PDA

View Full Version : OBELEZENA HIDzRETSKA NOVA GODINA


Tahirovce
02-07-2007, 20:16
OBELEŽENA HIDŽRETSKA NOVA GODINA



TEFERIDŽ U BREZI



Teferidžom u sjeničkom selu Breza, obeležena je i ove godine hidžretska (muslimanska) Nova Godina. Iako je, po muslimanskom kalendaru, nova 1427.godina počela još u februaru, 25.jun je datum na koji MZ Raždaginja, obeležava ovaj praznik.

Tradicija obeležavanja muslimanske Nove Godine na ovakav način, duga je deceniju i po. ,,Sve je počelo svečanim otvaranjem novoizgrađene džamije u Raždaginji 1992.godine – govori član Organizacionog odbora teferidža Sabit Memić – tada smo organizovali teferidž, kako bi proslavili otvaranje nove džamije i hidžretsku Novu Godinu. Teferidž je prvi put održan u Raždaginji, ali zbog sve većeg broja posetilaca, morali smo da potražimo veći prostor i odlučili smo da to bude ovde u Brezi. Nadamo se da će ova tradicija još dugo trajati na ovim prostorima.''

Ovaj teferidž ima karakteristike i klasičnih vašara ili vašira na Sjeničko-Pešterskoj visoravni. Ljudi dolaze da se druže, vesele, upoznaju... I ovde ima novih poznanstava, koja dovode i do sklapanja brakova. A u okviru ove manifestacije neizostavna su i sportska nadmetanja: biciklističke i pešačke trke, bacanje kamena s ramena, turnir u malom fudbalu i najpopularnija konjička trka.

Ove godine, konjička trka sa šest grla, bila je masovnija nego inače kada se takmiči u proseku po tri grla, pa je samim tim izazvala najveće interesovanje posetilaca. Sa po jednim grlom, takmičili su se vlasnici: Hasib Škrijelj iz Međugora, braća Hadrović iz Škrijelja, Šefik Šačić iz Duge Poljane, Ismet Kadušić iz Trijebina i sa dva grla za trku, Sado Etemović iz Crnovče. Grlo Zeka, vlasnika Hasiba Škrijelja, koje je jahao profesionalni džokej iz Kragujevca Marko Milojević (koji se takmiči za ergelu Surčin), vedilo je celom stazom do pred sam cilj kada ga je preteklo grlo Redžet Glori, vlasnika braće Hadrović. To je izazvalo slavlje jednog dela publike i nezadovoljstvo onih koji su navijali za Zeku. Treće mesto osvoilo je grlo Sada Etemovića, a preostali učesnici su, ovoga puta, ostali bez nagrada, ali kako kažu, vazno je učestvovati. Nakon trke, prvi put ove godine, organizovan je defile konja prekrivenih, za tu priliku specijalno izrađenim dolamama (ogrtačima), što je izazvalo zadovoljstvo publike, koja je, sve to sa oduševljenjem posmatrala.

U biciklističkoj trci pobedio je, poznati sjenički biciklista Emir Hrkalović, u pešačkoj trci Adis Papić, a u disciplini bacanja kamena s ramena pobedili su Enes Muratović i Rafet Zornić.

Teferidž u Brezi je održan u organizaciji MZ Raždaginja, uz finansijsku pomoć opštine Sjenica. A sponzori konjičke trke, ove godine, bili su privatna preduzeća ,,Euro Biznis'' i ,,Sanatex'' iz Sjenice.

Tahirovce
02-07-2007, 20:27
.....