PDA

View Full Version : Saveznici spremni za napad na Libiju i Gadafija


STRANAC
18-03-2011, 21:19
Iako je Gadafi objavio primirje poštujući odluku SB UN britanski i francuski avioni verovatno će večeras poleteti ka Libiji. Braneći se pretvorićemo Mediteran u bojno polje, rekao ranije Gadafi.

Nakon što je Savet bezbednosti podržao zabranu leta nad Libijom, a koalicija SAD, Francuska i Britanija, s učešćem Katara počela pripreme za vojnu intervenciju, libijski vođa je pozvao pobunjenike na prekid borbi. Zvanični Tripoli od Turske, Malte i Kine zatražio je da pošalju posmatrače kako bi nadgledali prekid vatre.

Prethodno je Gadafi, na najavu Zapada da će primeniti vojnu silu, izjavio da će pretvoriti Mediteran u bojno polje.

"Doneli smo odluku o hitnom prekidu vatre i zaustavljanju svih vojnih operacija. Libija brine za zaštitu civila", rekao je ministar spoljnih poslova Libije Musa Kusa, dodajući da će u Libiji biti zaštićeni i svi strani državljani i strana sredstva.

Prema njegovim rečima, pošto je Libija članica UN, ima obavezu da prihvati rezolucije Saveta bezbednosti.

"U kontaktu smo sa Turskom, Maltom i Kinom i zatražili smo od njih da pošalju posmatrače da nagledaju prekid vatre", rekao je izvor iz okruženja Gadafija koji je tražio da mu se ne navodi ime.

S druge strane iz zapadnoevropskih zemalja dolaze najave da bi vazdušni napadi na Libiju mogli biti "pitanje sata".

Francuski i britanski avioni mogli bi da budu upućeni na letove iznad Libije tokom večeri, što bi bila politička poruka za pukovnika Moamera Gadafija, izjavio je francuski diplomatski izvor.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je u toku prebacivanje borbenih aviona tipa "tornado" i "tajfun" u baze blizu Libije radi sprečavanja "krvoprolića" nad civilima.

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je Gadafija da mora da ispuni zahtjeve UN o prekidu vatre ili će snositi posljedice, uključujući vojnu akciju.

"Svi napadi na civile moraju biti obustavljeni", rekao je Obama u govoru u Beloj kući.

Tahirovce
18-03-2011, 22:27
pregazice ga kao sloba ..

edis_mumin
18-03-2011, 22:45
Pregaziće ga kao Huseina

STRANAC
18-03-2011, 22:52
mozda ga i treba malo po... ;) :)

STRANAC
19-03-2011, 18:11
Pao dogovor – vojna intervencija u Libiji!

Najviši zvaničnici SAD, EU i arapskih zemalja danas su u Parizu najavili hitnu vojnu intervenicju kako bi se zaštitili civili u Libiji. Predstavnik pobunjenika rekao je danas da su antivladine trupe odbile snage lojalne Moameru Gadafiju koje su ranije ušle u uporište pobunjenika Bengazi.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi rekao je posle vanrednog samita da francuski avioni već nadleću Libiju kako bi sprečili vazdušne napade Gadafijevih snaga na Bengazi, prenosi agencija Frans pres.

On je dodao da su francuski avioni spremni da intervenišu i na Gadafijeve tenkove.

Učesnici današnjeg samita saglasili su se da upotrebe sva neophodna sredstva, a posebno vojna, da nateraju libijskog lidera Moamera Gadafija da poštuje rezoluciju UN kojom se traži prekid vatre, rekao je Sarkozi.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je "došlo vreme za akciju, treba da bude hitna".

Na samitu je učestvovala i američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Vojska lojalna libijskom vođi Moameru Gadafiju ranije danas je napala uporište pobunjenika Bengazi na istoku Libije, kršeći samoproglašeni prekid vatre, napominje agencija Asošiejted pres.

"Snage pobunjenika su odbacile Gadafijeve trupe iz Bengazija i sada na zapadnom ulazu u grad traže zaostale Gadafijeve vojnike", rekao je Rojtersu advokat Nasr al-Kikili koji radi u pobunjeničkom medija centru u Bengaziju.

On je istakao da su "revolucionari zarobili četiri tenka u Bengaziju".

Neposredno posle toga došlo je do slavlja na ulicama Bengazija na koje je izašlo na stotine muškaraca pucajući u vazduh i žena koje su podvriskivale slaveći uspeh pobunjenika.

Televizija Al Džazira je danas javila da je u bolnicu Džala dopremljeno 26 mrtvih i 40 ranjenih, koji su, kako se navodi, stradali tokom bombardovanja.




Iz Libije su danas pristizali oprečni izveštaji. Pobunjenici su naveli da trupe verne Moameru Gadafiju nastavljaju napade na njihova uporišta u Bengaziju, dok u vladi tvrde da prekid primirja krše pobunjenici koje pomažu članovi Al Kaide.

Predstavnik pobunjenika u gradu je rekao da su Gadafijeve snage ušle u Bengazi, dok su televizijske kamere zabeležile obaranje jednog aviona koji je prethodno kružio nad gradom.

Očevici kažu da su čuli bar jednu eksploziju u blizini sedišta pobunjenika u Bengaziju.

"Oni su ušli u Bengazi sa zapada. Gde su zapadne sile? Rekli su da mogu da udare za kratko vreme", izjavio je Rojtersu predstavnik pobunjenika Kalid al-Sajeh.

