PDA

View Full Version : Udruzenje Za Pomoc Deci I Osobama Ometenim U Razvoju


Tahirovce
23-05-2007, 16:52
UDRUŽENJE ZA POMOĆ DECI I OSOBAMA OMETENIM U

RAZVOJU, PROSLAVILO ČETVOROGODIŠNJICU POSTOJANJA





U IŠČEKIVANJU IZGRADNJE NOVOG OBJEKTA



Udruženje za pomoć deci i osobama ometenim u razvoju u Sjenici, proslavilo je četvorogodišnjicu postojanja sa nadom da ce petu godišnjicu proslaviti u novoizgrađenom Dnevnom boravku.Za takav objekat u Sjenici, završen je izvođački projekat i u krugu dečijeg obdaništa određena lokacija. Nacionalnim investicionim planom, izgradnja ovakvih objekata predviđena je u sto opština u Srbiji.

Udruženje za pomoć deci i osobama ometenim u razviju u Sjenici, osnovano je u maju 2003.godine na inicijativu UNICEF-a, humanitarne organizacije ,,Save the children'' i uz podršku lokalne zajednice. Osnivanju ovakvog udruženja, predhodilo je animiranje roditelja koji, zbog ustaljenih zabluda i predrasuda, u početku nisu želeli javno da govore o problemima svoje dece. Javnost u radu je međutim, sada postala nešto što se podrazumeva i to je veliki uspeh.

Udruženje trenutno obuhvata decu sa posebnim potrebama sa gradskog područja, a uz podršku Unicefa, obavlja se identifikacija takve dece i na seoskom području.

Svo vreme postojanja, Udruženje za pomoć deci i osobama ometenim u razvoju radi u iznajmljenim prostorijama, najpre u dečijem vrtiću a potom u delu dečijeg dispanzera, odnosno Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine sjeničkog Doma zdravlja. Zbog prostornih problema, nije bilo mogućnosti da se organizuje celodnevni boravak za decu ometenu u razvoju. Izradom projekata Dnevnih radionica i Biblioteke igračaka, koje su preko Saveza društava MNRL Srbije, podržali: Ministarstvo za rad i socijalnu politiku R. Srbije, evropska Agencija za rekonstrukciju i razvoj i humanitarne organizacije, i u takvim uslovima, realizovane su značajne programske aktivnosti. U realizaciji rada angažovano je u proseku deset stručnjaka različitih profila: defektolozi (logoped i somatoped), socijalni radnici, psihplozi, pedagozi, vaspitači, fizijatar i fizijoterapeut, pedijatar i nastavnik muzičke kulture. Svi oni su prošli veći broj edukativnih seminara i dodatno su osposobljeni za rad sa decom ometenom u razvoju. Edukaciju su prošli i neki roditelji koji su sada uključeni u rad u okviru Biblioteke igračaka. Ostvarena je dobra saradnja sa svim lokalnim ustanovama i organizacijama, kao i sličnim udruženjima iz Novog Pazara, Tutina, Raške i Ivanjice.

,,U realizaciji svih sadržaja, trudili smo se i uspeli da, kroz inkluzivni program, uključimo i decu predškolskog i školskog uzrasta, a decu sa manjim smetnjma smo uspeli da uključimo u redovne oblike školovanja. Cilj nam je da sledeću godinu dočekamo u novom objektu kao ustanovi socijalne zaštite, odnosno Centru za dnevni boravak dece ometene u razvoju. U realizaciji i opremanju takvog objekta u Sjenici, očekujemo i podršku privrednih subjekata i samih građana,'' rekao je za www.Sjenica.com , potpredsednik Udruženja za pomoć deci i osobama ometenim u razvoju u Sjenici, Zlatko Jusufović.

Pored toga što se u radu sa decom ometenom u razvoju, već postižu značajni rezultati, postojanje ovog Udruženja je od velikog značaja i za njihove roditelje. Oni izražavaju veliku zahvalnost svim radionicarima koji sa puno ljubavi, pažnje i truda, rade sa njihovom decom, i nadaju se da će i ona, kao i sva ostala deca, u novom objektu imati celodnevni boravak.