PDA

View Full Version : DEVOJCICI IZRASLI NOVI BUBREZI UMESTO BOLESNIH


Skorpija
22-05-2010, 09:13
MEDICINSKO ČUDO U VELIKOJ BRITANIJI
Devojčici izrasli novi bubrezi umesto bolesnih

http://img535.imageshack.us/img535/6008/313012f.jpg

Kada je imala pet godina devojčica, koja je teško bolesna od rođenja, otišla je na operaciju i više nego iznenadila hirurge Dečje bolnice u Šefildu, koji su otkrili par novih, savršeno formiranih bubrega na vrhu starih.

Novi organi su čak preuzeli funkciju starih, pa devojčicu umesto teške borbe sa bolešću bubrega čeka svetla i zdrava budućnost, naveo je "Skaj".


"To je pravo čudo. Veoma smo zahvalni što je Ejndžel ponovo srećna i zdrava", rekla je za "Dejli mejl" Kler Barton, majka devojčice.

Ona je navela da je hirurg bio zapanjen i što regularnim skeniranjem, tokom pet godina, nisu otkriveni dodatni organi. Smatra se da oni nisu primećeni jer su novi bubrezi bili smešteni na starima, pa ih je skener prikazivao kao celinu.

Ejndžel ima retko stanje, poznato kao dupli bubreg, kod kojeg su ovi organi spojeni u središtu. Bubrezi u tom slučaju dele ili imaju svoj vlastiti mokraćni kanal. U još ređim slučajevima, oba organa su dupla, što znači četiri bubrega i četiri mokraćna kanala.

Zdravlje devojčice narušilo se skoro odmah po rođenju. Nakon što je utvrđeno da se urin vraća iz mehura i da je inficirao njene bubrege, skeniranjem je otkriveno da su joj ti organi teško oštećeni. Lekari su 2007. godine nameravali da joj ugrade veštačke zaliske i otkrili dodatne bubrege.

Ejndžel sada ima osam godina, a prognoze lekara su da će se oporaviti u potpunosti.