PDA

View Full Version : Drzava pljacka vozace


Skorpija
14-05-2010, 08:29
NEMA POJEFTINJENJA DERIVATA

Država pljačka vozače

http://img43.imageshack.us/img43/6622/379160401pumpagorivofot.jpg


Od jeftinijeg goriva nema ništa do 1. januara 2011. kada bi trebalo da bude ukinut monopol Naftne industrije Srbije. Tako ćemo ostati rekorder po ceni benzina i dizela u regionu, a s obzirom na to da više od polovine cene odlazi u budžet, potpuno su osnovani komentari vozača da ih država na ovaj način pljačka.


I država na gubitku, jer je promet na pumpama opao za 35 odsto, a samim tim i zarada u budžetu
Koliko je obračun cena derivata neprimeren tržišnim principima govori i podatak da bi na današnji dan, kada bi se uzela u obzir cena barela nafte, gorivo moglo da pojeftini za tri dinara.


Ali država prolongira korekcije na mesec dana, čime su manja pojeftinjenja od dva i tri dinara praktično ukinuta. Vozače već sutra čeka novo poskupljenje od čak četiri dinara po litru. Benzin će koštati 119,42 dinara, dok će najviša propisana cena evrodizela biti 120,83 dinara. Od toga na akcizu i PDV državi ide više od 50 odsto. Sporadične najave nadležnih da bi gorivo moglo da pojeftini smanjenjem akcize, novim načinom obračuna cena ili nižom cenom rafinerijske prerade samo su predlozi od kojih po svemu sudeći neće biti niša. Kako smatraju stručnjaci, sporenja oko načina snižavanja cene će se nastaviti, ali građani neće osetiti konkretne rezultate dok se tržište derivata ne otvori za uvoz.

Vozači danas mogu za jednu prosečnu platu da kupe 284 litra goriva, dok su prošle godine u ovo vreme mogli da kupe 345 litara. Neki se snalaze kupujući gorivo u okolnim zemljama, a mnogi sipaju manje u rezervoare, pa je promet na pumpama pao za 35 odsto. Državna kasa i ovako trpi.

Na osnovu izjave ministra trgovine Slobodana Milosavljevića da bi cene goriva trebalo hitno do početka leta spustiti za minimum 10 dinara, kako bi se sprečili veliki gubici u budžetu, može se zaključiti da su u Vladi svesni posledica poskupljenja. Niko, međutim, ništa ne preduzima. Sve tri mogućnosti za snižavanje cena kojima se spekuliše deluju malo ostvarivo. Predlog o smanjenju akciza na benzin i podizanju istih na plin i dizel, već duže vreme se provlači u javnosti, ali se sve uvek završi samo na predlogu. Pošto od akciza zavisi zacrtani priliv novca u budžet, a naša država nema konkretan predlog kako bi nadomestila gubitke od smanjenja akcize, ne izgleda verovatno da bi se MMF složio sa tim.

Što se promene uredbe o načinu obračuna tiče, još pre godinu dana pričalo se o izmeni i to tako da se presek kod nas pravi na osnovu cena derivata na berzama, umesto cena nafte. Od ovog predloga, međutim, iznenada se odustalo, bez konkretnog obrazloženja.

Nebojša Atanacković iz kompanije „Nafta” potvrdio je za „Blic” da bi gorivo bilo jeftinije promenom uredbe po kojoj bi se za novu formulu uzimale cene derivata na svetskim berzama umesto nafte.

- Možda bi se desilo da benzin umesto 120 košta 110 dinara, ali NIS to ne bi mogao da izdrži jer im je skupa prerada, pa im se ne bi isplatilo da prodaju po nižoj ceni. Ne vidim način da do kraja godine cena goriva bude manja. Tome doprinosi i nova uredba koja diktira da je promena cene goriva u Srbiji moguća tek ako se cena nafte na svetskim berzama promeni za najmanje 3,5 odsto - kaže Atanacković.

Pored ova dva načina, koji bi doveli do jeftinijeg benzina za građane, treći je, kako je naveo ministar Milosavljević, mogućnost da NIS snizi rafinerijsku cenu prerade.
Bora Takić iz Udruženja privatnih benzinskih pumpi kaže da treba da se ide na smanjenje rafinerijske cene prerade jer je ona najviša u okruženju.

- Kada je uredba o zabrani uvoza goriva doneta 2002, dozvoljena je NIS-u visoka cena prerade da bi se obnovili rafinerijski kapaciteti, ali se kvalitet derivata nije poboljšao - navodi Takić.

On, međutim, dodaje da će ovakve razmirice oko akciza, nove formule i cene prerade trajati sve do 1. januara 2011.

- Kada se tada otvori tržište i cene će pasti. Kao što se sada dešava sa evrodizelom, kada se svi utrkuju ko će da ponudi nižu cenu, tako bi od naredne godine trebalo da se desi i sa drugim derivatima - smatra Takić.

Jedino što još može da bude za utehu vozačima jeste to što već duže vreme evrodizel na većini pumpi ima nižu cenu od maksimalne propisane pa se prodaje i do 10 dinara jeftinije.

NIS: Cena prerade nije dovoljna za pokriće troškova
Iz Naftne industrije Srbije su na naše pitanje da li je moguće snižavanje rafinerijske cene prerade nafte rekli da to "nije jedina komponenta cene goriva na benzinskim stanicama". "Tu su još ključni elementi poput troškova prometa, akcize i PDV. Zato se NIS zalaže da se postepeno pređe na takav način formiranja cene koji će zavisiti pre svega od situacije na tržištu u regionu. Što se tiče cene rafinerijske prerade, ona u uredbi o cenama iznosi 39 dolara po toni. Ipak, nama ova cena nije dovoljna za pokriće tekućih troškova rafinerijske prerade", rekli su nam u Naftnoj industriji.
A. E.

Od sutra novi cenovnik

Derivat stara cena nova cena
MB95 115,73 119,42
BMB95 115,73 119,42
Evropremijum 125,40 129,69
D2 104,56 108,60
Evrodizel 116,05 120,83

Tahirovce
14-05-2010, 08:32
Nasko pametnu rece
dobar je Slobo no mi ne valjamo, u odnosu na tadica on je tito ...

STRANAC
14-05-2010, 13:46
Izgleda si zaboravio sipanje benzina iz kanti i kanistera,ulicnih prodavaca koji su sve prodavali ali je najmanje benzina bilo tu,plate od 5 nemackih maraka a litar benzina vrlo nikad ispod 1,5 maraka a cesto sam ga i 7 maraka placao 1995. Septembra i oktobra meseca...
Izgleda smo zaboravili mnogo pa opet prizivamo duhove proslosti na razno-razne nacine...

Tahirovce
14-05-2010, 15:51
Tad je bilo tesko, ali sad teze. Onaj je bio oznaceni diktator a ovaj dalmatinac radi sve pod maskom, bice ovde zescih socijalnih nemira, i drzava i gradjani zive na kredit a jos koliko videcemo ...

STRANAC
14-05-2010, 19:38
znam da nije lako,cujem i vidim svaki dan,gotovo nema dana da ne procitam svaku vest vezanu za srbiju i z anas dole ali jedino sto ostaje je nadati se boljem...
mislim da je i ova pogodnost putovanja bez viza dobro dolsa nasem narodu,jer znam i cujem da mnogi nasi momci odlaze na rad po 3 meseca i to je dobro...
u sandzaku davno nema zdravog kapitala,kad nas je svaka proizvodnja stala pre 20 godina,a samo je pazar uspeo da na kontu svrca droge lansira pricu o privrednom preporodu zasnovanom na lakoj tekstilnoj industriji,i zato je danas situacija mozda cak i gora u pazaru nego u sjenici...

Tahirovce
15-05-2010, 13:31
Sranje je u cijeloj zemlji, malo je bolje u Bg ali i to je sve vestacki, na sledecim izbori zakucace ih naprednjaci ako ovako nastave i onda je pitanje hoceli biti i putovanja ?