PDA

View Full Version : Laboratorija za testiranje mlecnih proizvoda u Sjenici


Tahirovce
04-06-2011, 12:27
Regionalni agrobiznis projekat, Agencije za ekonomski razvoj Sandžaka SEDA, uz finansijsku podršku Češke razvojne agencije i u saradnji sa gradom Novim Pazarom i opštinama Sjenica i Tutin, realizovaće se od ove godine. Projekat podrazumeva formiranje Centra za ruralni razvoj Pešterske visoravni, u okviru kojeg će se poljoprivrednim proizvođačima ponuditi smeštajni kapaciteti, neophodne hladnjače i oprema. Na sastanku sa čelnicima opštinske vlasti Sjenice, dogovoreno je da će na teritoriji ove opštine, između ostalog, biti izgrađena laboratorija za analizu mleka i mlečnih proizvoda, kako bi poljoprivredni proizvođači u ovom kraju, po veoma povoljnim cenama dobili usluge testiranja svojih proizvoda.
''Mi smo ovde prisutni, zajedno sa našim kolegama iz Češke razvojne agencije, u smislu formulacije jednog novog projeta. Taj projekat će početi u toku ove godine. A u toku sledeće, mi bismo se na taj projekat nadovezali još jednim projektom, koji će se, pre svega, baviti brendiranjem i marketingom sjeničkog sira'', izjavio je nakon sastanka u Sjenici, Joza Labuš, rukovodilac ekonomskog sektora Ambasade Češke u Beogradu.
Direktor Agencije za ekonomski razvoj Sandžaka SEDA, Samir Kačapor je rekao da je u pitanju projekat od regionalnog značaja, koji je ova Agencija izradila pre više od godinu dana. ''Na njemu aktivno radimo kako bismo ga uskladili sa željama stranih donatora, kao i svim programima koji su dostupni u našoj državi'', kazao je Kačapor. On je istakao i da je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja zadovoljno takvim jedinstvenim programom, koji će se realizovati na Pešteri, a koji će, kako je kazao, moći da bude preslikan i na druge delove države, sličnih kapaciteta. U okviru ovog projekta, sjeničkim proizvođačima mleka i mlečnih proizvoda, najpre će biti obezbeđeno 50 laktofrizova.

edis_mumin
04-06-2011, 20:51
Dobar potez, jer svi trebaju bti svesni da je proizvodnja mlečnih i mesnih proizvoda jedina šansa za razvoj Pešterske visoravni i ovog kraja uopšte.