PDA

View Full Version : Nove sankcije Iranu


Rarica
09-06-2010, 19:55
http://img13.imageshack.us/img13/827/savet

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo je novi paket kazninh mera Iranu. Protiv pooštravanja sankcija Teheranu glasali Brazil i Turska, dok je Liban ostao uzdržan.

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija većinom glasova članica izglasan nacrt rezolucije o novim sankcijama Iranu. Protiv novih kaznenih mera glasali Brazil i Turska, dok je Liban ostao uzdržan.
savet-bezbednosti-527.jpg

Iranu će između ostalog biti zabranjena "svaka aktivnost koja se odnosi na balističke projektile koji mogu da nose nuklearno oružje", ulaganje u iskopavanje rude uranijuma i kupovina nekoliko kategorija teškog oružja, uključujući borbene helikoptere i projektile.

U pogledu finansija, nacrt rezolucije poziva na uvođenje mera protiv iranskih banaka u inostranstvu u slučaju da se posumnja da su povezane sa nuklearnim ili raketnim programom, i oprez u transanckijama sa bilo kojom iranskom bankom.

Pored toga, sankcije u vidu zamrzavanja sredstava i zabrane putovanja u inostranstvo primenjivaće se na 41 iransku kompaniju, organizaciju i pojedinca.

SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka zalagale su se za oštrije mere, na čijoj bi se meti našao iranski energetski sektor, ali su protiv toga bili Peking i Moskva, članice Saveta bezbednosti koje imaju pravo veta.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je uoči sednice da su ovo najteže sankcije sa kojima se Iran ikada suočio.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad ranije je upozorio da Iran neće pristati na pregovore o svom nukelarnom programu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju, u izveštaju objavljeom početkom juna, tvrdi da je Iran proširio bogaćenje uranijuma i da nastavlja sa spornim nuklearnim programom.