PDA

View Full Version : Srbin vehabija spremao napad u Tuzli


STRANAC
12-05-2010, 16:42
Srbin iz Bijeljine Maksim Božić (20) uhapšen u Tuzli kao član ekstremne islamske grupe vehabija zbog sumnje da je pripremao teroristički napad, piše "Press".

Maksim Božić (20), Srbin iz Bijeljine, uhapšen je prošle nedelje kao član ekstremne islamske grupe vehabija zbog pripreme terorističkog napada na Srbe u Tuzli.

Zajedno sa Božićem, uhapšen je još jedan vehabija Enes Sejarnić (23). Ovo je redak slučaj da je jedan Srbin postao pripadnik ekstremno radikalnog islamskog pokreta!

Prema navodima medija u BiH, Božić je posle pristupanja vehabijama koristio imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed.

Prilikom hapšenja policija je kod njega pronašla i izvesnu količinu naoružanja i eksploziva. Sumnja se da je ovaj vehabijski dvojac planirao da 15. maja postavi eksploziv na Brčanskoj malti, na dan obeležavanja "oslobođenja" Tuzle od JNA.

U policiji Bijeljine i RS nemaju podatke o kriminalnim aktivnostima Maksima Božića, niti da je neko pod tim imenom pripadnik vehabija, ali u izvorima bliskim obaveštajnim službama BiH saznajemo da se Božić kao dete iz Bijeljine preselio u Beč, gde je primio islam.

"Njegovi roditelji su razvedeni, a jedan od njih ga je odveo u glavni grad Austrije, gde se družio sa decom muslimanskih emigranata.

Beč je evropski centar vehabizma i u tom gradu službuje njihov duhovni vođa, imam Muhamed Porča. Zato nije čudno da je Božić upravo u Beču upleten u vehabijsku mrežu. Za vehabije je veliki uspeh da privuku nekog hrišćanina...", kaže sagovornik "Pressa".

Sagovornik "Pressa" ističe i da je Božić, pod imenom Mirza Gradaščević, otvorio profil na "Facebooku" preko koga je kontaktirao veliki broj verskih istomišljenika.

Po povratku iz Beča u Bosnu, Božić se upoznao sa Enesom Sejarnićem, ali se pretpostavlja da njih dvojica nisu deo neke organizovane terorističke mreže, već radikalni islamisti koji deluju samostalno.

"Božić i Sejarnić su "slobodni strelci" zadojeni ekstremizmom koji predstavljaju pretnju za bezbednost, ali nisu deo neke sistemski organizovane terorističke mreže. Zato se njihovim hapšenjem neće razotkriti neka teroristička organizacija", kaže izvor "Pressa".

MUP Srbije i bezbednosne službe nemaju nikakve podatke o Maksimu Božiću, niti se njegovo ime u policijskim spisima bilo gde pominje. Međutim, srpske službe imaju podatke da na području Sandžaka i na jugu zemlje ima Srba koji su promenili veru i još pristupili nekom ekstremističkom pokretu.

"U Srbiji postoje registrovane vehabije i salafije koje su bili Srbi, promenili veru, pa postali ekstremni islamski fanatici. U operativnom radu oni su registrovani kao konvertiti. Ipak, njih nije bilo među onima koji su spremali terorističke napade", navode bezbednosni izvori "Pressa".


Profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Jevtić, koji važi za dobrog poznavaoca islama, kaže da do sada nije čuo za slučaj da hrišćanin pređe u islam, pa još postane i vehabija.

"Ima dosta primera prelaska pravoslavaca i katolika u islam, ali zaista nisam čuo da je neko postao vehabija, niti da je neko sa imenom i prezimenom Maksim Božić član ovog pokreta."

I profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić iznenađen je činjenicom da je neko ko se zove Maksim Božić vehabija.

"Nikada nisam čuo za sličan primer. Verujem da je ovo pitanje za sociologe i psihologe da utvrde šta je nateralo mladog čoveka na taj potez. Mislim da to nema mnogo veze sa pitanjima bezbednosti i terorizma, čak ne mislim ni da je vrbovan", kaže Dragišić za "Press".

(MONDO)

superbaka
15-05-2010, 21:52
U selu Hlapčević kod Visokog napadač je u petak posle podne nožem ubio tri osobe i teško ranio sedam, medju kojima i četvoro dece, javila je Federalna televizija (FTV) u Sarajevu.

Policija Bosne i Hercegovine (BiH) je posle potere uhapsila ubicu, a FTV je izvestila da je, po neslužbenim informacijama, reč o 40-godišnjem duševnom bolesniku.

Selo Hlapčević je udaljeno oko 25 kilometara severozapadno od Sarajeva.

Ubijene su dve žene, od 35 i 40 godina starosti i 74-godišnji muškarac, prenela je hrvatska državna novinska agencija HINA. Ranjeni, od kojih su deca stara izmedju jedne i četiri godine, operisano je u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu.

Ubica je prilikom hapšenja pružao otpor i takodje se nalazi u sarajevskoj bolnici.

Ranije je američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP) javila kako je predstavnica policije Adnina Ahmić dodala da je napadač ranjen, izgleda u pokušaju prisutnih da ga zaustave.

Motivi masakra još nisu poznati, a predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona izjavila je da je uvidjaj u toku.

Jedan očevidac je izjavio televiziji u Sarajevu da je napadač izgleda išao od kuće do kuće i da su ga žitelji sela znali. Izgleda, takodje, da su žrtve iz najmanje tri pojedinačne kuće.