PDA

View Full Version : Bolivija: Srbe ubili policajci-placenici


STRANAC
21-05-2010, 15:03
Oficir policije, uhapšen u Santa Kruzu, osumnjičen za učešće u nedavnom ubistvu šestorice ljudi, među kojima trojice Srba.

Poručnik Dagner Pas Mendoza uhapšen je u utorak pošto ga je identifikovao očevidac ubistva, Kolumbijac Hair Repiso Renhifo. Mendoza je izveden pred sudiju zbog zločina ubistva, izjavio je tužilac Rudi Parada.

Bolivijska policija traga za još nekoliko aktivnih i bivših policajaca, za koje veruje da su bili u grupi plaćenih ubica koja je u petak uveče u gradu San Ramon, u provinciji Santa Krus, ubila šestoricu ljudi, ranila četiri osobe i, kako se veruje, otela bolivijskog kralja droge Vilijama Rosalesa Suaresa.

Prema rezultatima preliminarne istrage, žrtve su zaustavljene na lažnom policijskom kontrolnom punktu, gde su ih napadači vezali, mučili, a zatim im pucali u glavu više puta.

Trojica Srba su, prema navodima bolivijske štampe, rukovodili elitnom grupom telohranitelja.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je analizom fotokopija pasoša, ličnih karata i otisaka prstiju koje je bolivijska kancelarija Interpola prosledila Srbiji utvrđeno da su ubijeni Saša Turčinović i Bojan Bakula, dok se ne slažu podaci iz ličnih dokumenata i otisaka prstiju za Predraga Čankovića, za koga su neki mediji objavili da je poginuo u Boliviji.

Dačić je najavio da će MUP tražiti dodatno razjašnjenje vezano za treću ubijenu osobu.

Pretpostavlja se da je motiv napada bila nagrada od milion dolara, koju su kolumbijski narkokarteli ponudili za otmicu Suaresa. Policija, međutim, istražuje i mogućnost obračuna među narkokartelima s međunarodnim vezama, koji su aktivni na teritoriji Bolivije.

Bolivija je, posle Kolumbije i Perua, treći proizvođač lišća koke u svetu, od koga se proizvodi kokain, a takođe je jedan od najvećih proizvođača marihuane.

(Tanjug)