PDA

View Full Version : Starim Licim Potrebna Intenzivnija Zastita


Tahirovce
25-07-2007, 19:11
STARIM LICIM POTREBNA INTENZIVNIJA ZASTITA



IZGRADNJA OBJEKTA ZA SMESTAJ STARIH LICA U SJENICI, POČEĆE NAREDNE GODINE



Struktura stanovništva na seoskom području u sjeničkoj opštini je uglavnom staračka. Česti su slučajevi da u domaćinstvima žive sami, starac ili starica, a ređe oboe. Njima je potrebna intenzivnija briga šire društvene zajednice. Problemi će se rešiti izgradnjom objekta za smeštaj starih lica, koja bi u Sjenici trebalo da počne, u proleće naredne godine.

Izgradnja objekata za smeštaj starih lica u svim opštinama u Srbiji, predviđena je Nacionalnom strategijom o staranju, za period od 2006.do 2016.godine, koju je izradilo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Republike Srbije. U realizaciji planova Nacionalne strategije o staranju, potrebno je da se uključe i lokalne uprave, odnosno lokalni centri za socijalni rad. U Centru za socijalni rad u Sjenici, u toku je prikupljanje projektene dokumentacije, a pošetak izgradnje očekuje se naredne godine. ,,Ovakav objekad je neophodan Sjenici. Tu bi, u određenom periodu godine ili trajno, bila smeštena stara lica kojima je potrebna nega i adekvatni uslovi za smeštaj. Lica sa manjim retardacijama, bila bi preuzeta, iz inače prebukiranih, gerontoloških centara, jer se smatra da bi se, vraćanjem u biološku sredinu, poboljšao njihov oporavak, ponašanje i resocijalizacija'' kaže za www.sjenica.com Novak Dumić direktor Centra za socijalni rad u Sjenici.

Dumić ističe, da su na sastanku u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, vrlo ozbiljno izneti mogući problemi, uglavnom finansijske prirode i tvrdi, da su od nadležnog ministarstva dobili uveravanja, da će se Sjenici pomoći u realizaciji takvog projekta. Prema podacima operativaca iz tima za materijalno obezbeženje, za preko šezdeset lica trenutno, hitno je potrban smeštaj i odgovarajuća nega.

,,Izgrdnjom ovakvog objekta u Sjenici, osim što će se stvoriti uslovi za smeštaj lica kojima je pomoć neophodna, rešiće se i, dugo prisutan prostorni problem Centra za socijalni rad u Sjenici, a takođe i stvoriti uslovi za otvaranje novih radnih mesta'', zaključuje Dumić.

halilce
25-07-2007, 19:19
Bravo!

Kad ostaram imaću đe da se smestim! :(

Samo moram da urgiram kod ministra! :wink:

Ko ono beše na čelu ministarstva....... :mrgreen: :lol: :lol:

Tahirovce
25-07-2007, 19:35
ministar Ranko Jakovljevic, sto pitas??? :mrgreen: ........

halilce
25-07-2007, 19:37
A,neki makedonac koliko vidim! :shock:

E,ništa,onda ti ustupam mesto Reško! :mrgreen: :twisted:

36310
25-07-2007, 19:40
Eto sad ce nam se Budjevo preselit u Sjenicu...

Samo bujrum mi smo merhametli narod.