PDA

View Full Version : Uhapsen Kapetan Dragan


STRANAC
12-05-2010, 15:32
Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, osumnjičen za ratne zločine u Hrvatskoj počinjene 1992. i 1993. godine, uhapšen je danas u Australiji posle 43 dana koje je proveo u begstvu.

http://img139.imageshack.us/img139/8615/v169532p0.jpg

Australijski mediji javili su da je Australijska savezna policija (AFP) uhapsila Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, oko 17 časova po lokalnom vremenu, pošto je 43 dana bio u bekstvu, ne precizirajući gde je uhapšen.

Vasiljković (55) je nestao 30. marta, pošto je Vrhovni sud u Australiji doneo odluku da može biti izručenje Hrvatskoj gde se vodi postupak protiv Vasiljkovića.

Mediji u Australiji navode da je AFP u traganju za Vasiljkovićem blisko sarađivala sa holandskom policijom, od koje je dobila informacije koji su doveli do njegovog hapšenja.

Vasiljković bi prema odluci australijskog Vrhovnog suda od 30. marta mogao da bude izučen Hrvatskoj, koja ga tereti za ratne zločine nad hrvatskim zarobljenicima i civilima 1991. i 1993. godine.

Prema pisanju australijske štampe, sada će Vasiljković u zatvoru sačekati na odluku australijske vlade da li će biti izručen Hrvatskoj.

U saopštenju ministra unutrašnjih poslova Australije Brendana O'Konora naglašava se da će odluku o izručenju doneti "čim se steknu uslovi za to".

Prema hrvatskom zakonu, Vasiljković bi mogao da za zločine za koje je optužen dobije maksimalnu zatvorsku kaznu do 20 godina.

Vasiljković, koji ima australijsko državljanstvo i ime Daniel Sneden, nije prisustvovao donošenju odluke Vrhovnog suda u Kanberi i od tada mu se gubio svaki trag.

Australijski Savezni sud prošle godine doneo je odluku o neizručenju Vasiljkovića, uz obrazloženje da mu suđenje u Hrvatskoj, zbog njegovih političkih ubeđenja, ne bi bilo fer.

Na osnovu međunarodne poternice, Vasiljković je uhapšen u januaru 2006. i do odluke saveznog suda u septembru 2009. bio je u zatvoru.

Rođen je 1954. godine u Beogradu, došao je u Australiju sa porodicom kada mu je bilo 15 godina, ali je početkom 1990-tih otišao na hrvatsko ratište gde je osnovao jedinicu pod imenom "Knindže".

On je sve optužbe za ratne zločine negirao.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić ocenio je da je hapšenje Vasiljkovića potvrdilo da su netačni nedavni navodi o njegovom bekstvu u Srbiju.

"Očigledno je da su špekulacije da je Vasiljković pobegao u Srbiju, bile namerne kako bi se skrenula pažnja sa mesta gde se stvarno skriva", izjavio je Vekarić.

On je dodao da je ovo hapšenje dokazalo i tvrdnje srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da se Vasiljković ne skriva u Srbiji, i da Australija kao ozbiljna država ne bi dozvolila bekstvo osumnjičenog sa svoje teritorije.

Srbija ne potražuje Vasiljkovića, koji ima australijsko i srpsko državljanstvo, ni zbog jednog krivičnog dela.

Hrvatski ministar pravde Ivo Šimonović izjavio je da nema sve podatke oko navodnog hapšenja Vasiljkovića, odnosno Kapetana Dragana.

Šimonović je iz Njujorka poručio da u slučaju da tu vest potvrde i australijski sudski organi, Vasiljković "nema više načina za bekstvo od hrvatskog sudstva".

Ministar je rekao da može da kaže kako će izgledati procedura ako se potvrdi da je Vasiljković doista uhapšen.

"Na odluku Vrhovnog suda Australije Vasiljković nema pravo da se žali, ali za njegovo izručenje potrebna je saglasnost ministra unutrašnjih poslova Australije. Na ministrovu saglasnost Vasiljković se može žaliti, ali samo po osnovu slabog zdravlja ili sličnih razloga", objasnio je hrvatski ministar pravde.

Ocenivši da je Vasiljkoviću ostalo vrlo malo manevarskog prostora, ministar je rekao da će, Vasiljković, ako se informacija o hapšenju pokaže istinitom, uskoro biti izručen Hrvatskoj.

(agencije/MONDO)

STRANAC
12-05-2010, 15:34
jos da se izruci tamo gde je zlocine cinio i pravda ce biti zadovoljena...