PDA

View Full Version : Seoska Skola Sa Sest Djaka


Tahirovce
30-05-2007, 14:28
ŠKOLA U FIJULJU, IZDVOJENO ODELJENJE MATIČNE O.Š.

,,12 DECEMBAR''



SEOSKA ŠKOLA SA ŠEST ĐAKA



Škola u sjeničkom selu Fijulju, jedna je od ukupno 28 izdvojenih odeljenja na teritoriji ove opštine. Poznato je da se u takvim odeljenjima nastava odvija u otežanim uslovima. Zbog malog broja đaka organizuju se kombinovana odeljenja. Školske zgrade su stare i uglavnom bez vode i mokrih čvorova.

Četvorogodišnja skola u Fijulju ima šest đaka, dva u četvrtom, tri u trećem i jednog u drugom razredu. Ove školske godine nije bilo đaka prvaka, ali s obzirom da je predškolsko obrazovanje obavezno, u školi je jedan predškolac, koji će se naredne godine upisati u prvi razred. Od prošle godine, učitelj u ovoj školi je Reuf Hodžić, kome je to prvo zaposlenje nakon sedamnaest godina staža na birou, sa fakultetskom diplomom.

U ovom kombinovanom odeljenju, čas traje obično duže od 45 minuta. Ne završava se sve dok svakom učeniku ne bude potpuno jasno, planom predviđeno gradivo, a i mnogo više. ,,Trudim se da ono što radim, radim maksimalno dobro. Moj stav je - i to pokušavam da naučim učenike - da ako hoćemo nešto od nečega da dobijemo, to moramo maksimalno poštovati – kaže učitelj Reuf Hodžić – Jer, škola nije samo mesto gde deca uče: deljenje, množenje, lektiru... To je meste gde se izgrađuju kompletne ličnosti.''



Iako je, po mnogo čemu slična ostalim izdvojenim odeljenjima, uglavnom po materijalnim uslovima, škola u Fijulju ima i svoje posebnosti.





Pranje zuba nakon užine



,,Lična higijena i lepo ponašanje su bitne stvari koje deca treba da znaju'', ističe učitelj Hodžić. On je, prošle godine, iako u školi nema vode, napravio improvizovani umivaonik od metalne posude, slavine i plastičnog lavora. Iznad umivaonika, napravio je malu drvenu policu sa pregradama za četkice. Na svakoj pregradi piše ime učenika, čija se četkica tu nalazi. Učitelj je kupio pastu za zube i uveo običaj pranja zuba nakon užine. Ovaj nesvakidašnji običaj, učenici redovno sprovode i to im se sviđa. Oni kažu, da je to jedna, od mnogih dobrih ideja njihovog učitelja.

Pošto se učitelj bavi i pčelarstvom i stolarskim zanatom, med je česta poslastica, a od stolarskog zanata, škola je, umesto starih i dotrajalih prozora, dobila potpuno nove. Zamenom prozora, dobijeno je na uštedi ogreva u zimskom periodu i sprečena je mogućnost da , usled pada prozora, neko od učenika bude povređen. Ovakvim i sličnim postupcima, učitelj potvrđuje svoj princip da poštovanje treba zasluziti postovanjem.





Kompjuter na poklon – učenje kroz igru





Opremljenost nastavnim učilima je slaba strana svih škola u sjeničkoj opštini. To je, posebno izraženo u seoskim školama. Međutim, zahvaljujući poklonu nastavnika enleskog jezika Alena Tahirovića, koji ovaj predmet predaje i u Fijulju, učenici ove škole, prvi put su dobili priliku, da se koriste i nauče osnovne principe rada na računaru. ,,Pokušavam da kroz igru motivišem decu za učenje. Rezultati su tada najbolji! U tome nam mnogo pomaže, i deci koristi, kompjuter koji je školi poklonio nastavnik engleskog'', kaže učitelj. Sva deca su već savladala osnovna znanja o računaru. U kompjuterskoj memoriji, pohranjeni su njihovi likovni i literarni radovi. U nastavku školovanja, u matičnoj školi u Sjenici, nastava informatke neće biti strana učenicima iz ovog sela.

U okviru nastave muzičkog vaspitanja, koristi se mali sintisajzer i deca su već naučila note. A od svih predmeta, đaci ipak najviše vole matematiku i engleski i raduju se dolasku u školu.





Cela škola, automobilom na izlet





Pre nekoliko dana, kada je, na gradskom stadionu u Sjenici, održan kros za učenike, učitelj Reuf je svojim automobilom, sve učenike iz Fijulja dovezao na stadion. Učitelj je to učinio sa namerom, da svojim đacima pruži priliku da dožive nešto što ne mogu doživeti u selu. Da vide kako izgleda gradski stadion, i da i sami učestvuju na krosu. Nakon toga, svi zajedno, posetili su izletište Vrelo i žičani most u klisuri Uvca. Vremenske prilike su toga dana bile fantastične za izlet, koji će, po svemu sudeći, đaci dugo pamtiti. Iz razgovora sa njima, saznali smo da je njihov najjači utisak bio jedinstveni žičani most u impresivnoj klisuri Uvca. Iz njihovih očiju, zračilo je oduševljenje dok su pričali o veličanstvenom pogledu sa mosta, koji se njiše. To, sasvim sigurno, nikada neće zaboraviti!



U planu obilazak Tubića pećine





Reuf Hodžić je veliki zaljubljenik prirode, i svoje đake, između ostalog, uči i da čuvaju i poštuju prirodu. On je, dok je studirao u Beogradu, bio član Speleološkog udruženja i pećine su njegova velika ljubav. Obišao je sve pećine na teritoriji sjeničke opštine pa i šire. Sjenica je inače poznata po pećinama, a Ušačko – Ledeni pećinski sistem je najveći u Srbiji. Zbog lake prohodnosti, učitelj planira da svoje učenike uskoro provede kroz Tubica pećinu. Oni željno okekuju takvu avanturu.

Škola u Fijulju funkcioniše kao prava mala porodica. Specifičan odnos prema đacima potpuno je u sladu sa reformama u obrazovanju. A rezultati su očigledni.

feksem
31-05-2007, 08:23
Ovakav učitelj je čekao na posao punih 17 godina!Sramotno je čuti ovako nešto!Ipak,raduje činjenica da je konačno dobio posao i priliku da radi svoj posao na najbolji mogući način.Želim mu puno uspjeha u tome!

halilce
31-05-2007, 22:43
Ja ipak mislim,da dotični učitelj,koliko ja znam,nije završio učiteljski fakultet,već,Geologiju,ali ako radi svioj posao kako treba,svaka mu čast!

feksem
01-06-2007, 16:41
Ako nije završio Učiteljski fakultet,odnosno Pedagošku akademiju,tek sada mora da uči kako svoje znanje prenijeti na đake.Znanje nije znanje znati,već je znanje znati dati!(prenijeti na drugoga)

adnan
01-06-2007, 19:07
Jeste, nije isto jesti i pricati kako se jede.

supergirl
08-06-2007, 22:16
Ma,to je moj dajidza! Ponosim se njime!

Tahirovce
09-06-2007, 16:25
Imam jednu emisiju radjenu sa njim u vezanu za pecine, ovih dana cu da je obradim i postavim, ja sam odusevljen emisijom,mislim da ce se i vama svideti.....

keiselbach
12-06-2007, 16:52
E stvano interesantno a i ovaj Halilce svakakvog djavola zna. :mrgreen: :P