PDA

View Full Version : Google Chrome vs Windows - ko ce "pobediti"?


STRANAC
02-09-2010, 17:48
Jednostavnost, brzina i niska cena bi trebalo da budu osnovne prednosti operativnog sistema Google Chrome, koji bi već do kraja ove godine mogao da izmeni situaciju na tržištu.


Kompanija "Acer" je saopštila da testira Google Chrome OS u novoj seriji svojih noutbukova. Ista informacija je ranije stiga iz "Hjulit pakarda" (HP).

Dva najveća svetska proizvođača kompjutera bi tako mogla da budu garancija da ceo projekat neće biti završen sa nekoliko prodatih primeraka.

Ovaj operativni sistem će se najpre pojaviti u noutbukovima, za koje je kao stvoren. 'Podigne' se za par sekundi, koristi velike pregledne ikone i zahvaljujući skromnim zahtevima biće veoma štedljiv.

Za razliku od Windowsa 7, koji se danas masovno ugrađuje, Google OS kao Starter bi mogao da bude mnogo bolji.

Starteri su na mnogim noutbukovima glomazni, a korisnicima mogu da budu dosadne aktualizacije i dugo podizanje sistema. Na najslabijim noutbukovima je to više od minut. Chrome OS je, prema dostupnim informacijama, brži - startuje za samo sedam sekundi.

Programeri kompanije Google su pri razvoju novog operativnog sistema pošli od pretpostavke da većinu vremena radite sa internetom. Klasičan primer je uključivanje računara, kontrola i-mejla, prijava na Facebook.

Zatim najčešće sledi puštanje onlajn videa ili igranje igrica. Za sve to ne morate da čekate ni minut, a uz to vam ostaje jednostavan terminal sa web pretraživačem.

Upravo to je Google OS - jedan veliki pretraživač, spojen sa blokom za upoznavavnje, onlajn pravljenjem dokumenata u Google Docs, digitronom, kalendarom, planerom.

Postavljen je na Linux jezgru, tako da je i za njega dostupno mnogo aplikacija. I to sve na disku zauzima samo par megabajta.

(Tanjug)

Tahirovce
02-09-2010, 18:34
na komp windows na laptop google i eto idealne kombinacije ...

STRANAC
02-09-2010, 18:36
na Iphone Mac,na Nokia Symbian i sve pesma heheheheh...

Tahirovce
02-09-2010, 18:38
e ta ti je Njegoseva :) ...