PDA

View Full Version : Gadafi prihvatio "mapu puta" za mir


STRANAC
11-04-2011, 17:03
Predstavnici Afričke unije sastali su se u Tripoliju sa libijskim liderom Moamerom el Gadafijem, koji je, dok sukobi ne jenjavaju, prihvatio plan AU za okončanje sukoba.

Gadafi je prihvatio plan za okončanje sukoba u toj zemlji, koji je predložila Afrička unija (AU), izjavio je predsednik Južnoafičke Republike Džejkob Zuma.

Zuma, koji je sa još četvoricom južnoafričkih lidera razgovarao sa Gadafijem u Tripoliju, pozvao je NATO da prekine vazdušne udare na vladine ciljeve kako bi omogućio uspostavljanje primirja.

Za sada nije poznato šta je navedeno u planu koji je libijskom lideru predstavila delegacija AU, preneo je Rojters.

Pobunjeničke snage su za sada u više navrata isticale da neće prihvatiti ništa drugo do okončanje Gadafijeve višedecenijske vladavine, a libijski zvaničnici da se Gadafi neće povući.

"Delegacija brata lidera (Gadafija) je prihvatila 'mapu puta' koju smo predstavili. Moramo dati šansu primirju", rekao je Zuma.

U operacijama je tokom jučerašnjeg dana uništeno 25 tenkova libijske vojske - 11 u blizini Adždabije i 14 u predgradju Misrate, saopštio je NATO.

Izveštač britanske agencije video je 15 ugljenisanih i rastrgnutih tela oko zapaljenih vozila na dva mesta udaljena oko 300 metara u zapadnom predgradju Adždabije.

"Situacija u Adždabiji i naročito u Misrati je beznadežna za one Libijce koje brutalno bombarduje Gadafijev režim", izjavio je kanadski general Šarls Bušar, koji komanduje operacijama NATO u Libiji.

Prema tvrdnjama pobunjenika, NATO je danas izveo dva odvojena vazdušna udara.

(agencije/MONDO)