PDA

View Full Version : Vreli Dani, Sveze Noci


Tahirovce
21-07-2007, 17:33
TROPSKE VRUĆINE I U SJENICI



VRELI DANI, SVEŽE NOĆI



Visoke temperature nisu zaobišle ni najhladniji grad u Srbiji, pa tropskih dana, sa temperaturama preko trideset stepeni, ovog leta u Sjenici, ima više nego obično. Međutim, za ovaj kraj su karakteristična i velika temperaturna odstupanja u toku jednog dana (24h), kada temperaturna amplituda dan-noć iznosi i preko 20 stepeni. Dešava se, da recimo, maksimalna dnevna temperatura od trideset i jednog stepena, u toku noći padne na svega 10 stepeni.

Sveže noći odgovaraju nogima jer, kako kažu, prijatnije se spava, pa nije ni čudo što u letnjem periodu u Sjenici borave brojni gosti iz različitih, mnogo toplijih gradova. Najbrojniji su ipak, Sjeničani na privremenom radu u inostranstvu, koji godišnji odmor maksimalno provode u svom zavičaju. I u najvrelijim dnevnim intervalima u Sjenici je lako naći hladovinu. Dosta je zelenih površina. Kraj je bogat prirodnim lepotama i retkostima. A najposećenije je izletište kraj reke Uvac.

Sjeničani su uglavnom navikli na velika temperaturna odstupanja, ali ipak kažu da ne pamte toplije dane. Kod starijih osoba međutim, visoke temperature izazivaju zdravstvene probleme, pa je broj pacijenata koji se javljaju hitnoj službi sjeničkog Doma zdravlja, ovih dana povećan. Specijalista urgentne medicine, šef hitne službe i zamenik direktora Doma zdravlja u Sjenici, doktor Fuad Ćatović kaže da su to uglavnom hronični pacijenti, posebno sa kardiovaskularnim problemima i problemima digestivnog trakta. Doktor Ćatović savetuje redovno uzimanje lekova, redovne kontrole, ishranu bogatu tečnošću i lagane šetnje u toku jutarnjih i večernjih sati, kada nisu velike vrućine. U svakom slučaju, tropske vrućine u Sjenici nisu tako vrele jer, ima mnogo načina da se prijatno iskoriste.

36310
21-07-2007, 18:40
Ljudi jel' ovo Wall-street???

Daki
21-07-2007, 22:40
Milina...

Eko
23-07-2007, 06:37
Dal je Wall, ne znam al street jeste, ja garantujem. Sto se tice Sjenice ovih dana, jesu temperature povisene ali stvarno i dalje ima svezine i sve u svemu prijatno je. Za starije jeste problem. Ja sam bio nekoliko dana i tako sam se odmorio, a i naspavao da odavno nisam.

Eh da sam mogao barem jos nekoliko dana ostat...

Daki
23-07-2007, 22:54
SJENICE GRADE SJENICE BISERU SANDZAKA!!!