PDA

View Full Version : Ejup Ganić na ograničenoj slobodi


superbaka
28-07-2010, 04:03
VIŠI SUD U LONDONU PUSTIO OSUMNJIČENOG ZA RATNE ZLOČINE UZ KAUCIJU

Ejup Ganić na ograničenoj slobodi

LONDON - Viši sud u Londonu pustio je juče iz pritvora uz kauciju člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, koga Srbija traži zbog ratnog zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 1992. godine.

Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), 64-godišnji Ganić je pušten uz kauciju uz "vrlo stroge" uslove. On će biti na slobodi na teritoriji Velike Britanije do odluke suda o zahtevu Srbije o izručenju, što se očekuje krajem marta, a izručenje je tražila i BiH.

U RS se nadaju izručenju Srbiji
BANJALUKA - Predstavnici nevladinog sektora u Republici Srpskoj, koji okuplja boračke organizacije, udruženja porodica poginulih boraca i bivse logoraše, izrazili su nadu da će britansko pravosuđe izručiti Ejupa Ganića Srbiji. Predsednik Boračke organizacije RS (BORS) Pantelija Đurguz je odluku o puštanju Ganića na slobodu nazvao "deprimirajućom", dodajući da ipak očekuje da britansko pravosuđe ispoštuje zahtev Srbije za uzručenje Ganića toj zemlji. On smatra da bi se na taj način Ganić "konačno suočio sa istinom i odgovarao za zločine počinjene nad srpskim narodom".
Predsednik Organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović naveo je da je odluka suda u Londonu "donekle pozitivna", jer je Ganić pušten samo na uslovnu slobodu. Mitrović smatra da bi izručenje Ganića BiH i suđenje u toj zemlji bilo "velika farsa, kao što je to slučaj i sa ostalim Bošnjacima osumnjičenim za ratne zločine".
Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić ocenio je da je odluka londonskog suda "očekivana i da je nastavak povlastica koje u međunarodnoj zajednici uživaju ratni zločinci odgovorni za zločine nad Srbima u BiH".


Sudija Džon Lovs rekao je da su Ganićevi advokati izneli "argumente koji pokazuju da je zatraženo izručenje Srbiji... motivisano u suštini političkim činiocima", prenosi AP.
Izveštači iz sudnice u Londonu ističu da su uslovi za Ganićevo puštanje uključuju "policijski čas tokom noći" i njegov ostanak na nepoznatoj lokaciji u Londonu uz obavezu redovnog javljanja u policijsku stanicu, javlja BBC.
Ganićevi advokati su priložili 300 hiljada funti (300 hiljada evra) kao kauciju, a novac je dala, prema njihovom objašnjenju, "nepoznata, vrlo dobro situirana, gospođa". Kako se saznaje, kauciju je uplatila Sanela Dženkins, Sarajevka udata za bogatog londonskog bankara.
Ganić je bio u pritvoru od 1. marta kada je uhapšen na aerodromu Hitrou u Londonu, na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH, Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA 3. maja 1992. godine. Ganića je prošle nedelje sudija u Londonu odbio da pusti iz zatvora uz kauciju uz obrazloženje da je optužnica ozbiljna i da bi mogao da pobegne ako bude pušten na slobodu. Posle toga Ganićevi advokati su uložili žalbu o kojoj je juče odlučivao Viši sud.
Ministarstvo pravde Srbije je nadležnim organima Velike Britanije uputilo molbu za izručenje Ganića. Rešenjem o sprovođenju istrage, Ganiću se stavljaju na teret tri krivična dela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.
Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić zatražio je izvinjenje britanske vlade zbog okolnosti u kojima je u Londonu uhapšen član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić.