PDA

View Full Version : Otmica pripremana preko Facebook-a


STRANAC
16-05-2010, 20:04
Sedmočlana kriminala grupa, koja je uhapšena zbog otmice M.J. iz Beograda izvršenje tog krivičnog dela pripremila je preko Facebook-a, izjavio je danas zvaničnik beogradske policije Zoran Kovačević upozorivši posebno mlade da paze s kim komuniciraju preko te društvene mreže.

http://img340.imageshack.us/img340/7678/v169933p0.jpg

Kovačević je u izjavi novinarima objasnio da je na Facebooku petnaestak dana pre otmice otvoren lažni profil sa imenom Sandra Savić preko koje je oteti mladić namamljen da dođe na sastanak sa ženskom osobom na Novi Beograd.

Kontakt je ostvaren preko na Facebooku postavljenog profila prijatelja oštećenog, precizirao je Kovačević, zamenik načelnika odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata Uprave kriminalisticke policije Policijske uprave za grad Beograd.

Po Kovačeviću, oteti mladić u društvu prijatelja došao je kod hale sportova na Novom Beogradu 8. maja uveče, a potom se odvojio od prijatelja i otišao da razgovora sa ženskom osobom.

Oko 19 sati dve osobe, predstavivši se kao policajci su ga legitimisali i potom ubacili u automobil, naveo je Kovačević precizirajući da su oštećenom stavili lisice i posle nekoliko minuta vožnje ga ubacili u gepek.

Prijatelj otetog mladića je oko sat vremena čekao da mu se drug vrati, ali je posle toga otišao kući, objasnio je Kovačević dodajući da je prijatelj otetog mislio da mu je drug otišao sa ženskom osobom.

Oteti mladić je odvežen na šire područje Novog Sada - u reonu Sremske Kamenice i smešten u vinski podrum u iznajmljenoj kući.

Kovačević navodi da je oštećeni bio u podrumu dubine od 50 metara, u mraku i da je policija kada ga je oslobodila morala da prođe kroz sedmoro vrata da bi došla do njega.

Iste večeri kada je mladić otet, otmičari su se oko 23 sati javili njegovom ocu tražeći 150.000 evra na ime otkupa, naveo je Kovačević dodajući da je otac oštećenog odmah obavestio dežurnu službu u policiji.

Otmičari su bili u kontaktu sa porodicom otetog i drugi rok za isplatu bio je u petak 11. maja, ali smo uspeli da ga prolongiramo, dodao je Kovačević navodeći da su otmičari uhapšeni u subotu.

MUP je ranije danas saopštio da su uhapšeni policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Darko Amanović (20) kao i Milan Dimitrijević (20), Radivoje-Saša Vučković (21), Filip Ilić (21), Vanja Ninković (20), Filip Janković (21) i Kristina Lazović (21), svi iz Beograda.

Dvojica otmičara uhapšena su u kući gde je bio smešten oteti mladić, a ostalih petoro u Beogradu, naveo je Kovačević.



On je dodao da je među uhapšenima i student policijske akademije, koji je jedan od dvojice organizatora kriminalne grupe, što pokazuje da niko ko izvrši bilo koje krivično delo neće biti zaštićen.

Po Kovačeviću, otmicu je organizovao i Milan Dimitrijević, dok je ostalih pet članova služilo za logistiku.

Zdravstveno stanje otetog mladića, s obzirom u kakvim je uslovima bio šest dana je dobro, rekao je Kovačević dodajući da su otmičari mladića hranili burekom i da je povremeno neko bio s njim u podrumu.

Istraga je trajala šest dana, radilo se dnevno i do 20 sati, a bilo je uključeno više destina inspektora kao i pripadnici raznih policijskih službi, rekao je Kovačević koji je zahvalio svim kolegama, kao i direkciji policije na uspešnoj saradnji.

Kovačević je upozorio korisnike Facebook-a da paze s kim stupaju u kontakt preko te društvene mreže na kojoj je i u prethodnom periodu bilo raznih zloupotreba.

