PDA

View Full Version : Ugljaninu bosanski jezik star 19 godina


homar
05-06-2010, 11:01
Ugljaninu bosanski jezik star 19 godina


http://www.sjenica-info.com/images/news/Sulejman_005.jpg
Ne postoji nijedan pravi Bošnjak na i jednom jedinom pedlju zemaljske kugle, a da se ne bi zgrozio i užasnuo na riječi ministra u Vladi Republike Srbije Sulejmana Ugljanina, koji je u noćašnjem gostovanju u emisiji Radio Televizije Srbije (RTS) „Oko“, magazinu informativnog programa, izjavio da su Bošnjaci, zahvaljujući devetnaestogodišnjem djelovanju „na domaćem i međunarodnom planu priznatih eksperata za pitanja jezika i pisma, obrazovanja, kulture, tradicije, nacionalnih simbola i sl.“, a u okviru Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća (BNV), dobili „ono što nikada nisu imali“, a to je jezik i pismo.

Teško je i povjerovati da bi neko mogao reći takvu neistinu, a još teže povezati takvu ljagu bačenu na bošnjačke nacionalne vrijednosti sa nepoznavanjem obrazovno-kulturne geneze Bošnjaka od strane samog Ugljanina, jer ne bi se smjelo dogoditi da jedan „lider“ ne poznaje historijski razvoj i tradiciju svoga naroda.

To nas, Bošnjake, stavlja u poziciju u kojoj bismo trebali dobro razmisliti o tome da li je politika našeg nacionalnog bića vođena ispravno i dosljedno našim potrebama u posljednih dvije decenije, od kako je dotični gospodin Ugljanin postao nazovi važna politička figura u Bošnjaka. I ne samo to. Trebalo bi dobro razmisliti o tome da li nam prijeti opasnost da nam se ovaj pijun vladajućih struktura Srbije nametne kao „lider“ i u narednom periodu. Odgovori na ta pitanja su od ključnog značaja za Bošnjake Sandžaka, jer od njih zavisi prosperitet ovog naroda u nadolazećem vremenu.

Čisto radi osvježavanja znanja i sjećanja gospodina Ugljanina, ali i dobrog dijela Bošnjaka koji su to zaboravili ili možda nikada nisu znali, bosanski jezik se prvi put zvanično spominje pod tim imenom u jednom notarskom spisu grada Kotora od 3. VII 1436. godine, a prvi bosansko-turski rječnik spomenuo je Evlija Čelebi u svojim putopisnim memoarima, a koji je 1631. godine sastavio Muhamed Hevai Uskufi, što su podaci koji govore o tome da je sam bosanski jezik mnogo stariji od nekakvih tričavih 19 godina o kojima dotični govori.

Žalosno je, gospodine Ugljaninu, što Vi smatrate bosanski jezik i pismo zaslugom Vama pokornih poslušnika iz sastava BNV-a u posljednjih 19 godina, a još žalosnije što se za Vas historija Bošnjaka počinje događati prije tih 19 godina, kada je osnovana Stranka Demokratske Akcije (SDA) i BNV. Neka Vam na sramotu služi noćašnje gostovanje u studiju RTS-a u kojem ste mnogo toga crnog i neistinitog bacili na Bošnjake i njihovu tradiciju. Neka Vam na sramotu služi i isticanje činjenice da ste za „zaštitu, očuvanje i promociju bošnjačkih prava“, a sve to u ime BNV-a, „nagradili“ gospodina Borisa Tadića, za kojeg se niti ja, a vjerujem, niti bilo ko od Bošnjaka sjeća kada je taj gospodin posljednji put u usta uzeo ime Bošnjak, a kamoli stao u zaštitu bošnjačkih prava.

Nek' Vam je na sramotu...

Ne želeći da mnogo dužim s ovim komentarom, a s iskrenom namjerom da ovaj tekst dopre do svih onih kojima je stalo do nacionalnih vrijednosti Bošnjaka i koji vole svoj narod, završiću riječima koje mogu poslužiti kao moto otporu lažnim zaštitnicima nacionalnih interesa Bošnjaka:

19 godina Bošnjak – Nikad Bošnjak!!!
Oduvijek Bošnjak – Zauvijek Bošnjak!!!

Autor teksta: Damir Kabaš

Undercover 007
05-06-2010, 13:27
Siguran sam da Resko zna puno vise o nasoj istoriji od "lidera"
Imamo mi nekih i koji znaju ali nazalost rade na stetu svoga naroda.

Rarica
05-06-2010, 16:49
Nebulozama nikad kraja....ccc...Damire tekst je odlican !!!

Tahirovce
05-06-2010, 22:27
Ma izvlace iz konteksta i jede Damir .. dok mu ja ne nafatam riba al kakav sam ja ribolovac :smeh2::smeh2: ...