Libijska vlada, međutim, okrivljuje pobunjenike, za koje kaže da su članovi Al Kaide i da su prekršili prekid vatre i napale Gadafijeve snage oko Bengazija.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim izjavio je da vladine snage ne učestvuju ni u kakvoj vojnoj operaciji u Bengaziji niti okolini.

"Mi ne napadamo Bengazi. Kao što smo rekli, mi poštujemo prekid vatre i pozivamo međunarodne posmatrače da dođu i uvere se u to. Pobunjenici napadaju sela i gradove kako bi podstakli međunarodnu zajednicu da vojno interveniše", rekao je Ibrahim.

Istovremeno je libijski predsednik Moamer Gadafi uputio poruku nekim od vodećih zapadnih lidera u kojoj je upozorio da je Rezolucija Ujedinjenih nacija koja dozvoljava vojnu intervenciju u Libiji "nevažeća".

Potparol vlade kazao je novinarima na konferenciji u Tripoliju da je Gadafi poslao poruku Predsedniku SAD Baraku Obami u kojoj brani svoju odluku da napadne pobunjene gradove.

"Ako bi se vama desilo da neko zauzima oružjem američke gradove, recite mi šta biste vi učinili", navodi se u Gadafijevoj poruci.

Gadafi je takođe uputio poruke francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju, premijeru Britanije Dejvidu Kameronu i generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, navodeći da rezolucija krši Povelju UN i da će "zažaliti" zbog intervencije.

"Libija nije za vas, Libija je za Libijce", poručio je Gadafi.

STRANAC
20-03-2011, 12:48
Libijski vođa Muamer Gadafi upozorio je danas da će se voditi "dug rat" protiv međunarodnih vojnih snaga koje su otpočele vazdušne napade na njegove trupe i na njih poslale desetine krstarećih raketa.
U današnjoj telefonskoj izjavi za libijsku državnu televiziju, Gadafi je rekao da neće popustiti u akciji protiv pobunjenika na istoku Libije, koji drže istočni grad Bengazi.

On je rekao da je otvorio skladišta oružja Libijcima i da su sada svi naoružani, automatskim oružjem, minobacačima i bombama.

"Obećavamo vam dug rat", rekao je Gadafi i dodao da će pobediti.

"Mi smo pobednici, vi ste pobeđeni. Mi se nećemo povući sa bojnog polja jer ćemo braniti svoju zemlju i svoju čast", naglasio je libijski vođa.
Vazdušni napadi koje su u subotu otpočele zapadne snage predvođene SAD, Francuskom i Britanijom imaju za cilj da obezbede poštovanje zone zabrane leta nad Libijom uvedene rezolucijom Ujedinjenih nacija, i da zaustave represiju Gadafijevih snaga nad pobunjenicima.

Gadafi je neposredno pre početka međunarodne intervencije poslao ratne avione, tenkove i trupe na Bengazi, prvi grad koji je zauzela opozicija na početku pobune protiv njega 15. februara.

On je rekao da je akcija protiv njegovih snaga neopravdana i da se radi o "kolonijalnoj krstaškoj agresiji koja može da pokrene još jedan veliki krstaški rat".

Američka vojska saopštila je da je juče 112 raketa "tomahavk" ispaljeno sa američkih i britanskih borodova i podmornica na više od 20 priobalnih ciljeva da bi se omogućilo vazdušnim patrolama da prizemlje libijsko vazduhoplovstvo.

Intervencija, kojom se koordinira iz američkog štaba u Nemačkoj, počela je vazdušnim napadom Francuske na vozilo Gadafijevih snaga u 17.45, to je bio prvi napad posle zelenog svetla UN u četvrtak da se može pribeći sili da bi se zaštitilo civilno stanovništvo.

Učestvovali su i britanski lovci Tornado koji su ispalili krstareće rakete "stormšedou" .

Prema okvirnom bilansu iz libijskih zvaničnih izvora 48 ljudi je poginulo a 150 je povređeno u tim napadima, od čega 26 u Tripoliju.

Danas oko 1.30 po centralnoevropskom vremenu bombardovan je Tripoli i antiraketna odbrana oko glavnog grada, posebno rezidencija-kasarna libijskog vođe u Bab-al Aziziji, preneo je novinar agencije Frans pres. Bombardovanje je trajalo oko 40 minuta.

Jedan avion koalicije je nadleteo taj deo ali nema indikacija da li su ciljevi pogođeni.

Libijske vlasti su ranije saopštile da su teško oštećeni civilni i vojni ciljevi u Misrati, istočno od Tripolija kao i u Zuari na zapadu, Sirti, rodnom gradu Gadafija na istoku, kao i u Bengaziju, uporištu pobunjenika na istoku.

Međunarodnu operaciju su s druge strane pozdravili pobunjenici u mestu Al Mardž na oko sto kilometara severoistočno od Bengazija, središta pobune.

Rusija i Kina, koje su se uzdržale od glasanja za rezoluciju UN, izrazile su žaljenje što je počela intervencija, dok je Japan podržao napad.

Komitet Afričke unije za Libiju pozvao je da se "odmah prekinu napadi" i saopštio da predstavnici Komiteta više neće ići u Tripoli.

Međunarodna koalicija, koju predvode SAD, Francuska i Britanija, pokrenula je juče vojne napade na Libiju.