PDA

View Full Version : Avionska nesreća u Libiji


superbaka
12-05-2010, 17:44
Stočetiri putnika poginulo u avionskoj nesreći u Libiji, od kojih više desetina Holanđana. Dete jedini preživeli putnik. Avion libijske kompanije "Erbas A330" srušio se prilikom sletanja u Tripoliju. Predsednik Tadić uputio telegram saučešća Gadafiju.
Avion libijske kompanije "Erbas A330" srušio se danas prilikom sletanja na međunarodni aerodrom u Tripoliju, a u nesreći je poginulo 104 osobe.
Snimci sa mesta nesreće


Tadić uputio telegram saučešća
Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je telegram saučešća libijskom vođi Muameru Gadafiju i libijskom narodu, saopšteno je iz kancelarije predsednika.
"Građane Srbije i mene lično duboko je potresla vest o gubitku velikog broja ljudskih života. Molim vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća i da porodicama poginulih i narodu Libije prenesete da se saosećamo sa njima u ovom teškom trenutku", poručio je Tadić.


Jedini preživeli putnik u toj nesreći je dečak iz Holandije, koji se nalazi u bolnici i u dobrom je stanju.
Libijsko ministarstvo saobraćaja isključilo je mogućnost terorističkog napada. Tokom pretraživanja olupine aviona, jedan član spasilačkog tima javio je da je pronađena crna kutija iz pilotske kabine, preneo je Bi-Bi-Si.
Avion "Erbas" A330-200 libijske aviokompanije "Afrikija ervejz", koji je stigao iz Južne Afrike, srušio se prilikom sletanja na aerodrom u Tripoliju.
U njemu su bila 93 putnika i 11 članova posade, među kojima 22 Libijca, putnika i članova posade, dok su ostale osobe raznih nacionalnosti.
Holandski premijer Jan Peter Balkenende potvrdio je u Amsterdamu da je veći broj holandskih državljana poginulo u današnjoj nesreći.
Među poginulima je 61 holandski državljanin, saopštile su holandske turističke vlasti.
Vremenski uslovi na aerodromu u Tripoliju prilikom sletanja "Afrikijinog" aviona bili su dobri. Vidljivost je bila skoro pet kilometara, retki oblaci su bili na visini od oko 3.000 metara, a duvao je vetar brzinom oko 4,5 kilometara na sat.
Predstvništvo "Afrikije" u Johanesburgu još nije dalo spisak nacionalnosti putnika ovog leta.
Portparol Forin ofisa u Londonu je izjavio da postoje nepotvrđeni izveštaji prema kojima je među putnicima srušenog aviona bilo britanskih državljana, naveo je Rojters.
Avion je iz Tripolija trebalo da nastavi let za londonski aerodrom "Getvik".
Portparol Evropske agencije za bezbednost aviosaobraćaja Danijel Holtgen je rekao da su avioni firme "Afrikija" prošli 10 nedavnih bezbednosnih provera na evropskim aerodromima, bez značajnih zamerki, prenosi Asošijeted pres.
Holtgen je dodao da je ekipa francuskih istražitelja avionskih nesreća već na putu za Tripoli.
"Afrikija" se nije nalazila na listi EU zabranjenih aviokompanija na kojoj je 300 avioprevoznika koje ne zadovoljavaju međunarodne standarde za bezbednost.