PDA

View Full Version : EU za popravke i u neovlascenim servisima


STRANAC
29-05-2010, 15:04
Evropska komisija (EK), izvršno telo Evropske unije (EU) objavila je plan liberalizacije sektora servisiranja automobila, zahtevajući da se ukinu sporazumi koji obevezuju kupce da se popravka kola i snabdevanje rezervnim delovima obavljaju isključivo kod proizvođača.

EK je odlučila da primena novih pravila o jačanju konkurentnosti u sektoru održavanja i opravke vozila počne 1. juna, a tri godine kasnije i u automobilskoj prodajnoj mreži.

Vlasnici kola, na osnovu tog plana, mogu sami da biraju nezavisne servisere koji nemaju ovlašćenja proizvođača automobila, čime se liberalizuje tržište popravke vozila.

Prema novim pravilima, proizvođači automobila više neće moći da postavljaju svoje uslovne garancije da se servisiranje kola obavlja u ovlašćenim garažama.

Smatra se da će se tako povećati konkurencija na tržistu popravke i održavanja kola i unaprediti pristup tehničkim informacijama neophodnim za popravku. Pored toga, olakšaće se korišćenje alternativnih delova za automobile.

Cilj je i da se smanje troškovi popravke i održavanja vozila koji predstavljaju značajan deo u ukupnim izdacima za produžavanje veka četvorotočkaša. Procenjuje se da računi za popravku kola čine 40 odsto ukupnih troškova vlasnika vozila, s tim što se ti izdaci povećavaju poslednjih godina.

Komisija u Briselu je predložila i pojednostavljivanje sadašnjih komplikovanih pravila upravljanja distribucijom automobila, čiji troškovi čine do 30 odsto cene novog vozila.

(Tanjug)

STRANAC
29-05-2010, 15:10
ako do ovoga i dodje,sto je jako izvesno da ce ubrzo poceti,misljenja sam da "polovnjaci" vise nece biti ni nalik na i malo dobar auto...
ono,ima dobrih privatnih servisa i sada koji rade pod licencom renomiranog proizvodjaca,ali ce tada nastati utrka,pojavice se mnogo njih i samim tim mislim da ce biti smanjen kriterijum servisiranja i svega...

evo i kad nas u svedskoj od 1.jula se otvara trziste za servisere koji ce raditi tehnicki pregled vozila...
do asda je to radila samo jedna,drzavna, ustanova i misljenja sam da je bilo odlicno...
nema po babu ni po stricevima...
mislim da i sa ovim ce auta u svedskoj izgubiti na kvalitetu,jer ce biti privatnika koji ce progledavati kroz prste i bice sve i svasta na putevima...
inace,auta u svedskoj se mogu pohvaliti mnogo boljim stanjem u poredjenju sa svim ostalim autima u evropi...
auto istog proizvodjaca i isto godiste,mnogo je bolje i ocuvanije u svedskoj nego bilo gde drugo...