PDA

View Full Version : Srbi nece pet regiona


halilce
06-05-2010, 08:18
D. M, 05.05.2010 20:59:23Ocena: 4.20 (Glasova: 20)
http://www.novosti.rs/images/basic/vote_on.gif (http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=178229&title_add=Srbi%20ne%C4%87e%20pet%20regiona&kword_add=regionalni%20razvoj%2C%20regionalizacija #vote)Komentara: 2 http://www.novosti.rs/images/basic/comment_on.gif (http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=19&idobj=178229#list)
http://www.novosti.rs/upload/images/2010/05maj/0505/pol-okruzi.jpg Predstavnici Zlatiborskog okruga donose potpise

PARLAMENT je u sredu, posle višemesečnih usaglašavanja u vladajućoj koaliciji, usvojio izmene Zakona o regionalnom razvoju, ali to, kako sada stvari stoje, neće staviti tačku na statističku podelu Srbije. Otprilike u istom trenutku kada su poslanici dizali ruke, na adrese premijera Mirka Cvetkovića i predsednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanović stigao je zahtev za još jednim, trećim, prekrajanjem zakona.
Peticiju da se vrati stari model podele na sedam umesto na sadašnjih pet statističkih regiona, potpisala je 21.000 građana iz pet opština u Zlatiborskom okrugu - Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Čajetine i Užica.
Srbi
iz Zlatiborskog okruga takođe traže da Vlada ne pristane na zahteve sandžačkih partija da se ukine Uredba o upravnim okruzima i na prekrajanje njihovih granica, kako bi se opštine Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Priboj i Nova Varoš našle u jednoj administrativnoj celini.
Za ”Novosti” je u kabinetima premijera i predsednice Skupštine potvrđeno da je peticija stigla i da će uskoro biti razmotrena.
- Nastavljamo prikupljanje potpisa, i kad dođemo do brojke od 30.000, imaćemo zakonsku mogućnost da i zvanično pokrenemo inicijativu da se opet promeni propis o regionalnom razvoju - kaže za naš list Arsen Đurić, narodni poslanik DSS iz Čajetine, koja je sa Novom Srbijom i radikalima bila organizator peticije.
Esad Džudžević, iz Bošnjačkog nacionalnog veća, pak, uzvraća da Vlada više ne bi trebalo da uzima u razmatranje zahteve za nove izmene Zakona:
- Ova akcija je samo pokušaj opozicije da prikupi neke političke poene.
Srbija je, prema izmenama Zakona, podeljena na pet regiona - Vojvodinu, Beogradski region, Šumadijsko-zapadni, region Južne i Istočne Srbije i KiM.
I ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić poručio je da je ovo rešenje mnogo bolje od prvobitnog, jer su regioni sada ujednačeniji po broju stanovnika.

AKO TREBA - REFERENDUM
Ukoliko se vlast ogluši o zahteve Srba iz Zlatiborskog okruga, oni će pokrenuti i poslednji ”argument” - referendum. Da bi skupštine u pet opština ovog okruga zakazale glasanje o nekom pitanju potrebno je da to zatraži deset odsto od ukupnog broja birača u tim sredinama.