PDA

View Full Version : U Francuskoj zabranjeno nosenje burke


STRANAC
11-04-2011, 16:58
U Francuskoj danas stupa na snagu zakon o zabrani nošenja burke na javnim mestima čime će Francuska postati druga evropska zemlja, nakon Belgije, koja je uvela takvu zabranu.

http://www.mondo.rs/slike/vesti/002/028/v202869p0.jpg

"Zakon o prikrivanju lica na javnom mestu" usvojen je 12. oktobra i obuhvatiće žene koje nose nikab ili burku, a ima ih, prema podacima francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, oko 2.000.

Muslimanska zajednica u Francuskoj broji oko sedam miliona ljudi.

Uoči stupanja na snagu zakona, francuske vlasti su organizovale jednomesečnu kampanju pod nazivom "Republika ne krije lice", a ministarstvo unutrašnjih poslova je izdalo uputstvo u kojem su policajci upozoreni da ne kažnjavaju žene koje nose burku u blizini džamije.

Zakon ne obuhvata samo žene koje nose marame, već i sve one koji ih na to primoravaju, kao i sve one čija identifikacija nije moguća zbog prikrivanja lica poput osoba koje nose na primer kapuljače.

Nekoliko izuzetaka je predviđeno - nošenje kacige tokom vožnje motora ili zbog rizika posla, sportske aktivnosti, tradicionalni praznici, umetničke manifestacije.

U uputstvo ministarstva unutrašnjih poslova objašnjava se da građani neće moći da sami "uzmu zakon u ruke" već da je njihova obaveza da pozovu policiju koja će utvrditi da li osobi koja nosi burku treba da naplati 150 evra kazne za kršenje zakona.

Muslimanke će, osim u džamiji, moći da nose burku u svom domu, hotelskoj sobi i automobilu, ali samo kad one ne voze.

Zakon predviđa kazne i za svakoga ko primora ženu da nosi burku, odnosno godinu dana zatvora ili 30.000 evra novčane kazne. Kazna je, međutim, dva puta veća - dve godine zatvora, 60.000 evra, ako je u pitanju maloletna osoba.

(Beta)

STRANAC
11-04-2011, 17:00
toliko o demokratiji u svetu...
sramotno.... cini mi se da francuska poslednjih nekoliko decenija najvise prednjaci u borbi protiv islama a sve to prikriveno velom svetske demokratske politike...
uopste me nece zacuditi ako ubrzo u francuskoj se zacuje neki "booom" na javnom mestu...

Tahirovce
11-04-2011, 22:11
a nece odma, puste ih oni da se opuste ...