PDA

View Full Version : Pojacano pracenje VEHABIJA


neznalica
19-08-2010, 17:26
Crnogorska tajna policija prati vehabije

Cetvrtak 19.08.2010, 19:02

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) pojačala je aktivnosti na praćenju osoba u Crnoj Gori za koje se sumnja da pripadaju ili su povezani sa vehabijskim pokretom, piše podgorički list "Dan".

Službenici tajne policije dobili su od nadležnih istražnih organa odobrenje da prate i prisluškuju više osoba u Plavu, Gusinju, Rožajama i Bijelom Polju koje su, navodno, povezane sa vehabijama.



Ovakva akcija tajne policije počela je pre dva dana odmah pošto je u Novom Pazaru krajem prošle nedelje održana prva sednica Odbora za obnovu Narodnog veća Sandžaka čiji je cilj vraćanje autonomije na tom delu.



Kako ta autonomija podrazumeva i pripajanje nekoliko crnogorskih opština na severu, ANB je počela sa bezbedonosnom procenom i proverom više osoba zbog eventualnih veza sa "autonomašima".



Predsednik Odbora za obnovu Narodnog vijeća Sandžaka Džemail Suljević smatra da ideja o proglašenju autonomije Sandžaka, koja bi podrazumevala i deo Crne Gore, nije napad na teritorijalni integritet države.



Suljević je rekao da je Sandžak istorijska regija, sadašnja i buduća stvarnost i da se "ne može ničijom pričom i nasiljem izbrisati", prenose podgoričke "Vijesti".



U Crnoj Gori se prema podacima tajne policije, navodi podgorički list, nalazi od 100 do 120 vehabija. ANB ima podatke da vehabije u Crnoj Gori primaju značajna finansijska sredstva preko islamskih humanitarnih organizacija, tvrdi "Dan".

Izvor: vesti-online.com