PDA

View Full Version : Brojna Populacija Mladih U Sjenici


Tahirovce
17-05-2007, 21:09
BROJNA POPULACIJA MLADIH U SJENICI



BEZ ODGOVARAJUĆIH USLOVA ZA ŠKOLOVANJE



Od ukupno tridesetak hiljada stanovnika, koliko se trenutno procenjuje da živi na teritoriji sjeničke opštine, 30% čine deca i omladina do devetnaest godina, što Sjenicu, po strukturi stanovništva, svrstava u red mlađih opština u Srbiji. Iako je brojna populacija mladih, uslovi za njihovo obrazovanje i školovanje u ovoj opštini su daleko ispod odgovarajućeg nivoa.

U samom gradu postoje dve osnovne i dve srednje škole, a na seoskom području još šest matičnih škola sa ukupno dvadesetiosam isturenih odeljenja na terenu. Prema zvaničnim podacima, jedino gradska škola, O.Š.,,12decembar'', zadovoljava standarde kada su u pitanju prostorni uslovi, postojanje fiskulturnih sala, sportskih terena pa čak i školskog bazena gde se po jedan čas nedljno održava nastava fizičkog vaspitanja. Od četiri isturena odeljenja ove škole u Fijulju, Bagačiću, Dunišiću i Vapi, jedino u školskom objektu u Bagačiću postoji mokri čvor i zgrada je, za razliku od ostalih isturenih odeljenja, u koliko – toliko solidnom stanju.

U najstarijoj gradskoj školi, O.Š.,,Svetozar Marković'', najveći problem je nedostatak prostora, usled čega se nastava organizuje u tri smene, odnosno dve smene sa međusmenom. Smatra se da je ovo jedina gradska škola u Srbiji bez odgovarajuće fiskulturne sale. U te svrhe koristi se improvizovana sala, napravljena od dve učionice a ni sportski tereni u školskom dvorištu nisu adekvatno uređeni. Opremljenost nastavnim učilima je takođe ispod nivoa, mada se, u tom smislu u poslednje vreme čine pozitivni pomaci. Od tri isturena odeljenja najstarije gradske škole, mokri čvor postoji jedino u Lopižama i školska zgrada je, u ovom selu u solidnom stanju, dok se zbog oronulih zgrada , nastava u isturenim odeljenjima u Gonju i Trijebinama odvija u otežanim uslovima.

Prema rečima predsednika Aktiva direktora osnovnih škola u sjeničkoj opštini i direktara O.Š.,,12 decembar'', Murata Hodžića, pored prostornih uslova i nedostatka odgovarajućih nastavnih učila, najizraženiji problemi u isturenim odeljenjima na selu su problemi đaka pešaka, naročito izraženi u zimskom periodu, kao i problemi nabavke i dostave ogreva zbog udaljenosti i loših – zimi šesto zavejanih – seoskih puteva.

U šest matičnih škola na seoskom području situacija je još teža. U matičnoj školi ,,Branko Radičević'' u Štavlju, kao ni u ostalim seoskim matičnim školama, ne postji fiskulturna sala ali su, u ovoj školi, od ranije postojali sportski tereni, dok su u matčnoj O.Š.,,Bratstvo – Jedinstvo'' u Dugoj Poljani, sportski tereni u dvorištu, u skorije vreme izgrađeni. U O.Š. ,,Jovan jovanović – Zmaj'' u Raždaginji, do pre tri godine nastava se odvijal u staroj oronuloj zgradi, gde je sedamdesetih godina, usled pada plafona, jedna učenica izgubila život. U poslednje tri godine, nastava se odvija u novoizgrađenoj školskoj zgradi ali i dalje bez vode i izgrađenih mokrih čvorova. I to je bolje, kažu, nego da se, ne daj bože, ponovi tragični slučaj sedamdesetih. Bez vode, mokrih čvorova i u oronuloj zgradi, nastava se odvija i u seoskoj matičnoj školi u Barama, dok su školske zrade O.Š.,,Vuk Karadžić'' u Kladnici i ,,Rifat Burdžević – Tršo'' u Karajukiće Bunarma u solidnom stanju ali ne i na zadovoljavajućem nivou.

Početkom realizacije pilot projekta Lokalni plan akcije za decu Sjenice, koji se kao takav, pored Sjenice, u periodu od 2005.do 2010. godine, relizuje još u opštinama Pirot i Kragujevac, desio se pomak u smislu identifikacije problema dece u sjeničkoj opštini. Pod nazivom ,,Sjenica po meri dece'' u okviru ovog projekta, i do sada su organizovne i realizovane značajne aktivnosti. Između ostalog, urađen je projekat Optimalizacije mreže škola na teritoriji sjeničke opštine, urađena je i baza podataka o deci ometenoj u razvoju, što ranije nije postojalo, a kroz ovaj projekat unapređen je i prevoz đaka pešaka. Koordinator Lokalnog plana akcije za decu u Sjenici, Muhedin Fijuljanin izražava nadu da će se ovim projektom do 2010.godine, umnogome unaprediti prava i uslovi za život dece u Sjenici i da će do tada, u pravom smislu , Sjenica postati grad po meri sve njene dece.

suad
19-05-2007, 17:40
Nisi napisao da u OŠ.S.MARKOVIĆ postoji i "ŠOK SOBA"

aldin
19-05-2007, 18:31
hahahahahaha

halilce
19-05-2007, 19:42
Tu su sad kancelarije sekretara i pedagoga! :mrgreen:

ŠOK-sekretar i Čok pedagog! :lol:

XXL
31-05-2007, 22:02
Tamo sam proveo drugi razred

Devojcica
21-06-2007, 08:02
u SOK SOBI je sada kabinet za informatiku..i to jedan od opremljenijih u sjenici...