PDA

View Full Version : Grad Kao Deponija!


Tahirovce
07-06-2007, 17:11
STANOVNICI ULICE ,,12 DECEMBAR'' U SJENICI, POKRENULI

INICIJATIVU ZA HITNIM REŠENJEM PROBLEMA ODLAGANJA

SMEĆA I IZRAZILI SPREMNOST DA STUPE U AKCIJU



GRAD KAO DEPONIJA!



Tražeći odgovor, ko je od grada napravio deponiju i zahtevajući preduzimanje konkretnih mera pri rešavanju problema odvoženja i deponovanja grdskog smeca, stanovnici ulice ,,12 decembar'' su ovih dana, u par navrata posetili zgradu opštinske uprave u Sjenici, insistirajući na prijemu kod predstavnika vlasti. Građane je najpre primio predsednik SO-e Fahrudin Fijuljanin, a sutradan i predsednik opštine Sjenica Esad Zornić.

Da podsetimo, pre više od dva meseca, Skupština je, na jednoj od vanrednih sednica, donela Odluku da se Goveđak koristi kao privremena prihvatna stanica za deponiju. Takva odluka se sprovodila kratko i u otežanim uslovima. Meštani Goračića su, postavljajući barikade sprečavali izvršenje, a potom je usledilo i Rešenje o zabrani korišćenja iste od strane republičke ekološke inspekcije. Nakon toga je komunalno preduzeće obavestilo građane da neće vršiti usluge odvoženja i deponovanja smeća, dok nadležni ne nađu adekvatno rešenje. Skupština je potom, na redovnoj sednici i u punom sastavu, jednoglasno potvrdila predhodnu Odluku, ali sve je ostalo na tome. Višemesečno neodvoženje smeća, rezultiralo je da ceo grad preraste u jedni veliku deponiju. Gradski kontejneri se ne vide od smeća. Svakodnevno niču nove divlje deponije i Sjenica se guši u smeću. A psi lutalice, kao potencijalni prenosioci zaraze, takođe predstavljaju veliku opasnost.

Predsednik SO-e Sjenica Fahrudin Fijuljanin je građanima obrazložio skupštinske odluke ističući opravdanost istih. Pozivajući se na projektnu dokumentaciju za deponiju na Goveđaku, izrađenu još 1995. Fijuljanin je istakao da za takav projekat postoje pozitivna mišljenja od: Ministarstva zdrvlja, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Zavoda za zaštitu prirode, Hidrometeorološkog zavoda, MUP-a i slično. Time je, kazao je Fijuljanin, deo posla zakonodavne vlasti zavrsen.

Predsednik opštine Esad Zornić je međutim, na sutradan održanom sastanku, podsetio na Zakon kojim se nalaže, u skladu sa evropskim standardima, izgradnja ukupno 16 regionalnih sanitarnih deponija na teritoriji Srbije. On je rekao da je u toku izgradnja regionalne deponije na teritoriji novovaroške opštine i da sporazum o pripajanju Sjenice istoj, koji je Zornić predhodno potpisao, Skupština neće da podrži.

Više od razloga nefunkcionisanja lokalne vlasti, i međusobnih optužbi predstavnika iste, građane je zanimalo, konkretno i hitno rešenje problema nagomilanog smeća u gradu. Oni su, podržavajući skupštinsku odluku za privremenu deponiju na Goveđaku, na sastanku sa predsednikom opštine, izrazili negodovanje zbog Rešenja o zabrani korišćenja iste, od strane republičke ekološke inspekcije, kao i zbog postupaka meštana sela Goračiće. ,,Ne mogu, petnaest stanovnika jednog sela da uzurpiraju petnaest hiljada građana i da spreče da se grad očisti od smeća'', tvrdili su stanovnici ulice ,,12 decembar''. ,,Administrativno-teritorijalnom podeljenošću Sjenice na nekoliko okruga, lokalnoj vlasti su ostale samo ingerencije u oblasti komunalnih usluga. Sada nam ni to ne daju,'' rekao je Harun Hajradinović odbornik NPS, stanovnik ulice ,,12 decembar''. Hajradinovic je, u ime svojih komšija i građana, i kao predsednik Skupštine u prošlom sazivu, zatražio od predsednika opštine intervenciju u sprovođenju skupštinske Odluke. U protivnom, kazao je Hajradinović, građani će biti prinuđeni da smeće dovoze pred zgradu opštine ili da blokiraju put prema Prijepolju u blizini Goveđaka. Predhodno upozorivši na postojeću blokadu na Goveđaku i na eventualne posledice, kao i na aktuelne probleme u samom komunalnom preduzeću u kome polovinu zaposlenih čine šefovi i direktori, predsednik opštine Sjenica Esad Zornić je prihvatio zahtev građana, obećavši da će, nalog o odvoženju smeća u pisanoj formi lično odneti u komunalno preduzeće. Prisutni građani su izrazili spremnost da ustupe i svoja vozila i da i sami učestvuju u akciji čišćenja Sjenice.

