinović.



Kako bi nam pokazao da se odlično oseća, iako je samo četiri sata ranije bio na hirurškom stolu, uzeo je primerak naših jučerašnjih novina i pročitao nam naslovnu stranu.

- Eto, vidite, i Brena s pištoljem - prokomentarisao je Hajradinović.

U timu lekara, pored profesora Ristića učestvovali su doktor Svetozar Putnik, profesor Radomir Sinđelić i doktor Dejan Marković. Ovi stručnjaci složili su se da je za uspešnost pomenute operacija od presudnog značaja bio timski rad, jer je u pitanju nova metoda, a pacijent u osmoj deceniji života.



Oni su istakli i da se nadaju da će ovaj metod omogućiti značajan napredak u lečenju kardiovaskularnih bolesti.



E ZA OVO TREBA HRABROSTI :) SVAKA CAST RIZU I ZELIM MU DA SE STO BRZE OPORAVI

Eko
01-08-2007, 11:34
Svaka cast i doktorima koji su ga operisali, nemam rijeci za ovo. Takodje zelim brz oporavak.

Tahirovce
01-08-2007, 17:18
Junacko srce...