PDA

View Full Version : Hrvati jure Simovica sa pojacanjem iz Srbije


STRANAC
09-06-2010, 18:15
Milorad Veljović izjavio da očekuje da će danas biti uhapšen Miloš Simović koji je juče ranio Sretka Kalinića. Hrvatska policija noćas je locirala stanove u kojima su boravili srpski kriminalci, ali još nije našla Simovića.

http://img693.imageshack.us/img693/3034/v172504p0.jpg

Dvojica srpskih policijskih istražitelja dolaze u Hrvatsku da bi se priključili timu zaduženom za rešavanje zločina koji se dovode u vezu sa pripadnicima srpskog podzemlja, saopštio je danas hrvatski MUP.

"Dvojica vrsnih srpskih policijskih istražitelja koji su dobro upoznati sa prilikama, odnosima i načinom rada srpskog kriminalnog miljea, priključiće se našem timu istražitelja", potvrdio je Hini portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec.

Borovec je naveo da će uloga tima istražitelja biti rasvetljavanje ubistva i ostalih zločina koji se dovode u vezu sa srpskim podzemljem, počinjenih ne samo na području Hrvatske, nego i u zemljama Evropske unije i regiona.

Portparol hrvatskog MUP-a je dodao da je dolazak srpskih policijskih istražitelja organizovan na osnovu Sporazuma o policijskoj saradnji, koji je potpisan prošle godine u Opatiji.

"Tokom noći smo locirali stanove u kojima su boravili pripadnici kriminalnog miljea, napravljene su određene provere, ali za sada tamo nije zatečen Miloš Simović", izjavio je ranije danas Borovec.

Borovec je novinarima rekao da je policija imala informacije da su Kalinić i Simović u Hrvatskoj, ali nije znala gde. Potvrdio je da je Kalinić razgovarao s policijom, ali nije želeo da otkrije sadržaj razgovora jer su to infomacije korisne za istragu.

Policija će s njim ponovo razgovarati kada mu zdravstveno stanje to bude dozvolilo.

Rekao je i da policija zna da su srpski kriminalci "boravili u Hrvatskoj i susednim zemljama".

Borovec je sinoć za agenciju Beta potvrdio da je Kalinić kod sebe, osim srpskog, imao i hrvatski pasoš.

Policija je na svojim internet stranicama sinoć objavila sliku Miloša Simovića i zatražila pomoć građana da bi ga našla.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović izjavio je jutros da očekuje da će tokom dana biti uhapšen osuđenik za ubistvo premijera Zorana Đinđića i pripadnik zemunskog klana Miloš Simović, koji je u predgrađu Zagreba ranio, takođe osuđenika za to ubistvo i pripadnika istog kriminalnog klana Sretka Kalinića.

"Tokom noći, do kasno, bio sam u kontaktu sa kolegama iz Hrvatske. Oni su pretresali određene stanove gde bi mogli da se skrivaju članovi zemunskog klana. Očekujem da tokom dana bude uhapšen Miloš Simović i to je dobra stvar za javnost, pravosuđe i policiju", kazao je Veljović gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Sretko Kalinić ranjen je juče iz vatrenog oružja u predgrađu Zagreba, on je van životne opasnosti i optužio je Simovića za to ranjavanje.

Upitan o kretanju članova zemunskog klana koji su u bekstvu od ubistva Đinđića 2003. godne i o mogućim razlozima njihovog međusobnog obračuna Veljović je kazao da srpska policija ima tim koji radi samo na traganju za njima, koji je u svakodnevnom kontaktu sa kolegama iz Hrvatske i da je "na neki način ovaj događaj rezulata toga".

"Saradnja srpske i hrvatske policije daje rezultate i ona je stub borbe protiv organizovanog kriminala na ovim prostorima", dodao je direktor srpske policije.

Veljović je naveo da je jučerašnje ranjavanje Kalinića u blizini jezera Rakitje sigurno povezano sa ubistvom srpskog državljanina Cvetka Simića, čije je raskomadano telo nedavno pronađeno u tom jezeru.

"Ne želim da remetim istragu, tokom dana imaćemo šire informacije i na putu smo da potpuno rešimo ulogu članova zemunskog klana. Sretko Kalinić je sigurno jedan od glavnih njihovih egzekutora", kazao je direktor.

O izručenju Kalinića Srbiji on je izrazio očekivanje da će se to brzo rešiti, jer je to u interesu i Srbije i Hrvatske.

"Tužilaštva Hrvatske i Srbije već su stupila u kontakt i na potezu su ministarstva pravde. Ovo je poruka da nema toga što se ne može rešiti kad postoji prava i iskrena saradnja", kazao je Veljović.

Kalinić i Simović su u bekstvu je od 2003. godine, nakon ubistva premijera Đinđića.

Presudom Specijalnog suda od 23. maja 2007. godine Sretko Kalinić je za ubistvo premijera Đinđića u odsustvu osuđen na 35 godina, a zatim mu je u novembru 2009. godine presuda preinačena na 30 godina zatvora.

Kalinić je 2008. pred Specijalnim sudom kao pripadnik zemunskog kriminalnog klana za više ubistava, otmica i teroristički napad osuđen na 40 godina zatvora.

U bekstvu su od 2003. godine pripadnici tog klana Kalinić, Miloš Simović, Vladimir Milosavljević, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstantinović i Selman Hamidović.

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije.

Za to ubistvo na po 40 godina pravosnažno su kao prvovoptuženi osuđeni bivši pukovnik Državne bezbednosti Milorad Ulemek i bivši potpukovnik DB Zvezdan Jovanović.

Malović: Izručenje Kalinića ako nema hrvatsko državljanstvo
Ministarstvo pravde Srbije zatražiće od Hrvatske izručenje Sretka Kalinića u najkraćem mogućem roku, odmah po dobijanju zvanične potvrde Interpola da je uhapšen, izjavila je danas agenciji Beta ministarska pravde Snežana Malović.

"Ministarstvo pravde očekuje da će tokom dana dobiti zvaničnu potvrdu Interpola o identitetu uhapšenog lica i proveri njegovog državljanskog statusa ", istakla je Malović.

Ministarka pravde je navela da, ukoliko se utvrdi da Kalinić pored srpskog ima i hrvatsko državljanstvo, on ne može biti izručen Srbiji, sve dok u Hrvatskoj ne dođe do ustavnih promena, odnosno dok se ne ukinu ustavna ograničenja za izručenje domaćih državljana.

Ona je napomenula da sam postupak ekstradicije može trajati i više meseci.

(Beta)

STRANAC
09-06-2010, 18:17
dodje i zemuncima kraj....
nicija nije do zore,kazu nestaje petroleja.... ;)