Elvis-Eko
07-06-2007, 17:41
Ma samo ostro, nikako drugacije. Gradjani su trebali da pokrenu inicijativu jos mnogo ranije i to ne samo iz ulice 12 decembar vec i ostali.

I dalje smatram da ako vlast nista ne preduzme smece treba prebacit pravo pred zgradu opstine

36310
07-06-2007, 20:00
Ma samo ostro, nikako drugacije. Gradjani su trebali da pokrenu inicijativu jos mnogo ranije i to ne samo iz ulice 12 decembar vec i ostali.

I dalje smatram da ako vlast nista ne preduzme smece treba prebacit pravo pred zgradu opstine



E vala Eko u pravu si oni(i JEDNI i DRUGI) za drugo i nisu.

Sramota bre ziva,ma nisu u stanju ni najelementarnije potrebe stanovnistva da zadovolje...

lejla
08-06-2007, 11:11
İ prosle godije je bilo ovako nije moglo da se udje u bukres.Postavila sam bila i neke slike.

Po meni su onde najvise krivi mesari.Sa svih strana donose i bacaju kosti.Pa zamislite kako je bilo proslog leta,a jos toplo :(

XRealSjenicakX
08-06-2007, 11:53
Jedno pitajnje a sto da se koristi regionalna deponija novevaroske opstine, zar na podrucju Sjenice nema mjesta da se napravi deponija....jer tako treba Sjenicaka opstina platiti Novoj Varos pare za koristenje deponije, zar ne???

keiselbach
08-06-2007, 12:20
Vazno je da su oni nabili 300neradnika u opstinske kancelarije i da oni primaju platu, a smece... pa oni nemaju smeca oni svoje smece recikliraju a narod ko sisa nek oni naplacuju (ne)odnosenje smeca.

Tahirovce
08-06-2007, 15:04
Danas su konacno ociscene mini deponije koje su bile po gradu, sad ce valjda krenuti i sa daljjim ciscenjem grada,burad,i sl. .....

STRANAC
08-06-2007, 19:33
Danas su konacno ociscene mini deponije koje su bile po gradu, sad ce valjda krenuti i sa daljjim ciscenjem grada,burad,i sl. .....

dobra vest-raduje...

a gde je odredjena deponija...

MajkaMaca
08-06-2007, 20:10
Napokon,nesto da krene,kolko sam ja razumela GOVEDJAK...

supergirl
08-06-2007, 20:20
Bas steta sto su ociscenje. Moramo nesto novo smislit,jer nam je grad ostao prazan! :) :) :) Neobicno mi,ko da nesto bitno fali! :) :) :) :)

halilce
08-06-2007, 20:56
Eto,sledeće privremeno odlaganje,predložiću da se izvrši,pred vratima onoga kome to smeće nedostaje! :mrgreen:

Šalim se,supergirl!



Ovako planiraju,čišćenje deponija i kontejnera će trajati tri dana,počev od danas!

Našli su tu RUPU,u selu Raspoganča(iza Štavlja),na samoj krivini je bila velika rupa,koju moraju da odrade kako treba!Tj,prekriju zemljom!

Nadamo se da ta rupa može da primi stotine tona smeća!

Pa,onda,kad bude žurka forumaša,videćete kako izgleda Sjenica uživo! :lol:

Prinz Valium
08-06-2007, 21:03
daj boze,ako ga ponovo ne isprljaju... :(

Crni Gruja
09-06-2007, 05:21
Ti to halilce hoces da nas vodis da zatrpavamo rupe, jel? :D

Elvis-Eko
09-06-2007, 05:57
Pa zar nije NATO napravio dovoljno rupa za to smece

feksem
09-06-2007, 08:30
Krajne vrijeme je bilo da očiste to silno smeće po gradu.Valjda će sve biti odrađeno do našeg dolaska na ljeto,da mi se djeca više ne ibrete jer na svakom ćošku ima smeća.

keiselbach
09-06-2007, 09:18
Ti to halilce hoces da nas vodis da zatrpavamo rupe, jel___



Ne da zatrpavamo nego da zatvaramo i popunjavamo. :lol:

halilce
09-06-2007, 15:35
Krajne vrijeme je bilo da očiste to silno smeće po gradu.Valjda će sve biti odrađeno do našeg dolaska na ljeto,da mi se djeca više ne ibrete jer na svakom ćošku ima smeća.



Rekao sam ja,da ćete videti slike Sjenice,prave,kad dođete! 8)

Potrudiće se pojedinci,da postave koju deponiju više,nego sad! :lol: