PDA

View Full Version : Protesti zbog izraelskog napada


Rarica
31-05-2010, 20:05
Protesti zbog izraelskog napada
Beta, Tanjug | 31. 05. 2010.

Zbog današnjeg napada izraelske vojske na konvoj koji je prenosio pomoć za Palestince, organizovani su protesti u više zemalja, u Istanbulu se okupilo gotovo 10.000 ljudi, u Amanu 2.000, a u pojasu Gaze hiljade Palestinaca.
Palestinci protestvovali u pojasu Gaze

Više stotina Arapa protestovalo je danas u Nazaretu zbog izraelskog napada na brodove sa humanitarnom pomoći za Gazu, a za sutra su najavljeni generalni štrajk i protesti širom Izraela.



Izrael je jutros u Sredozemnom moru napao jedan od šest brodova koji su prevozili humanitarnu pomoć za stanovnike Gaze. U tom napadu je, prema različitim podacima, poginulo između 10 i 19 osoba, ali još nije utvrđen tačan broj žrtava.



Lider Palestinaca Mahmud Abas koji je jutrošnji napad nazvao "masakrom", proglasio je trodnevnu žalost na palestinskoj teritoriji i zatražio hitnu intervenciju Vašingtona, dok je lider palestinskog radikalnog pokreta Hamas Ismail Hanije pozvao Arape i muslimane na proteste širom sveta.



Arapi su pozvani da sutra stupe u generalni štrajk i protestuju širom Izraela. Za sutra je takođe najavljen vanredni sastanak Arapske lige.



Više stotina Arapa je još jutros izašlo na ulice Nazareta, grada sa najvećom arapskom zajednicom u Izraelu, da bi osudili napad na brodove sa pomoći za Palestince, rekli su očevici.



Na univerzitetu u Haifi oko 150 arapskih studenata protestovalo je zbog napada i oni su se sukobili sa svojim jevrejskim kolegama, rekao je agenciji Frans pres portparol policije Miki Rozenfeld.



U pojasu Gaze se okupilo više hiljada Palestinaca, a u glavnom gradu Jordana se okupilo više od 2.000 Arapa.



Protestanti su se danas okupili i u Londonu, Briselu, širom Egipta i Pakistana.




U Sarajevu protest zbog napada Izraela na humanitarni konvoj


Više stotina studenata protestovalo u Sarajevu

Nekoliko stotina studenata poreklom iz Palestine i Turske organizovalo je danas u Sarajevu mirnu protestnu povorku kojom su izrazili negodovanje zbog jutrošnjeg izraelskog napada na konvoj brodova sa humanitarnom pomoći za pojas Gaze.



Demonstranti su nosili zastave BiH, Palestine i Turske, uzvikujući parole podrške palestinskom narodu, te osude izraelskih vlasti. Njima se pridružilo i nekoliko stotina građana Sarajeva.



Organizatori su poručili da cilj "nije bio samo okupljanje muslimana, jer je na brodovima koji su prevozili pomoć Gazi među više od 10 poginulih bilo i katolika i pravoslavaca".



Zbog izraelskog napada na humanitarni konvoj danas su oštro reagovali članovi Predsedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić.



Silajdžić je zatražio hitno pokretanje istrage izraelskog napada, naglasivši da počinioci tog zločina i njihovi naredbodavci moraju snositi punu krivičnu odgovornost, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.



Demonstracije u Istanbulu, Izraelci da ne putuju u Tursku
Protest u Istanbulu

Oko deset hiljada ljudi danas je u Istanbulu protestvovalo ispred izraelskog konzulata i na glavnom gradskom trgu zbog izraelskog napada na konvoj koji je prenosio humanitarnu pomoć za Gazu.

Izrael je danas upozorio svoje građane da se uzdržavaju od putovanja u Tursku, a onim Izraelcima koji su već tamo preporučuje se da ne privlače pažnju na sebe i izbegavaju gužve u centru grada.