PDA

View Full Version : Crna Gora: Koncesija Grcima i Izraelcima


STRANAC
12-05-2010, 15:49
Savet Vlade Crne Gore za izgradnju autoputeva je prihvatio a vlada treba da aminuje ponudu konzorcijuma Aktor Šikun binui za deonice puta Bar – Boljare.


Ukupna dužina puta od Bara do granice sa Srbijom je 170 kilometara, a konzorcijum će graditi 63,5 kilometara puta od Bara ka severu Crne Gore po ceni od 1,575 milijardi evra, kazao je novinarima ministar saobraćaja Crne Gore Andrija Lompar nakon sednice Saveta.

Prema njegovim rečima, cena kilometra puta je 23,5 miliona evra, a Vlada Crne Gore će sutra potvrditi odluku Saveta. On je dodao da je učešće države za te tri deonice, ukupne dužine 63,5 kilometara, smanjeno za oko 10 procenata.

Prvobitna ponuda Aktor-Šikun binuia za kompletan auto-put je iznosila
3,9 milijardi evra uz učešće države od 2,78 milijardi eura, sto je za crnogorsku vladu bilo neprihvatljivo. Na osnovu te ponude kilometar auto-puta bi koštao 28,5 miliona evra.

Ministar saobraćaja nije mogao da saopšti ko će graditi preostale skoro dve trećine auto-puta, ali je naveo da Crna Gora "može sebi da priušti" ponuđenu cenu grčko-izraleskog konzorcijuma, što su "srednjoročne i dugoročne projekcije ministarstva finansija".

Grčko-izraelski konzorcijum će graditi, za vladu prioritetnu i najzahtevniju, deonicu od Podgorice do Mateševa u dužini od 42 kilometra, zaobilaznicu oko Podgorice i deo auto-puta od Bara do Skadarskog jezera.

Lompar je objasnio da je zbog uticaja na ižvotnu sredinu otvoreno pitanje da li će se graditi trasa preko jezera, oko jezera ili će to biti "kombinacija dva modela", u dužini od oko 15 kilometara, za šta će projekat i odluka biti doneti naknadno.

Lompar je naveo da će koncesioni ugovor biti potpisan u roku od tri do četiri meseca, nakon što grčko-izraelski konzorcijum obezbedi novac i bankarske garancije za izgradnju autoputa.

Izgradnju auto–puta podržavaju Svetska banka (SB), Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), dok je Evropska investiciona banka ranije najavila da će učestvivati sa 50 odsto u finansiranju prve dve deonice auto-puta od Bara do Podgorice.

"Izraelci su spremni da za četiri godine od potpisivanja ugovora izgrade tu deonicu puta", naglasio je ministar saobraćaja Crne Gore.

Crnogorska vlada raskinula je početkom marta koncesioni ugovor sa hrvatskim konzorcijumom, predvođenim splitskim "Konstruktorom", koji za osam meseci nije uspeo da obezbedi finansijske garancije za gradnju auto-puta, i potom počela pregovore sa drugorangiranim na tenderu za dodelu koncesije na 30 godina.

(Beta)