Kovačević se zahvalio predstavnicima medija što su bili strpljivi i nisu objavili informaciju o otmici, čime bi mogli da ugroze život otetog mladića, sve dok slučaj nije rešen.

Do pre nedelju dana u Srbiji, gotovo sedam godina, nije zabeležen dobro osmišljen i klasični slučaj otmice.

Naćelnik kriminalističke policije Beograda Darko Senić ukazao je u razgovoru za Tanjug, da se otmice organizuju gotovo isključivo radi novca i u Srbiji su bile veoma aktuelne u periodu između 2001. do 2003. godine, kada je zabeleženo i kidnapovanje dvojice srpskih biznismena Miroslava Miškovića, Milije Babovića i sina poznatog srpskog para Lepe Brene i Bobe Živojinivića.

U periodu od 18 meseci 2001. i 2002. godine, međuitm, u Srbiji je zabeleženo više od 70 otmica, a otmičari su za otkup tražili sume od 25.000 do 15 miliona evra.

Stručnjaci su tada ocenjivali da je otmica najbolji način da se dođe do “lake zarade”, mnogo bolji od bilo kog šverca jer se u kidnapovanje ništa ne ulaže i nema, kažu, rizika.

Policija u 80 odsto slučajeva rešava otmice na zadovoljavajući naćin, a problem je, kažu, to što im se ne prijavljuju svi slučajevi.

Primer za to je otmica vlasnika “Delta holdinka” Miroslava Miškovića koji je pušten nakon samo jednog dana pošto je isplaćen otkup.

Policija u tom slučaju, na izričit zahtev porodice, nije reagovala, ne bi li ugrozila njegovu bezbednost.

Isto se ponovilo i u slučaju otmice sina Lepe Brene koji je, takođe, pušten nakon što je za njega plaćena otkupnina.

Profesor Dobrivoje Radovanović je tada rekao Tanjugu da su kidnapovanja kod nas najpre zabeležena kao vid "uterivanja" duga, a potom su prerasle u otmice zbog unosne zarade.

Tokom policijske akcije "Sablja", nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, 2003. godine, razrešeni su gotovo svi slučajevi dotadašnjih otmica.

MUP je saopštio da je tada rešen i slučaj otmice vlasnika “Verano Motorsa” Babovića, koji je izazvao veliku pažnju javnosti, a otmičari su bili članovi “zemunskog klana”, kasnije optuženi i za ubistvo premijera.

Babović je prvo čuvan na salašu jednog od otmičara. Nakon desetak dana on je uspeo da pobegne otmičarima, ali je bio uhvaćen i u narednim danima grubo zlostavljan.

Pušten je nakon 40 dana kada je porodica isplatila otkupninu u iznosu od oko 11 miliona evra u dva dela.

Otmičar Breninog sina, hrvatski državljanin crnogorskog porekla Mojmir Radulović, ubijen je početkom novembra 2005, a mediji su objavili da je ubijen u poznatom španskom letovalištu, pred ženom i decom, u znak odmazde zbog te otmice.

Objavljeno je i da je Radulović za otmicu sina poznatog srpskog para dobio dva miliona evra.

Vlasnik “Delte”, Mišković otet je u blizni “Delta holdinga” na Novom Beogradu aprila 2001, a neposredno pre toga pokušana je otmica njegovog sina Marka.

Mišković je pušten sutradan nakon isplate otkupnine.

Nije poznato koliko je koštalo Miškovićevo oslobađanje, jer se policija, na izričit zahtev porodice, držala po strani.

(Tanjug)

adnan
16-05-2010, 20:25
Bogomi ja necu vise na FB a vi kako hocete. :zvizdi:

superbaka
16-05-2010, 20:59
Bogomi ja necu vise na FB a vi kako hocete. :zvizdi:
Veoma pametno,dobro da si me podsetio:):smeh2:

adnan
16-05-2010, 21:19
Veoma pametno,dobro da si me podsetio:):smeh2:

Cuvaj se i ti da te ko ne kidnapuje...

Tahirovce
16-05-2010, 22:11
Njoj se ni mecka nebi smela "zagnat" :4_2_204::) ...