PDA

View Full Version : Bramerc: Mladic je negde u Srbiji


STRANAC
13-05-2010, 22:54
Na osnovu podataka koje sam dobio, nema razloga da verujem da se haški optuženik Ratko Mladić nalazi van Srbije, izjavio Serž Bramerc.


"To je utisak koji dele i moji sagovornici", rekao je glavni tužilac haškog Tribunala na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Veoma detaljno analiziramo zašto do hapšenja Mladića još nije došlo", rekao je Bramerc i najavio da će se optužnica protiv Madića izmeniti i dopuniti.


Bramerc je rekao da ne može biti alternative hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i da od nadležnih službi u Srbiji očekuje da učine sve u praktičnom smislu kako bi oni bili privedeni pravdi, a od političcara da ih podrže u tom poslu.

Komentarišući donošenje Deklaracije o Srebrenici u srpskom parlamentu, Bramerc je rekao da taj gest vlasti Srbije neće biti pomenut u narednom izveštaju Savetu bezbednosti UN, koji će biti podnet u junu.

"To nije nešto što ću pomenuti u izveštaju o saradnji jer to je politička izjava. Naravno to je korak u u dobrom smeru, ali nadam se da je on učinjen zbog budućnosti Srbije i njenog naroda a ne zbog Haškog tribunala", rekao je Bramerc.

Bramerc je novinarima u Specijalnom sudu rekao da haški sud već duže vreme ima dobru saradnju sa Srbijom, ali da još ne može da da punu kvalitetativnu ocenu i da neće biti iznenađenje ako kaže da je od najvećeg značaja hapšenje preostale dvojice haških optuženika - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Koristim sve svoje sastanke sa operativnim službama i političarima insistirajući na njihovom hapšenju", rekao je Bramerc, koji od juče boravi u Beogradu u okviru redovnih razgovora sa srpskim zvaničnicima uoči podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti o saradnji Srbije sa haškim tribunalom.

On je istakao i da je pripremanje izveštaja stalan proces, kao i da je do njegove finalizacije preostalo još dve nedelje.

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković rekao je posle susreta sa Bramercom da je Srbija u potpunosti posvećena saradnji s Haškim tribunalom i izrazio očekivanje da će glavni tužilac suda u predstojećem izveštaju Ujedinjenim nacijama imati razloga da pozitivno izvesti o naporima Srbije na ostvarivanju pune saradnje.

Dosadašnji stepen saradnje jasan je dokaz da su Vlada i njeni nadležni organi u potpunosti posvećeni punoj saradnji s Tribunalom i da se kontinuirano preduzimaju svi mogući napori kako bi preostala dvojica okrivljenih bila privedena pravdi, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije posle sastanka srpskog premijera i Bramerca.

Bramerc se prethodno sastao sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem sa kojim je konstatovao da se saradnja između Srbije i Tužilaštva u oblasti dostavljanja dokumentacije, uvida u arhive državnih organa i svim drugim tehničkim aspektima odvija kontinuirano, profesionalo i bez ikakvih poteškoća.

Na sastanku je zaključeno da nema nijednog zahteva Tužilaštva Tribunala na koji nije odgovoreno u predviđenom roku ili na odgovarajući način, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom.

Kako je navedeno, današnji sastanak predstavlja potvrdu činjenice da se saradnja Srbije s Tribunalom nesmetano odvija u kontinuitetu, s ozbirom na to da je Bramerc u izveštaju iz juna prošle godine pozvao Vladu Srbije da u ovim oblastima saradnje održi dostignuti nivo, dok je u izveštaju iz decembra 2009. naveo da nema nerešenih zahteva.

Stav Nacionalnog saveta je da postoji odlična saradnja sa Tužilaštvom Tribunala i da postoji potpuno međusobno poverenje između Srbije i Tužilaštva, i Nacionalni savet je, zajedno sa svim ostalim državnim organima uključenim u proces saradnje, u potpunosti opredeljen da se ovakav nivo saradnje održi i u budućnosti, zaključuje se u saopštenju.

Bramerc će tokom dana razgovarati i sa specijalnim tuziocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Dvodnevnu posetu Beogradu glavni tužilac tribunala završiće večeras susretom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, po njegovom povratku iz posete Azerbejdžanu.

Bramerc je posetu započeo juče višečasovnim sastankom sa predstavnicima Bezbednosno-informativne agencije i članovima akcionog tima za potragu za haškim beguncima, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Poseta Beogradu prethodi izveštaju o saradnji Srbije sa sudom u Hagu, koji će Bramerc predati Savetu bezbednosti UN u drugoj polovini juna.

Od tog izveštaja zavisi dalji tok evrointegracija Srbije. Holandija insistira na tome da, pre odluke o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) između EU i Srbije, Srbija uhapsi preostalu dvojicu haških optuženika ili da Bramerc saradnju Srbije oceni kao pozitivnu.

Portparol španskog predsedništva Kristina Galjak istakla je da Španija, predsedavajuća EU, i dalje nastoji da proces evrointegracija Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana napreduje, a na pitanje da li će se, konačno, o ovoj temi razgovarati u junu, ona je za "Večernje novosti" odgovorila:

"Moguće je da će o daljem napretku evropskih integracija zapadnog Balkana biti reči na sledećem Savetu ministara".

STRANAC
13-05-2010, 22:55
nema ovaj Bramerc pojma...
videce on sutra kad Rasim da izjavu da Ratka ni Bog ne moze da nadje... :biggrin: