PDA

View Full Version : O.s.''12 Decembar''


Tahirovce
10-05-2007, 15:44
U O.Š.''12 DECEMBAR'' U SJENICI, STVORENI USLOVI ZA

FUNKCIONISANJE ŠKOLSKOG BAZENA



PLIVANJE U OKVIRU REDOVNE ŠKOLSKE NASTAVE





Dok ni u većim sredinama, učenici nemaju mogućnost da uče plivanje u okviru redovne školske nastave, to je, unazad dve godine, omogućeno učenicima O.Š. ''12 decembar'' u Sjenici. Naime, ova škola, sa površinom od oko 5.000 kvadratnih metara, kao jedna od većih škola u Sbiji, izgrađena je 1981. godine. Školski bazen je uvek postojao ali se godinama nije koristio. Tek pre dve godine, nakon rekonstrukcije kotlova i sistema grejanja, stvoreni su uslovi da školski bazen profunkcioniše i služi svrsi. Od ukupno tri redovna časa fizičkog vaspitanja, jedan čas nedeljno organizuje se na bazenu. Obuhvaćena je populacija dece od petog do osmog razreda, a u poslednje vreme radi se i sa decom od trećeg razreda jer se, plivanje kao veština i vrsta bazičnog sporta, najefikasnije uči u mlađem uzrastu.

''S obzirom da nemamo baš prirodne resurse, kao i na naše klimatske uslove (kratak letnji period), ovakav mudar i strateški važan potez rukovodstva škole je od ogromnog značaja za našu decu. Sada postoje odlični uslovi da se u potpunosti sprovede stručna obuka plivača, i mi se, kao profesori i pedagozi, trudimo da podjednako prenesemo znanje na sve učenike, a tendencija nam je da što više dece propliva. Dok dalja usavršavanja, umnogome zavise od njih samih'', kaže profesor fizičkog vaspitanja i stručni trener s bogatim iskustvom Mile Partaljević. On je istakao da će se, nakon ove školske godine, uraditi detaljnija analiza radi dalje strategije rzvoja plivanja u Sjenici, pa je moguće i osnivanje plivačkog kluba, koji evidentno, ovoj sredini nedostaje.

Dok se deca raduju i željno iščekuju čas fizičkog na bazenu, pojedini roditelji nepotrebno brinu, kako kaže direktor ove škole Murat Hodžić, i ne dozvoljavaju svojoj deci, da na najbolji, najbezbedniji i najstručniji način, u školi nauče da plivaju. Hodžić tvrdi da roditelji nemaju nikakvog razloga za brigu, napominjući da je voda u bazenu, hemijski i bakteriološki ispravna i da se redovno pročišćava. On podseća da postoje i adekvatne tuš kabine gde se deca obavezno tuširaju, pre i posle bazena te da je, mogućnost eventualne zaraze i svake druge opasnosti isključena. Na pitanje, da li će škola održati bazen u funkciji, Hodžić obećava da hoće i podseća na izreku starih Grka, koji su , nepismenima smatrali, ne samo one koji ne znaju da pišu, već i one koji ne znaju da plivaju, izražavajući nadu da će učenici O.Š. ''12 decembar'' u Sjenici završiti osnovno obrazovanje ''potpuno pismeni''......