PDA

View Full Version : Dobar dan, vi gledate Google TV


STRANAC
21-05-2010, 16:42
Možda nećemo baš uskoro čuti neku spikerku kako izgovara rečenicu iz naslova, ali je sigurno da vladar interneta ulazi u TV biznis.

http://img717.imageshack.us/img717/1592/v170434p0.jpg

Kompanija Google objavila je na svojoj razvojnoj konferenciji u San Francisku, novi format za distribuciju video sadržaja putem Interneta, nazvan WebM. Ovo rešenje obećava kvalitetan prikaz videosadržaja kako na računarima, tako i na 'tabletima' i mobilnim telefonima.

Novi format već je podržan u beta verzijama Firefoxa i Chroma, a funkcionisaće i u Majkrosoftovom Exploreru 9, ako korisnik prethodno instalira Codec VP8.

Istovremeno, na konferenciji je saopšteno da su kompanije Google, Sony, Intel i Logitech zajedno razvile tehnologiju koja omogućava istovremeno pretraživanje interneta i televizijskih kanala. Te kompanije, koje su vodeće svaka u svom domenu, predstavile su dugo očekivani prototip takozvanog "pametnog televizora", koji će omogućavati istovremeno surfovanje internetom i gledanje televizijskog programa.

Kako je najavljeno iz kompanije Google, prvi televizori sa tom novom tehnologijom prodavaće se od jeseni. Cena još nije saopštena.

YouTube - Introducing Google TV (http://www.youtube.com/watch?v=diTpeYoqAhc&feature=player_embedded)http://img717.imageshack.us/img717/1592/v170434p0.jpg

Predstavljanje nove tehnologije, pred oko 5.000 gostiju - uglavnom programera, nije proteklo bez problema, jer je zbog velikog broja korisnika bežičnog interneta u sali došlo do usporavanja mreže. Problem je brzo otklonjen, a prezeneteri su na kraju uspešno prikazali posetiocima konferencije mogućnosti nove tehnologije, uz brzo prebacivanje sa interneta na televizijske programe.

Kontrola televizijskog prijemnika obavlja se preko daljinskog uređaja koji je baziran na Google operativnom sistemu Android, a u okviru operativnog sistema je preinstaliran i brauzer Chrome.

Daljinski upravljač i bežičnu tastaturu za televizor proizvodi kompanija Logitech. Sony je napravio televizor u flet tehnologiji, dok je Intel obezbedio Atom mikroprocesor, koji je poznat kao mali potrošač struje i može se naći u najvećem broju netbukova koji danas postoje na tržištu.

Google je objavio i ambiciozne planove za budućnost koji uključuju video, trgovinu aplikacijama i takozvano "cloud" programiranje, što je zabrinulo konkurenciju.

Google je već započeo konverziju svih videa na svom YouTube servisu u novi VP8 format koji nudi puno kvalitetniju sliku od Flasha ili H.264 koji su do sada bili standardi.

(MONDO)